Meniu complet pentru Crăciun

Dacă te-ai decis că anul acesta de Crăciun vei găti, ai nevoie de un meniu…

Indiferent ce ne rezervă viitorul apropiat, există măcar o certitudine: Crăciunul vine sigur, și în afară de cadouri, cea mai plăcută parte e cea… culinară. Și dacă tot vei petrece într-un cadru restrâns, de ce să nu faci acest Crăciun și mai special, cu un meniu absolut fabulos, gustos și foarte… Instagramabil.

Cocktail-ul lunii : Santa Baby…!



Un pic de rodie, lime proaspăt stors, mmm… o reinterpretare de sezon a combinației clasice de gin și spumant, special pentru Crăciun.

INGREDIENTE: Gin + Suc de lime + Sirop de rodii + Vin spumant

MODE DE PREPARARE: În shaker-ul plin cu gheață, amestecă 60 ml gin, 20 ml zeamă de lămâie proaspăt stoarsă și 15 ml sirop de rodii. Pune amestecul* în pahare înalte și toarnă deasupra încă 60 ml vin spumant. Ornează cu coajă de lime.

*Cantitățile precizate sunt pentru o porție.

Direct din cuptor: „Coq au Vin” Rosé

Petreci singură, în doi sau în cadrul familiei extinse, acest preparat va fi vedeta mesei de Crăciun. Vei primi complimente chiar și de la… tine însăți.

INGREDIENTE

  • Un pui de 1,5 – 2 kg, tăiat în 10 bucăți
  • 120 g șuncă pancetta/bacon, tăiată cuburi
  • 1 kg ciuperci Champignons brune
  • 2 cepe mari tocate
  • 2 tulpini de praz tăiate felii
  • 2 căței de usturoi mărunțiți
  • 2 linguri muștar de Dijon
  • 2 linguri făină
  • O sticlă de 750 ml vin rosé sec
  • 120 ml supă de pui
  • 6 crenguțe cimbru
  • 2  foi de dafin
  • ceașcă tarhon proaspăt tocat
  • 2 lingurițe ulei de măsline
  • Sare și piper

MOD DE PREPARARE

Încălzește cuptorul la 180 ° C. Pune apoi tigaia pe foc, rumenește șunca în ulei timp de 3 minute și apoi scoate-o pe un prosop de hârtie pentru a absorbi uleiul în exces, apoi aruncă în tigaie ciupercile, ceapa, usturoiul, sarea și piperul și călește-le până rămân fără zeamă. Pune la prăjit bucățile de pui cu pielea în jos, într-o cratiță mare, adaugă amestecul călit și supa de pui, apoi presară făina și amestecă un minut. Completează cu vinul, muștarul și mirodeniile (păstrează jumătate din tarhon pentru a-l presăra la final) și lasă-le să fiarbă la foc mic încă 10 minute. Răstoarnă apoi totul într-un vas ceramic cu capac, adaugă șunca și bagă totul la cuptor (pe grătarul din mijloc) pentru o oră jumătate. La servire, îndepărtează cimbrul și frunzele de dafin.

Super-garnitură pe masa de Crăciun: Cartofi dulci copți cu vanilie

INGREDIENTE

  • 1 kg cartofi dulci, tăiați pe lungime
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 ardei iute feliat subțire
  • păstaie de vanilie
  • Sare și piper după gust

MOD DE PREPARARE:

Preîncălzește cuptorul la 200 ° C. Într-un bol mare, pune feliile de cartofi, uleiul de măsline, ardeiul iute și 1/2 linguriță sare, plus piperul. Secționează păstaia de vanilie pe lungime în jumătate și răzuiește semințele, apoi pune pasta peste cartofi. Amestecă bine cartofii pentru a-i acoperi cu condimentele, apoi transferă-i pe hârtie de copt și lasă-i la cuptor până când cartofii devin crocanți, vreme de 25-30 de minute.

Antreuri reci: Platoul omului de zăpadă

Dispar rapid, odată puse pe masa de Crăciun, deci n-are rost să petreci prea mult timp aranjând platouri sofisticate. Folosește tocătorul de lemn pentru a crea un om de zăpadă din brânzeturi, care vor fi savurate după bunul plac cu tot ce se găsește pe lângă.

  • 3 feluri de brânzeturi cu mucegai nobil
  • O felie de Prosciutto Crudo pentru fular
  • Stafide pentru ochi
  • Merișoare uscate pentru nasturi
  • Ardei iute pentru nas

Umple spațiul din jurul omului de zăpadă cu gustări: mini-ardei (îi poți umple cu cremă de brânză), nuci și fistic, măsline, smochine, felii de fructe și pâine neagră ori crackers.

Clasic reinventat: Pui, cârnați afumați și fasole albă

Masa de Crăciun poate însemna și altceva decât sarmale, friptură, etc. Poate că un preparat pe bază de fasole sună puțin ciudat, dar rețeta de mai jos înnobilează acest ingredient banal.

INGREDIENTE

  • 8 pulpe de pui
  • 0,5 kg cârnați afumați groși
  • 250 g bacon/Kaizer tăiat cuburi
  • 600 g fasole albă fiartă (poți folosi conserve)
  • 700 ml supă de pui
  • ceapă medie, tocată mărunt
  • 2 morcovi medii tăiați rondele
  • tulpină de țelină Apio, tăiată rondele
  • 2 cești pesmet
  • 2 caței de usturoi tocați
  • 2 linguri cimbru
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • Sare și piper

MOD DE PREPARARE:

Preîncălzește cuptorul la 180 ° C. Încinge uleiul într-o cratiță antiaderentă și prăjește puiul cu pielea în jos până se rumenește (5-7 minute), apoi încă trei munte pe partea cealaltă. Scoate pulpele pe un prosop absorbant de hârtie, pune la rumenit în tigaie cârnații feliați, timp de 6-8 minute, apoi scoate-i și prăjește bacon-ul până devine crocant, alte 8-10 minute, și scoate-l pe hârtie să se scurgă. Păstrează 2 linguri de grăsime în vas pentru a căli ceapa cu sare până devine aurie, completând cu morcovii și țelina. Pune apoi în cratiță (sau tavă, dacă vasul nu poate fi utilizat la cuptor) puiul, cârnații și bacon-ul, fasolea și supa, sare și piper. Într-un castron separat, combină pesmetul, usturoiul și cimbrul, și presară-l deasupra. Pune vasul acoperit la cuptor timp de 1,5 ore până ce puiul se desprinde fâșii, iar sosul s-a îngroșat. Înainte de servire, se pune vasul descoperit în cuptor până ce pesmetul se rumenește apoi se lasă 10 minute în cuptorul oprit.

Învingător la cuptor: Supa franțuzească de ceapă

INGREDIENTE

  • 1,5 kg ceapă galbenă (cam 5 cepe mari), tăiate Julienne
  • 1,5 lingurițe făină albă
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 1,5 l supă de vită
  • 300 ml coniac sau vin alb sec
  • 100 g brânză Gruyère, rasă fin
  • 8 felii subțiri de pâine pe vatră
  • 1 lingură oțet de vin
  • 6 fire de cimbru
  • 2 foi de dafin
  • Sare și piper

MOD DE PREPARARE:

Pune ulei într-o cratiță mare, antiaderentă, și încinge-l la foc mediu, adaugă ceapa și o linguriță de sare. Călește-o 10 minute la foc mic, până rămâne fără lichid și se caramelizează, amestecând continuu și având grijă să nu se ardă. Presară făină și așteaptă două minute apoi adaugă coniacul, supa și mirodeniile și lasă-le pe foc încă 20 de minute, înlătură dafinul și cimbrul și adaugă oțetul. Înainte de servire, pune supa în boluri ceramice pentru cuptor, așază deasupra câte o felie de pâine prăjită, presară brânza rasă și cimbru, apoi bagă-le la cuptorul preîncălzit pentru 2-3 minute, astfel încât supa să se încălzească, iar brânza să se topească/rumenească.

Cele mai simple fursecuri de Crăciun

Biscuiții cu unt șprițați doar „arată” ca și cum ar fi cumpărați. Doar pune aluatul în tub și experimentează cu formele și culorile.

INGREDIENTE

  • 150 g făină
  • 30 g zahăr
  • 60 g unt nesărat, la temperatura camerei
  • 1 gălbenuș mare, la temperatura camerei
  • 1/4 linguriță sare
  • 1/2 linguriță extract de vanilie
  • Colorant alimentar roșu și verde

Pentru decor

  • 1 albuș
  • 150 g zahăr pudră
  • Fulgi de cocos
  • Biluțe de zahăr

MOD DE PREPARARE:

Încălzește cuptorul la 180 ° C. Folosește mixerul pentru a bate untul și zahărul la viteză mare până când devin pufoase (4-6 minute). Redu viteza mixerului la mediu, adaugă gălbenușul și vanilia, iar după trei minute redu din nou viteza pentru a adăuga treptat făina și sarea amestecate în prealabil. Adună aluatul într-o bilă și nuanțează o treime în roșu și alta în verde (opțional) cu coloranții alimentari. Folosește presa de fursecuri pentru a forma biscuiții pe foaie de copt (vor rezulta cam două tăvi). Pune apoi prima tavă în cuptor timp de 10-15 minute, întorcând-o la jumătatea intervalului de timp, până când fursecurile se rumenesc ușor pe margine, apoi scoate-le la răcit și pune tava următoare la copt. Între timp, bate albușul cu un praf de sare până devine ferm și lucios, adăugând treptat zahărul. După răcirea completăm decorează fursecurile cu glazura obținută, apoi presară cocos și așază biluțele de zahăr.

 

Lovitura de grație: Tartă cu ciocolată, alune și caramel

INGREDIENTE

Pentru aluatul crocant:

  • 6 linguri alune de pădure
  • 6 linguri unt nesărat, la temperatura camerei
  • 6 linguri zahăr
  • 125 g făină universală
  • 1/2 linguriță sare
  • Unt pentru ungerea tăvii

Pentru caramel:

  • 100 g zahăr
  • 3 linguri unt nesărat, tăiat cubulețe
  • 1/2 linguriță sare
  • 130 ml smântână pentru frișcă

Pentru ciocolată:

  • 170 g ciocolată amăruie tocată mărunt
  • 180 ml smântână

Pentru decorare

  • 60 g alune
  • Sare de mare fulgi
  • Semințe de rodie

MOD DE PREPARARE:

Încălzește cuptorul la 200 ° C  și coace alunele pe foaie de copt mică până devin aurii, 5-8 minute. Transferă-le pe un prosop de bucătărie, împăturește-l și bagă-l într-un săculeț de pânză și freacă-le în mâini pentru a curăța alunele de coajă, apoi lasă-le la răcit.

Pune în blender alunele, macină-le, apoi adaugă zahărul, untul, făina și sarea. Odată combinate, scoate aluatul din vas și pune-l la frigider în folie alimentară, pentru 30 minute, apoi scoate-l și întinde-l pe o foaie de copt. Înțeapă-l din loc în loc și coace-l în cuptorul menținut la 200° C, timp de 5-20 minute.

Cât se răcește crusta, prepară caramelul: pune zahărul și 3 linguri de apă într-o cratiță cu fund dublu, la foc mare, și fierbe fără a amesteca până când capătă o culoarea caramelului (5 minute), apoi îndepărtează de pe foc, adaugă untul și sarea și încorporează-le rotind cratița. Adu din nou la foc mediu și adaugă smântâna amestecând timp de un minut, pentru a se omogeniza. Toarnă apoi caramelul direct în foaia de tartă.

Prepară și glazura de ciocolată, încălzind la foc mic smântâna și ciocolata și amestecându-le pentru a se omogeniza, apoi toarnă peste caramel și decorează cu bucăți de alune, sare, semințe de rodie, etc.

***

FOTOGRAFII DE Mike Garten

Food Styling: Simon Andrews, Karen Tack

Prop Stylist: Lis Engelhart

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.