Lectia de SPF

Să te păzești de soare nu e chiar inginerie aerospațială, însă există câteva greșeli pe care le facem atunci când folosim produse de protecție solară.

Error! Folosești produse expirate

Crema de anul trecut nu mai poate fi utilizată, chiar dacă „abia o începusei” (dacă este nedesfăcută/sigilată și încă în termenul de valabilitate, o poți folosi). Formula poate să se fi alterat / contaminat deja între timp, și există riscul să o aplici degeaba sau să-ți provoace iritații pe piele.Error! Aplici protecția direct pe plajă

Cât întinzi crema pe față și corp, vei avea parte de vreo 20 de minute de „baie” neprotejată de soare (asta dacă nu socotim și drumul până la plajă sau dacă nu cumva ești nevoită să „ungi” și alți membri ai familiei), și oricum, chiar dacă stai sub umbrelă, căldura puternică te va face să transpiri, ceea ce va împiedica absorbția formulei în piele. Cremele de protecție trebuiesc aplicate cu jumătate de oră înainte să pleci de acasă, cât să intre în piele și nu se transfere pe haine.

Cele mai bune uleiuri esentiale pentru protectie solara

Error! Crezi că poți exagera cu statul la soare

Dacă există o parte negativă legată de produsele cu SPF, atunci asta ar fi; chiar dermatologii „blamează” produsele cu SPF pentru faptul că ne lasă impresia falsă că putem sta la soare mai mult decât ar trebui. Multe dintre noi au senzația că aplicare unui produs cu protecție ridicată ne permite să stăm la soare zi lumină, depășind frecvent limita de protecție oferită de formulă. Așadar, reîmprospătează protecție la fiecare două ore, chiar dacă ai folosit SPF 50+.

Error! Nu ții cont de cantitate

Nu e cazul să fii econoamă cu SPF-ul. Adică, nu e ca și cum te poți aștepta să fii protejată la fel dacă aplici un strat subțire sau unul generos (normal, o cantitate agală cu un „shot” ar fi suficientă pentru o aplicare, fiind necesară reaplicarea la fiecare două ore de stat pe plajă).

Vocabular de protectie solara

Error! Te uiți după nori

E o zi înorată și te-ai gândit să ți-o petreci plimbându-te prin bazar sau pe malul mării ori făcând sport în aer liber. Te-ai dat cu cremă de soare? Cum, care soare? Păi află că 80% din radiațiile ultraviolete pot trece prin nori, pot fi reflectate pe nisip, apă și chiar zăpadă, cauzând uneori arsuri. Totodată, geamurile mașinii nu țin loc de protecție solară!

Error! Te „lauzi” cu pielea ta închisă

Poate că ai norocul să moștenești o piele mai închisă și n-ai avut niciodată parte de roșeață sau arsuri solare, precum prietena ta blondă cu pielea ca laptele, însă pigmentul tău n-are un rol protector. Oricine de pe planeta asta, indiferent de rasă sau culoarea pielii, trebuie să-și protejeze pielea de efectele nocive ale soarelui.

Alternative pentru cremele de protectie solara din magazine

Error! Îți neglijezi fața

Faptul că porți machiaj nu înseamnă că tenul tău nu este „atins” de soare. Machiajul are rol protector doar dacă are SPF inclus (30+), altminteri trebuie să aplici tu o cremă cu factor de protecție înainte să întinzi fondul de ten. Ridurile devin mai adânci și mai vizibile din cauza expunerii neprotejate la soare!

Error! Iei plaja cu asalt

Să încerci să acaparezi „tot” soarele în prima zi de vacanță, mai ales fără protecție (că deh, este prima zi și merge un pic de bronz!) e o mare greșeală, după ce pielea ta a stat ascunsă sub haine mai bine de opt luni. Respectă intervalele de timp permise pentru plajă și reaplică fidel produsul de protecție solară.

Error! Îți iei o pauză de protecție

Ți-ai risca sănătatea numai de dragul unui frumos bronz trecător? Nu, sigur că nu vrei asta, însă tuturor ni se întâmplă să neglijăm intenționat protecția solară, pe criteriul „doar de data asta”… pentru a nu șitu câta oară. Ai zice că nu contează dacă ieși 2-3 zile la plajă moderat, dar fără protecție, însă te poți alege cu arsuri grave în numai câteva ore, iar efectele pe termen lung sunt prea grave ca să le ignori.

Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise