Metoda ta de contraceptie e sigura?

Metode de contracepţie pentru tine

Contraceptive orale – pilulele anticoncepţionale, trebuiesc prescrise de medicul ginecolog, după o consultaţie amănunţită. Ele au numeroase efecte secundare pe care trebuie să le cunoşti. Deşi au efect contraceptiv foarte ridicat trebuie să foloseşti şi alte metode de protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Contraceptive oralepilula de a doua zi, este recomandată doar în cazuri urgente, de maxim două ori pe an pentru a nu-ţi deregla sistemul hormonal. O astfel de pilulă este echivalentul unei folii întregi de pastile anticoncepţionale.

Metoda calendarului – recomandată doar femeilor care au o menstruaţie regulată.  Cu toate acestea, nu este o metodă sigură, aşa că dacă eşti într-o relaţie serioasă şi o eventuală sarcină nu ar fi tocmai o veste rea, poţi să foloseşti liniştită această metodă de contracepţie.

Plasturii contraceptivi – funcţionează pe acelaşi principiu ca şi pilulele contraceptive, sunt mai uşor de administrat – se schimbă la o anumită perioadă de timp, spre deosebile de pilule pe care trebuie să ai grijă să le iei zilnic – însă pot avea efecte secundare neplăcute precum apariţia cheagurilor de sânge.

Inelul contraceptiv
– deşi este o metodă contraceptivă sigură, acesta conţine un nivel ridicat de hormoni ce te pot afecta pe termen lung dacă îl utilizezi cu regularitate.

Spermicidele – funcţionează pentru o perioadă scurtă de timp, aproximativ o jumătate de oră şi pot cauza iritaţii părţilor genitale ambilor parteneri. Este o metodă oarecum rudimentară şi nu foarte sigură.

Legarea trompelor uterine – metodă la care apelează femeile care au deja copii şi are efect contraceptiv total.

Metode de contracepţie pentru el

Prezervativul – cea mai sigură metodă de protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală, este recomandat să îl foloseşti chiar dacă iei anticoncepţionale, mai ales dacă ai parteneri diferiţi. Prezervativul trebuie folosit încă de la începutul actului sexual pentru a avea efect, nu înainte de a finaliza, aşa cum preferă multe cupluri.

Coitus interruptus – partenerul tău finalizează în afara vaginului. O metodă de contracepţie foarte riscantă, deoarece mici cantităţi de spermă pt fi eliberate înainte de orgasm. În plus. este riscant din cauza BTS.

Vasectomia – este o intervenţie ireversibilă, la care apelează de obicei bărbaţii însuraţi, care au deja copii. Efectul contraceptiv al metodei este garantat, însă este recomandată şi utilizarea prezervativului.

Te sfătuim să alegi metoda de contracepţie potrivită pentru tine cu ajutorul ginecologului tău, în funcţie de organismul tău şi de planurile tale de viitor. Multe dintre metode au şi alte efecte secundare despre care trebuie să fii informată.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.