Lucruri banale care iti afecteaza menstruatia

Când eşti adolescentă, este normal să nu ai o menstruaţie regulată, însă pe parcursul anilor observi că aceasta apare regulat, durează la fel de mult, iar fluxul menstrual este mereu la fel. Însă dacă în ultimul timp aceasta durează mai mult sau mai puţin sau te chinui mai mult în acea perioadă a lunii, este posibil să ai probleme de sănătate.

De multe ori, aceste probleme nu sunt neapărat unele grave, ci pot fi provocate de cele mai banale lucruri. COSMO îţi vine în ajutor şi îţi arată ce îţi poate afecta menstruaţia.
 
În primul rând, vinovatul poate fi stresul. Fie că este vorba de lucruri minore precum grija banilor sau problemele în relaţie sau lucruri mai importante ca decesul cuiva drag sau un divorţ, stresul afectează menstruaţia.

Când corpul omenesc se concentrează pe supravieţuire, indiferent dacă este vorba de atacul animalelor sălbatice din preistorie sau plata chiriei din vremurile noastre, corpul şi creierul opresc hormonii care influenţează ovulaţia, pentru a preveni reproducerea într-un mediu periculos. Dacă stai să te gândeşti, acesta este un lucru foarte interesant!

Încearcă să te relaxezi cât mai mult cu putinţă şi să nu te laşi afectată de toate problemele de zi cu zi!

Şi sportul în exces îţi poate afecta menstruaţia. Motivul este simplu: organismul tău percepe exerciţile în exces ca pe un factor stresant şi ne întoarcem la paragrafele anterioare.

Apoi, alcoolul nu te face doar să ai dureri de cap a doua zi, ci poate creşte temporar nivelul de estrogen şi testosteron, ce pot perturba cu fuctuaţiile hormonale necesare ovulaţiei. Cercetătorii nu sunt siguri de cât alcool este nevoie pentru ca menstruaţia ta să fie afectată, pentru că fiecare femeie este diferită, însă este recomandat să nu consumi mai mult de o băutură pe zi.

Nivelul crescut de testosteron poate fi provocat şi de creşterea rapidă în greutate (de exemplu, 20 de kilograme în câteva luni).

Să nu uităm de infecţii! De fapt, acestea nu afectează neapărat menstruaţia, însă tu vei avea această impresie pentru că vei sângera şi între menstruaţii. Infecţiile bacteriene, bolile cu transmitere sexuală sau boli inflamatorii pelviene îţi pot face interiorul uterului să fie inflamat şi să sângereze.

Fumatul este un alt lucru banal care îţi poate afecta menstruaţia, în special dacă ai început să fumezi de când erai mai tânără. Potrivit cercetătorilor, fumatul poate modifica nivelurile de estrogen, progesteron, testosteron şi a altor hormoni inplicaţi în dezvoltarea sintromului premenstrual. De asemenea, femeile care fumează au cicluri menstruale mai scurte şi mai neregulate.

Dacă ai observat că menstruaţia ta s-a schimbat în ultima perioadă, discută despre acest lucru cu medicul ginecolog şi menţionează şi aceste lucruri banale înainte să începi să te gândeşti că ceva grav se întâmplă.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.