Longevitatea tine mai mult de gene decat de stilul de viata – studiu

Oamenii de stiinta au realizat acest studiu pe un esantion de 477 de evrei askenazi, cu varstele cuprinse intre 95-122 de ani, care traiesc singuri. Aproximativ 75% dintre participanti au fost femei.

Autorii studiului au ales populatia de evrei askenazi pentru ca este „mai uniforma decat altele din punct de vedere genetic, ceea ce face mai usoara descoperirea genelor diferite”.

In ansamblu, persoanele in varsta din acest grup aveau stiluri de viata similare cu media populatiei in ceea ce priveste raportul greutate/ inaltime, regimul exercitiilor fizice, regimul alimentar si fumatul.

Comparatiile au fost facute cu un esantion de 3.164 de persoane nascute in aceeasi perioada cu persoanele din grupul de studiu. Rezultatele au aratat ca persoanele care au trait cel mai mult au consumat mai mult alcool si au facut mai putin sport in comparatie cu media generala.

Circa 24% dintre barbatii care au trait cel mai mult au consumat alcool in fiecare zi, comparativ cu procentul de 22% inregistrat in media populatiei masculine, iar 43% dintre ei au facut cu regularitate exercitii fizice, comparativ cu procentul de 57% inregistrat in media populatiei masculine.

„Acest studiu sugereaza faptul ca persoanele care traiesc cel putin 100 de ani trebuie sa posede anumite gene de longevitate suplimentara, care le servesc drept protectie contra efectelor nocive ale unui mod de viata putin sanatos”, a declarat Nir Barzilai, unul dintre principalii autori ai studiului si director al Institute for Aging Research din cadrul Universitatii Yeshiva din New York.

„Desi acest studiu a dovedit faptul ca persoanele «centenare» pot fi obeze, sa fumeze si sa nu faca sport, acest stil de viata nu e deloc recomandat pentru cei mai multi dintre oamenii care nu prezinta cazuri de longevitate deosebita in familiile lor”, a concluzionat Nir Barzilai.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.