Medicii recomanda 2 pahare de bere pe zi, inclusiv in diete

By  | 

Cercetari recente arata ca berea consumata in cantitati moderate are efecte benefice asupra sanatatii, precum reducerea riscului de diabet, osteoporoza si boli cardiovasculare – cauza principala a mortii si invaliditatii in randul adultilor in Europa.

De asemenea, consumul moderat de bere are un rol vital in calitatea vietii multora dintre consumatori. Medicul pediatru Hernandez Aguilar sfatuieste femeile gravide sa bea zilnic 500-600 ml de bere fara alcool, deoarece aceasta contine antioxidanti care fac bine copilului, reducand riscul de screloza, obezitate si cancer.

„Berea, o bautura sanatoasa si o componenta sanatoasa a dietei de mii de ani, nu este numai buna de baut, dar consumata moderat poate aduce beneficii in dieta si in stilul sanatos de viata al unui adult.

Sutele de tipuri de bere au in comun acelasi efect benefic asociat cu continutul de alcool, precum si potentialele beneficii ale materiilor prime din care este fabricata berea”, a fost concluzia specialistilor din mai multe tari europene in cadrul simpozionului „Berea si sanatatea”, desfasurat la Bruxelles.

Potrivit specialistilor, 58% dintre englezi cred ca vinul este mai bun pentru sanatate decat berea (18%), 28% dintre olandezi se arata surprinsi sa afle ca un pahar de bere are aceleasi efecte asupra sanatatii ca si vinul, 35% dintre olandezi spun ca nu consuma bere pentru ca ingrasa, iar 85% considera ca aceasta bautura are foarte multe calorii.

Si spaniolii sunt sceptici in aceasta privinta, 79% dintre ei considerand ca berea ingrasa chiar si daca este consumata moderat, iar peste jumatate dintre englezi cred ca berea are cele mai multe calorii dintre bauturile alcoolice.

Specialistii spanioli spun ca in Spania berea este consumata in egala masura ca si vinul, insa este inca nevoie ca oamenii sa fie educati in ceea ce priveste beneficiile acestei bauturi. 11% dintre spanioli cred ca berea contribuie la prevenirea osteoporozei, 14% ca ajuta la prevenirea bolii Alzheimer, 23 de procente cred ca berea fara alcool este buna pentru sanatate, iar 33% ca e benefica pentru femeile insarcinate.

Berea contine vitamine, minerale si antioxidanti esentiali care provin din materiile prime si care, impreuna, contribuie la o dieta sanatoasa. Efectele adverse ale berii sunt asociaza in principal cu consumul exagerat, dar in cazul anumitor persoane, in special minori, chiar si consumul moderat poate fi daunator, potrivit specialistilor.

Acestia sunt de parere ca a bea moderat inseamna a bea in limitele impuse de sanatatea ta, de societatea in care traiesti si de obligatiile fata de familie si de prieteni, adica unul pana la trei pahare pe zi pentru barbati. Femeile sunt mai sensibile la alcool, de aceea le este recomandat sa consume mai putina bere, respectiv 1-2 pahare pe zi.

Sa te abtii sa consumi cantitatea de bere recomandata zilnic pentru a recupera la sfarsit de saptamana, la o petrecere, nu este deloc un „obicei” sanatos, avertizeaza specialistii.

O analiza statistica recenta a 34 de studii din intreaga lume a relevat ca un consum moderat de alcool (pana la 4 pahare – 40 de grame – pe zi la barbati si 2 pahare – 20 de grame – la femei) duce la o reducere a mortalitatii premature de pana la 18%, comparativ cu abstinentii si cu persoanele care consuma alcool in exces.

Studiile confirma faptul ca un stil de viata care include consumul moderat de bauturi alcoolice poate proteja organismul de multe afectiuni, precum diabet, osteoporoza si dementa.

„A existat pana acum presupunerea eronata ca berea este responsabila pentru mare parte din epidemia de obezitate, berea primind astfel o cantitate disproportionata de vina”, afirma doctorul Arne Astrup din Danemarca. Potrivit lui, aceasta teorie este demonstrata acum ca fiind nejustificata in ceea ce priveste consumul mic pana la moderat de alcool.

E important de retinut faptul ca orice beneficiu dispare la un nivel de consum care depaseste trei pahare pe zi, iar studiile confirma faptul ca alcoolul consumat in cantitati excesive (indiferent de tipul bauturii) este asociat cu cresterea in greutate si obezitatea abdominala – ceea ce inseamna un factor mai mare de risc pentru bolile cardiovasculare.

Cercetarile au aratat ca persoanele care consuma zilnic cantitati mici de alcool sunt mai slabe decat cele care consuma ocazional cantitati mai mari de alcool. S-a demonstrat insa ca alcoolul poate cauza cateva forme de cancer si, desi acestea sunt asociate in principal consumului exagerat de alcool, dovezile nu indica un „plan de siguranta” dincolo de care riscul sa dispara.

Consumul de alcool a fost asociat in special cu un risc ridicat al cancerului de san si pare a fi un factor de risc in debutul gutei. Unii specialisti indica faptul ca, la nivel de populatie, nu este recomandata eliminarea in totalitate a bauturilor alcoolice, intrucat acest fapt ar putea sa creasca riscul bolilor cardiovasculare.

Berea este fabricata din materii prime nutritive, malt de orz, cereale, hamei, drojdie de bere si apa. Toate acestea contribuie la o dieta sanatoasa si echilibrata, sustin specialistii europeni.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *