Merita sa dai banii pe tratamente de salon?

Nu numai că rişti să arunci banii pe fereastră, ci şi să te alegi cu afecţiuni grave ale pielii. Citeşte mai jos înainte să treci pragul saloanelor.

85% dintre femeile Terrei au celulită, 70% au vergeturi, 65% au sânii mai mult sau mai puţin lăsaţi, şi nu mai puţin de 60% se confruntă cu surplusul de kilograme, se arată într-un studiu al Ohio University. În consecinţă, majoritatea saloanelor de frumusețe vin cu propuneri de tratamente care promit să ne reconstruiască corpul armonizând formele şi tonifiind fiecare muşchi. COSMO îţi dezvăluie adevărul privind cele mai populare tratamente de salon: electrostimularea, peelingul chimic, terapiile pentru eliminarea vergeturilor şi masajul anti-celulitic şi endermologic. Vei afla la ce riscuri te supui şi dacă are rost să dai banii.



ELECTROSTIMULAREA

Cum funcţionează. Propriu-zis, preia rolul creierului şi comandă muşchiului să se contracte progresiv şi, deci, „să lucreze” ca şi cum ai face sport de intensitate moderată. Tehnologia din spatele aparatului este foarte complexă, permiţând specialistului ca, doar la modificarea frecvenţei, lungimii impulsului electric şi intensităţii să poată tonifia fibre musculare care în alt caz ar fi imposibil de stimulat.

Pentru mărirea sânilor. În teorie, stimularea electrică a sânilor impulsionează producţia de colagen, mărind astfel elasticitatea ţesutului. Rezultatele ar fi o uşoară mărire şi un efect de lifting asupra sânului. „Este foarte puţin probabil ca această terapie să producă cine ştie ce rezultate şi, cu siguranţă, nu se poate compara cu alte forme de mărire sau lifing a sânului, adică cele care presupun chirurgie”, susţine Adam Rostocki, medic chirurg şi autorul bestseller-ului Truly Beautiful – The Mind/Body/Spirit Approach to Plastic Surgery.

RiscuriÎnainte de a face electrostimulare pentru sâni, consultă un medic. Există foarte multe afecţiuni sau sensibilităţi pentru care această terapie este contraindicată, cap de listă fiind: hipertensiunea, risc de atac de cord (dacă ai mai avut cazuri în familie), epilepsie, noduli sau dacă eşti însărcinată.

Pentru celulită. Precum spuneam, electrostimularea este sport pasiv – nu faci nimic, iar muşchii sunt lucraţi cu ajutorul impulsurilor electrice. Efectele tratamentului sunt similare cu cele din cazul stimulării electrice a sânilor – este impulsionată producţia de colagen, sunt tonifiaţi muşchii şi se diminuează aspectul cojii de portocală. Oricum, să nu crezi că vei obţine rezultate spectaculoase sau de durată fără o dietă adecvată, pe care s-o ţii toată viaţa – celulita este determinată mai ales de ceea ce mâncăm şi de nivelul de stres.

4 greseli de salon

RiscuriÎn cazul în care este folosită corect (adică tu nu ai nici o afecţiune, iar terapeutul se pricepe), electrostimularea nu ar trebui să aibă efecte adverse. Dar, dacă la teorie stăm bine, la practică dă cu minus. Adică, în cazul în care terapeutul nu este specialist, îţi poate rupe la propriu fibra musculară, dacă nu urcă treptat intensitatea curentului electric. E ca şi cum ai face exerciţii de aerobic pentru avansaţi, fără să te pricepi la asta – corpul va fi supralicitat și va ceda.

Cel mai bine ar fi ca specialistul care are grijă de tine să fie asistentă medicală sau kinetoterapeut, adică cineva care are studii medicale şi ştie ce face. 

PEELINGUL CHIMIC

Cum funcţionează. Există multe tipuri de peeling chimic, acestea diferenţiindu-se în funcţie de substanţele folosite pentru a elimina straturile de piele cu scopul de a ajuta epiderma să se regenereze mai repede. În majoritatea cazurilor, peelingul este folosit pentru problemele tenului – de la acnee, la riduri fine, pigmentare sau pentru uniformizarea nuanţei. Ceea ce trebuie să reţii e că, indiferent de produsul folosit, orice peeling tratează doar straturile superficiale ale pielii şi nu va avea nici un rezultat în cazul în care ai probleme dermatologice mai grave. Să nu te aştepţi să fie un tratament plăcut şi relaxant – peelingul este menit să elimine stratul superficial de piele pentru a stimula regenerarea epidermei, deci, în cel mai bun caz, o să-ţi dea senzaţii de disconfort şi usturime.

Cele mai populare tipuri de peelinguri chimice.

Cu acid salicilic – E unul dintre peeling-urile care nu agresează prea tare epiderma, aşa că o să-ţi placă, şi chiar dă rezultate în cazurile uşoare de acnee.

Cu acid triclor acetic – Poate fi foarte puternic sau mai slab, în funcţie de concentraţie. În general, este recomandat pentru tratarea unor afecţiuni serioase, ca riduri sau uniformizarea texturii pielii.

Cu obagi albastru – Un peeling de o agresivitate medie, creat pentru anumite probleme de piele.

Cu acid fenolic – Este cel mai agresiv peeling chimic pentru că se adresează afecţiunilor grave de piele. De aceea este şi foarte periculos pentru sănătatea epidermei dacă nu e realizat de un specialist.

Cu Alfahidroxiacizi (AHA) – Aceşti acizi provin din fructe sau lapte şi sunt blânzi cu pielea, de aceea se folosesc doar în tratamente cosmetice minore.

RiscuriÎnainte de a începe un asemenea tratament, e bine să mergi la un dermatolog. Este posibil să ai o piele sensibilă sau alergică şi nici să nu-ţi dai seama. De asemenea, mare grijă la alegerea salonului – cum fiecare piele se exfoliază diferit, ai nevoie de un specialist care să identifice produsul cel mai nimerit pentru tine.

Trucuri de frumusete anti-faliment

Rostocki îţi recomandă să nu cumperi produse de peeling chimic pentru acasă deoarece este foarte posibil să nu le aplici cum trebuie şi să faci alergie sau mai rău.

TERAPII DE ELIMINARE A VERGETURILOR

Există foarte multe modalităţi de a diminua vergeturile, dar cele mai multe ori nu dau rezultate, ori îţi pot agresa atât de mult pielea încât, la sfârşitul tratamentului, vergeturile tale să arate şi mai rău… adică să fie roşii şi umflate. Medicul chirurg Adam Rostocki îţi spune care sunt cele mai cerute proceduri anti-vergeturi de salon şi riscurile pe care acestea le presupun:

Peeling chimic – Este foarte agresiv şi, dacă ai piele sensibilă, cel mai probabil nu e pentru tine.

Creme/geluri anti-vergeturi – „Cele mai multe sunt apă de ploaie şi nu vor elimina nici o vergetură. Unele dau rezultate, dar acestea sunt nesemnificative şi pe termen scurt şi, oricum, nici o cremă sau gel nu se poate compara cu tratamentele profesionale, de salon, anti-vergeturi”, explică Rostoki.

Tratamente cu laser – Chiar pot elimina vergeturile de pe orice zonă a corpului.

Tatuarea cosmetică permanentă – Dacă ai doar câteva vergeturi, tatuarea cosmetică este cea cea mai bună soluţie.

Riscuri – Precum spuneam, peelingul e de evitat sau, dacă chiar vrei să încerci, fă mai întâi un test pe o zonă ascunsă de piele cu vergeturi. Aşteaptă câteva zile pentru a vedea cum reacţionează epiderma şi apoi decide-te dacă mergi mai departe sau nu.

Cât despre tatuarea cosmetică, există două probleme cu care s-ar putea să te confrunţi. Prima ar fi specialistul care urmează să tatueze, pentru că este o adevărată artă să nimereşti nuanţa naturală a pielii unei persoane, şi a doua constă în faptul că, dacă mergi la plajă, vergeturile tatuate nu se vor bronza, aşa că aspectul o să fie inestetic.

Tratamentele cu laser sunt cele mai eficiente din punctul de vedere al rezultatelor, dar aşteaptă-te să scoţi foarte mulţi bani din buzunar şi să înduri dureri destul de mari în mai multe sesiuni de eliminare, pentru că procedura se face treptat. Tratamentul cu laser nu este indicat cardiacelor!

MASAJ ANTICELULITIC MANUAL ŞI ENDERMOLOGIC

Masajul manual anti-celulitic conduce detaşat în topul mondial al celor mai cerute tratamente corporale de salon, fiind urmat de masajul endermologic (cu aparat) pentru ameliorarea aspectului inestetic de coajă de portocală.

Dacă te tentează să-ţi faci un abonament la masaj anti-celulitic sau să testezi masajul endermologic pentru câteva şedinţe, iată cum funcţionează propriu-zis cele două tratamente şi care sunt riscurile la care te expui.

„Masajul manual viguros are ca scop îmbunătăţirea aspectului zonelor afectate de celulită prin stimularea fluxului sanguin, drenarea toxinelor şi diminuarea procesului de retenţie a apei. Lipomasajul, cunoscut şi sub numele de endermologie, presupune „frământarea” pielii între rolele aparatului. S-au semnalat rezultate obţinute cu ajutorul acestui tratament (lipomasaj – n.r.), dar acestea au fost nesemnificative”, se arată pe site-ul celebrei Mayo Clinic.

3 retete cosmetice DIY rapide si super eficiente

Masajul manual şi cremele/gelurile. „Dacă e realizat cum trebuie, masajul este cea mai eficientă modalitate de a scăpa de celulită. Dar şi cremele au rolul lor, acţionând în diferite direcţii asupra zonelor afectate, însă numai dacă sunt compuse din mai multe ingrediente active în concentraţie optimă. Din păcate, ca şi masajul, şi cremele au o reputaţie proastă din cauza calităţii îndoielnice a ofertei de pe piaţă”, susţine expertul în tratarea celulitei, Georgios Tzenichristos.

Riscuri – Înainte de a cumpăra o cremă/gel anti-celulitic, cere farmacistei o mostră pentru a o testa pe piele. Cât despre masaj, alege un terapeut în funcţie de recomandări. Întreabă-ţi prietenele dacă au sau au avut vânătăi (acestea nu trebuie să apară), capilare sparte (vase de sânge aflate imediat sub piele) sau dureri ale organelor interne. Masajul anti-celulitic este contraindicat femeilor însărcinate şi celor care au fibromi.

 

Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise