Laptopul și telefonul îți îmbătrânesc tenul

Lumina de la smartphone, laptop și tabletă poate încuraja îmbătrânirea precoce a pielii, cauzând pigmentarea acesteia.

La câte ecrane te-ai uitat azi? Cel mai probabil două-trei, adică la smartphone, monitor și, poate, o tabletă. Deși se știe că acestea nu sunt foarte sănătoase pentru ochi, în ultimul timp s-a vorbit din ce în ce mai mult despre efectele negative pe care acestea le au pentru piele.

Citește și: Efectele dependenței de smartphone asupra sănătății 

Folosim (sau cel puțin ar trebui să o facem zilnic) produse care să ne protejeze de efectele nocive ale razelor UV, însă mai există o lumină care ne poate îmbătrâni pielea.

De ce sunt ecranele novice?

Ecranul unui smartphone, al unui laptop sau al unei tablete emite o lumină numită HEV, care este sursa naturală a luminii albastre, explică doctorul Jean-Louis Sebagh. Expunerea excesivă la acest tip de lumină poate crește pigmentarea și deteriora funcția de barieră a pielii, care are rolul de a ne proteja împotriva factorilor nocivi și care păstrează pielea hidratată.

Cum ne putem apăra împotriva ei?

Chiar dacă un detox digital complet poate fi imposibil de realizat, cea mai bună abordare este să limităm timpul pe care îl petrecem în fața unui ecran. De exemplu, stabilește ca de la ora 21 să nu te mai uiți la niciun ecran, nici de telefon. Acest lucru te poate ajuta și să dormi mai bine.

De asemenea, există și anumite produse destinate protejării pielii împotriva HEV. Mai există și anumite tratamente ce pot fi injectate în piele pentru a o proteja.

Citește și: Greșeli de utilizare a SPF-ului 

Astfel, deși tehnologia ne este necesară (mulți dintre noi ne câștigăm banii lucrând în fața unui ecran) și este distractivă, nu ar trebui să fim atât de obsedați de ea. Nu trebuie să facem selfie-uri zilnic, să petrecem câte o oră admirând fotografiile altora pe Instagram, să vorbim non stop pe Facebook cu prietenii sau să jucăm tot felul de joculețe atunci când ne plictisim.

Încearcă să citești mai mult, să desenezi, să te plimbi sau să faci sport, să te joci cu animalul de companie sau să meditezi, pentru că acestea sunt activitățile care ne relaxează și ne mențin sănătoși.

 
*articol preluat din Harper’s Bazaar (autor: Victoria Hall)

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.