Dr. Nuraltay Emel: Managementul eficient al sarcinii

Clipa în care, în tumultul de emoții, epuizată de efort, îl auzi, atunci ți se pare că acel prim plânset închide în el lumea toată… Un moment magic și îndelung așteptat, dar care are în fundal propria lui poveste. O sarcină este prin ea însăși o poveste pentru că înseamnă o alegere, o responsabilitate, o schimbare esențială și, nu în ultimul rând, foarte multă grijă, zi de zi. Cum putem face ca acest parcurs să fie ușor pentru toți cei implicați și ce presupune un management eficient al sarcinii?   

 Principala condiționare în planificarea sarcinii

 ”Indiferent cum se întamplă fericitul eveniment, programat sau nu, este o binecuvântare și o bucurie. În ultimul timp, am constat că prima sarcina apare în general după vârsta de 30 ani. Sunt din ce în ce mai multe femei care aleg să aibă primul copil în condiții de siguranță, mai ales financiară, ca atare și tendința de a planifica într-o oarecare măsură apariția sarcinilor”, ne spune dr. Nuraltay Emel, medic obstetrică – ginecologie la Spitalul Sanador.

Deși, de multe ori, condiționările de ordin financiar, profesional sau social primează în planificarea unei sarcini, vârsta este principalul factor de luat în calcul pentru femeile care vor să devină mame.  Aceasta pentru că rezerva ovariană scade odată cu înaintarea în vârstă, așa încât, după 35 de ani, șansele de a rămâne însărcinată scad considerabil. Astfel, dacă o femeie sănătoasă în vârstă de 30% de ani are 20% șanse să rămână însărcinată într-o lună, după 40 de ani acestea scad  la 5%.

Așadar, înainte de a planifica o sarcină, femeile ar trebui să țină cont, în primul rând, de ”limitele” firești ale propriului corp, adică de diminuarea rezervei ovariene.

Analize necesare înainte de a planifica sarcina

”Ideal ar fi să optăm pentru un consult ginecologic preconceptual, ce va conține un examen clinic, test Papanicolau, examen complex de secreție vaginală, precum și analizele uzuale obligatorii de sânge și urină. În funcție de vârsta pacientei, de antecedentele heredocolaterale și personale, de patologii asociate, se pot adăuga investigații ce oferă informații despre existența imunității la infecții ce pot afecta dezvoltarea fătului, pot chiar determina malformații fetale grave (complexul TORCH), stări procoagulante”, explică dr. Nuraltay Emel.

Se recomandă, de asemenea, efectuarea unei ecografii transvaginale și a unei ecografii mamare bilaterale încă din etapa preconceptuală.

Confirmarea sarcinii, acasă și la medic

Testul de sarcină ce poate fi făcut la domiciliu este, în general, eficient dacă menstruația întârzie 5-7 zile. ”Dacă este pozitiv, se recomandă testul de sânge beta-hcg și o ecografie transvaginală pentru confirmarea sarcinii”, spune specialistul.

În condițiile unui ciclu menstrual regulat, cu test pozitiv, sarcina este practic confirmată după prima vizită la ginecolog, după 7 – 10 zile de amenoree.

”În condițiile unei sarcini cu evoluție fiziologică, ritmul consultațiilor prenatale va fi lunar în primele 2 trimestre, apoi bilunar, pentru ca, după 37 săptămâni până la naștere, să fie săptămânal. Monitorizarea sarcinii este individualizată în funcție de fiecare pacientă, de evoluția sarcinii, de incidența diverșilor factori de risc ce pot influența starea de sănătate a mamei sau fătului”, explică dr. Nuraltay Emel.

Analize si examene recomandate în sarcină

Specialistul recomandă viitoarelor mame un ”calendar” al analizelor și examenelor necesare pe parcursul sarcinii, pentru a se asigura că sarcina decurge normal și pentru a identifica din timp eventualele dificultăți.

”În decursul celor 40 săptămâni trebuie să existe câte un bilanț hematologic în fiecare trimestru, precum și, în funcție de fiecare caz, analize specifice”, spune medicul. ”Cele 3 ecografii morfologice din sarcină se realizează după următorul calendar: prima, la 12-13 săptămâni, va fi însoțită de recoltarea de sânge pentru dublu test. Cea de-a doua trebuie realizată la 22-24 săptămâni și cea de-a treia, la 32 saptamani. Ecografiile morfologice sunt laborioase și extrem de importante, pentru că oferă detalii amănunțite despre dezvoltarea morfologică a fătului și a anexelor acestuia (lichid amniotic, placentă, fluxuri fetale și placentare)”, spune medical specialist.

În același timp, câștigă din ce in ce mai mult teren analizele genetice precoce, efectuate în decursul primului trimestru din sangele matern. În functie de fracția fetală existentă, acestea pot diagnostica anomalii genetice extrem de precoce, permițând cuplului să decidă conduita ulterioară (Testul Harmony sau Panorama). Dr. Nuraltay Emel recomandă amniocenteza drept ”investigația de elecție pentru diagnosticul de certitudine al anomaliilor genetice, dacă există suspiciune la testul dublu sau la aspectul ecografic”. Examenul clinic, efectuat îndeosebi în ultima parte a sarcinii, este indispensabil pentru aprecierea lungimii și consistenței colului uterin, a raporturilor părții fetale prezentate cu bazinul osos matern și aprecierii permeabilității bazinului matern la mobilul fetal. Pe parcursul sarcinii se pot efectua, de asemenea, ecografii seriate pentru aprecierea ritmului de creștere fetal.

Naștere naturală sau cezariană?

Viitoarele mame au astăzi acces la o multitudine de informații, atunci când au cel mai mic semn de întrebare în legătură cu ceea ce se întâmplă în sarcină. Cu toate acestea, cea mai valoroasă sursă rămâne medicul obstetrician.

”Rolul medicului obstetrician este esențial în această perioadă, crearea unei relații, dincolo de cea profesională, cu medicul poate facilita comunicarea, poate ajuta gravida și partenerul ei să depășească teama de necunoscut, de durere, teama de travaliu, naștere și lăuzie”, spune medicul specialist. De asemenea, recomandarea medicului este reperul principal și atunci când este vorba despre alegerea tipului de naștere: naturală sau prin cezariană.

”Nașterea naturală ar trebui să fie prima opțiune, dacă sunt îndeplinite condițiile obstetricale.  Există însă condiții medicale particulare, cum ar fi miopia forte maternă, placenta previa, hipertensiunea indusă de sarcină cu preeclampsie, suferința fetală cronică acutizată, prematuritatea, patologii cardiace sau neurologice materne, în care nașterea pe cale naturală este contraindicată. Decizia despre modalitatea de naștere aparține medicului obstetrician care, ținând cont de opțiunea declarată a cuplului și de particularitățile sarcinii, va consilia pacienta pentru a lua cea mai bună decizie”, spune dr. Nuraltay Emel.

Bagajul pentru maternitate

 Lista cu lucrurile necesare în maternitate și pregătirea cu minuțiozitate a bagajului le ajută pe viitoarele mămici să se simtă un pic mai pregătite pentru momentul celei mai importante întâlniri din viața lor: cea cu bebelușul.

În funcție de maternitatea aleasă pentru naștere, bagajul poate să difere în conținut. Obligatorii, indiferent de tipul unității medicale, sunt dosarul de analize și investigații din timpul sarcinii, ecografiile și actul de identitate.

Maternitățile private pun la dispoziția pacientelor absolut toate cele necesare pentru mamă și copil: de la scutece, hăinuțe, produse speciale pentru îngrijirea bebelușului, la papuci, cămașă de noapte, cosmetice, pastă și periuță de dinți pentru mămică. În acest caz, dosarul medical este necesar, dar și suficient pentru internare și naștere.

Pentru nașterea în maternitățile de stat, bagajul va fi diferit în funcție de resursele și regulile fiecăreia, de aceea ar fi bine ca mămicile să se intereseze din timp asupra a ceea ce poate oferi spitalul. În general, un bagaj de maternitate ar trebui să conțină următoarele:

  • Pentru mămică: șervețele umede și uscate, absorbante, trusă completă de produse cosmetice și de igienă, cremă și tampoane pentru sâni, papuci, cămăși de noapte pentru alăptat, sutiene pentru alăptat, șosețe, chiloți de unică folosință, prosoape pentru față și corp, apă plată, cană, lingură, pahare de unică folosință, ceai pentru stimularea lactației.
  • Pentru bebeluș: scutece tip pampers, șervețele umede, loțiune de spălare pentru bebeluși, cremă pentru fundulețul bebelușului, ulei de corp, cremă pentru îngrijirea buricului, prosoape, hăinuțe din bumbac: body, bluzițe, pantaloni, șosete, salopetă, un scutec sau păturică.
Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.