Melanomul malign, cea mai raspandita forma de cancer de piele

În pielea fiecărei persoane există nişte celule care sunt responsabile cu pigmentul pielii, ele fiind cunoscute sub denumirea de melanocite. Melanina, o altă denumire pentru pigmentul pielii, are în general culoarea maro sau neagră şi se găseşte şi în firele noastre de păr. Melanocitele sunt cele care eliberează melanină iar, în zonele corpului unde melanina este mai concentrată, apar aluniţele şi nervii.  Când aceste celule denumite melanocite ajung să se dezvolte în mod necontrolat, ele ajung să cauzeze cancerul de piele, numit şi melanom. Melanomul malign, cea mai răspândită formă de cancer de piele, este practic o tumoră care se manifestă prin pete de culoarea maro sau neagră (aluniţe) în diverse locuri pe suprafaţa corpului uman.

De ce apare această tumoră

Există diferite motive pentru care melanomul malign se dezvoltă. Ea poate fi o boală genetică sau se poate manifesta la persoanele care au o culoare deschisă a pielii. În cel de-al doilea caz, trebuie să menţionăm că persoanele cu pielea foarte deschisă la culoare nu sunt la fel de protejate împotriva razelor solare, motiv principal pentru formarea tumorilor pe piele. Arsurile solare cauzează apariţia acestor pete şi duce la formarea cancerului de piele. Cu toate acestea, există şi alţi factori de risc care pot duce la apariţia acestei afecţiuni. În mod indirect, fumatul sau alimentaţia inadecvată scad puterea sistemului nostru imunitar şi ne fac mai expus acestor probleme de sănătate.

Simptome şi evoluţie

În general, cancerul de piele se poate depista chiar şi cu ochiul liber. El se manifestă prin modificarea dimensiunii şi a culorii anumitor nervi de pe corp, caz în care trebuie consultat medicul de urgenţă. De asemenea, apariţia unor astfel de pete pe corp este un alt semnal de alarmă şi trebuie consultat un medic specialist. În ceea ce priveşte evoluţia, nu putem da un interval concret, deoarece depinde foarte mult de forma melinomului malign. În general, el evoluează destul de repede, metastaza putând fi atinsă în doar câteva luni. Dacă este depistat cât încă afectează doar nivelul pielii, melanomul malign este complet vindecabil.

Soarele, inamicul numărul 1

Pentru a evita o astfel de problemă majoră, măsurile de precauţie trebuie luate din timp. Este important să nu te expui razelor solare puternice fără a folosi creme de protecţie solară cu SPF adecvat pielii tale. Cu cât pielea ta este mai sensibilă şi mai deschisă la culoare, cu atât ai nevoie de o cremă cu un SPF mai ridicat.  În mod contrar părerii majorităţii, aceste creme nu se folosesc doar vara. Ele ar trebui aplicate zilnic din luna aprilie şi până în luna octombrie, deoarece soarele acţionează chiar şi atunci când nu simţim temperaturi ridicate. Trebuie să menţionăm că şi persoanele care apelează la bronzul artificial oferit de saloane se expun în aceeaşi măsură cancerului de piele. Lămpile folosite la solar emana raze UV la fel de nocive pentru pielea noastră, chiar dacă suntem expuşi pentru foarte puţin timp. Intensitatea acestor lămpi este cea care cauzează apariţia melanomului malign.

Tu ai fost până acum la consultaţie pentru verificarea aluniţelor suspicioase?

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.