Metode eficiente pentru curățarea tenului

Suntem preocupate să ne hidratăm pielea, să folosim cele mai bune produse sau să ne camuflăm eventualele imperfecțini, însă, de departe, cel mai important pas al ritualului de frumusețe este curățarea tenului! Iar formula pe care o alegi chiar face diferența…

Metoda „leneșului”: șervețelele demachiante

Ce e într-un șervețel? În general sunt îmbibate cu demachiant lichid și sunt cu siguranță o opțiune mai bună decât saltul peste etapa întâi – curățarea tenului. Însă nu le-am putea încadra în categoria soluțiilor de lungă durată; nu dăunează tenului, dar nici nu se descurcă așa cum ar face-o, să zicem, spălarea cu apă și o spumă sau un gel de curățare. Folosește-le doar dacă rămâi peste noapte altundeva sau ești super-obosită și ești pe punctul de a adormi (cu machiajul pe față!).

Apa vie

Apele demachiante/micelare sunt pe val în ultima vreme. Formula lor „magică” permite dizolvarea instantanee a machiajului, fiind potrivită chiar și pentru cel mai capricios tip de ten, inclusiv pentru demachierea zonei ochilor (permite ștergerea conjunctivei fără să te usture vreun pic!). Dacă obișnuiești să te machiezi „light”, loțiunea micelară se descurcă de minune, dar dacă ești adepta machiajului rezistent, ar fi bine să începi cu apa demachiantă, și apoi să folosești un produs clasic de curățare.

Săpunul e rău?

Păi… da! Chiar dacă-ți dă senzația că ar curăța mai bine tenul, formula sa e prea puternică pentru față, pe care o „seacă” – parte din grăsimea produsă în mod natural de piele îi servește pentru a se proteja împotriva deshidratării. Iar săpunul poate usca până și tenul…gras!

Curățarea tenului cu… ulei?

Deși pare incredibil, uleiul este capabil să dizolve sebumul de pe față mai bine decât un demachiant pe bază de apă, cu avantajul suplimentar că hidratează încă din timpul curățării. E și firesc ca acesta să fie ideal pentru tenul uscat sau mixt. Dacă ai tenul gras sau te confrunți frecvent cu coșuri, ar fi mai bine să optezi pentru ulei doar ca primă formă de demachiere, urmând să refaci echilibrul pielii cu un produs de curățare sub formă de spumă sau lapte demachiant.

Aplicare optimă

Nu te obosi să îmbibi dischete de bumbac cu ulei… Întinde-l pur și simplu pe față, după ce-l încălzești puțin prin frecarea palmelor, apoi îndepărtează-l cu dischetele ușor umezite cu apă termală!

Secretul tenului perfect

Fără o curățare temeinică a feței (adică nu doar demachiere) , produsele destinate hrănirii pielii și cele pentru machiaj nu reușesc să-și dovedească eficiența. Crema de față nu va intra în piele iar fondul de ten și pudra, aplicate peste stratul de celule moarte, arată ca o tencuială executată de un „meșter” nepriceput. Apoi, problemele comune – coșuri, riduri, pete, etc. – derivă în mare măsură tot din neglijarea exfolierii tenului. La câte opțiuni există… n-ai nici o scuză!

Exfolierea mecanică

Fie că folosești un scrub sau un aparat cu perii, acest tip de curățare are avantajul de a exercita și un minim masaj asupra tenului, menit să stimuleze micro-circulația sanguină, esențială în procesul de regenerare. Există mai multe tipuri de scrub-uri (cu particule foarte fine sau mai mari), și este esențial să ții cont de tipul tenului tău atunci când îți alegi unul. Dacă ai tenul sensibil, ar fi bine să eviți să-ți cureți fața cu un produs abraziv, particulele putând să-ți irite pielea. Totodată, este foarte important să respecți întocmai indicațiile privind frecvența aplicării produsului (unele formule pot fi folosite zilnic, în timp ce altele sunt limitate chiar la o aplicare săptămânala).

Beauty-gadget

Tot curățare mecanică execută și aparatele prevăzute cu perii. Însă efectul este multiplicat cu până la de zece ori, în comparație cu o curățare manuală clasică. Acestea pot fi folosite împreună cu o spumă ori un gel de curățare pe bază de acizi, deci vei putea experimenta deopotrivă exfolierea mecanică și cea chimică, plus masajul exercitat prin rotațiile periilor.

Peeling-ul chimic

Inițial, curățarea chimică se făcea doar în cabinete / saloane specializate, însă folosirea de produse pe bază de acizi (AHA / BHA, adică acizi alfa și beta-hidroxizi, acid salicilic, acid mandelic, acid lactic, acid glicolic, etc.) acasă este astăzi o practică super-comună, grație numărului mare de produse cu concentrații ridicate de ingrediente ce curăță pielea prin descuamarea și dizolvarea celulelor moarte. Se practică în continuare în saloane, însă produsele folosite sunt mult mai puternice decât cele comerciale, presupunând asistență calificată.

Peeling enzimatic

Se mai numește și curățare biologică, deoarece presupune folosirea de ingrediente vegetale; enzimele din fructe și legume sunt excelente pentru exfolierea pielii, dar fac minuni și în cazul cicatricilor rezultate în urma acneei, petelor pigmentare sau în tratarea ridurilor. Enzimele sunt extrase din fructe precum papaya, mango, kiwi, ananas, smochine, dar și din cartof dulce sau dovleac, iar asociate cu antioxidanți, acizi și nutrienți de origine naturală, au efecte majore încă de la prima aplicare. Nu în ultimul rând, sunt o soluție excelentă dacă nu tolerezi scrub-urile, produsele cu AHA/BHA, ai ten sensibil sau ești însărcinată.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.