Magia saptelui

By  | 

In cultura romaneasca

Nici din cultura noastra traditionala nu lipseste cifra 7: balaurul din basm (corespondentul dragonului in mitologia romaneasca) avea 7 capete; la masa ursitoarelor unui prunc se asaza 7 linguri noi de lemn si se presara sare in 7 locuri ale mesei; postul Pastelui tine 7 saptamani; cortegiul catre groapa face 7 popasuri – simbolizand cele 7 opriri ale lui Iisus pe Golgota.

In Scripturi

Cifra 7 figureaza pretutindeni in Vechiul si Noul Testament: sunt 7 ceruri ale ordinelor ingeresti; zidurile orasului Ierihon s-au prabusit dupa ce 7 preoti, sufland din 7 goarne, le-au inconjurat de 7 ori. Profetul Elisei a stranutat de 7 ori inviind un copil care murise. Un lepros se afunda de 7 ori in raul Iordan si se vindeca. Un faraon viseaza 7 vaci grase si 7 vaci slabe, si Iosif, dregatorul iudeu, talmaceste: Egiptul va cunoaste 7 ani de belsug si tot atatia de restriste. Cifra 7 e si cheia Apocalipsei: 7 biserici, 7 stele, 7 spirite dumnezeiesti, 7 peceti, 7 trompete, 7 capete, 7 flageluri, 7 cupe, 7 regi.

In religia musulmana

Interesante sunt credintele si ritualurile legate de feminitate. Daca o mama are 7 fiice, i se deschid cele 7 porti ale Paradisului. Unei femei cu o sarcina dificila i se citesc 7 versete din Surate. In Iran, cand se apropie clipa nasterii, se asaza pe masa 7 feluri de fructe si 7 feluri de graunte aromate. In ajunul nuntii, fecioara se duce cu un ulcior la rau, il umple si il goleste de 7 ori, si arunca apoi 7 pumni de graunte in apa. In Siria, fata ramasa nemaritata indeparteaza influentele nefaste care o impiedica sa-si gaseasca un sot scaldandu-se in mare si cufundandu-se sub 7 valuri.

In budism

7 e numarul starilor spirituale succesive care trebuie strabatute in trecerea de la pamant la cer, de la o constiinta limitata la cea “trezita”. La nastere, Buddha a masurat Universul facand 7 pasi in fiecare dintre cele 4 directii. In experienta sa de eliberare spirituala a parcurs patru etape, oprindu-se cate 7 zile sub patru arbori.

In traditia indiana

Soarele are 7 raze, din care 6 corespund cu directiile spatiului, iar a 7-a e centrul, dupa cum curcubeul are 7 culori: 6, plus rezultanta alba.

In cultura africana

Si in multe triburi africane, 7 e un simbol al desavarsirii si al unitatii, 7 fiind suma lui 4 (simbolul feminitatii) si al lui 3 (simbolul masculinitatii), deci al perfectiunii umane.

In mitologia greaca

Saptele abunda in nenumarate legende grecesti: Hesperidele (cele cu merele de aur) sunt in numar de 7; Teba are 7 porti; Niobe are 7 fiice si 7 fii; lira are 7 corzi, iar in cultul lui Apollo, ceremoniile se sarbatoreau in a saptea zi a lunii.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *