Marea Britanie: ajutor de 5.000 de lire la cumpararea unui vehicul electric

Guvernul britanic a decis sa incurajeze achizitionarea masinilor electrice, dar si extinderea infrastructurii de alimentare a acestora, alocand pentru program 60 de milioane de lire sterline incepand din 2011.

Astfel, aproximativ 43 de milioane de lire sterline vor fi puse la dispozitia cumparatorilor, sub forma de granturi.

Acest lucru presupune o subventie de 5.000 de lire pentru fiecare masina electrica nou-cumparata.

Raportata la pretul mediu al masinilor electrice, aceasta suma ar echivala cu un procent de circa 25% din pretul de vanzare.

20 de milioane de lire sterline pentru statiile electrice

Restul fondurilor, de aproximativ 20 de milioane de lire, va fi investit in construirea statiilor de incarcare a bateriilor. Anuntul a fost facut de Philip Hammond, ministrul britanic al Transporturilor, care a spus ca „productia de masini electrice in serie incepe sa se transforme din vis in realitate”.

„Cu cativa ani in urma, scaderea emisiilor poluante si cresterea productiei de automobile era doar un vis. Acum acest lucru a devenit posibil si putem beneficia de avantajele folosirii masinilor electrice, nepoluante, care incep sa devina pe zi ce trece un lucru cat se poate de obisnuit”, a declarat acesta.

Guvenul britanic a publicat si o lista a masinilor electrice – noua in total – pentru care se acorda granturi. Primele masini eligibile sunt Mitsubishi iMiEV, Peugeot iON, Citroen Czero, Nissan Leaf, Tata Vista EV, Toyota Prius Plug-in, Vauxhall Ampera si Chevrolet Volt.
Pentru a reduce gazele cu efect de sera, guvernul a stabilit ca, pana in 2030, sa creasca numarul masinilor verzi care circula pe strazile si soselele britanice la 11 milioane.

Cum acest lucru implica si existenta surselor de alimentare, aproximativ 20 de milioane de lire sterline vor fi alocate statiilor de incarcare a bateriilor electrice, ce vor fi construite in estul Angliei, in nordul Irlandei sau in Scotia.

In total, britanicii vor construi 4.000 de statii noi de incarcare a bateriilor numai in urmatoarele 18 luni.
Masinile electrice reprezinta o alternativa viabila si din punctul de vedere al soferilor.

Potrivit unui studiu, acestia se deplaseaza in oras mai putin de cinci mile pe zi, viteza cu care circula este in medie de 23 de mile pe zi, iar, in 97% din cazuri, vehiculele sunt parcate cel mai mult pe timpul noptii, ceea ce este ideal pentru reincarcarea bateriilor electrice.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.