La ce boli te predispune personalitatea?

Apartenenta la o anumita personalitate nu inseamna neaparat dezvoltarea unei boli anume, insa riscul trebuie sa luat in considerare. Astfel poti actiona asupra acelor aspecte ale caracterului care influenteaza aparitia maladiei, spune psihologul Martin Hagger de la Universitatea din Nottingham, UK.

Iata o serie de maladii asociate celor mai intalnite tipuri de personalitati:

Optimistii

Aceste persoane vad jumatatea plina a paharului, insa au tendinta de a deveni supraponderale.

Cercetatorii de la Universitatea Doshisha din Kyoto si de la alte centre medicale au evaluat persoane supraponderale care au urmat un regim de slabit cu o durata de sase luni, care a implicat consiliere, nutritie si sport.

S-a descoperit ca cei care erau mai optimisti au slabit cel mai putin, deoarece le pasa mai putin de problema greutatii si nu rezistau tentatiilor.

Totodata, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea California, optimistii prezinta mai multe riscuri sa moara prematur, pentru ca au o mai mare incredere in capacitatile lor de a depasi dificultatile, motiv pentru care isi asuma multe riscuri.

Un alt studiu, realizat la Universitatea Stanford, a stabilit ca, in general, cei mai veseli copii au ajuns la maturitate fumatori, consumatori de alcool si avand pasiuni riscante.

Anxiosii

Cercetatorii de la Universitatea Descartes, Paris, si de la Centrul pentru dependente si sanatate mintala din Toronto, au descoperit ca persoanele anxioase prezinta de cinci ori mai multe riscuri de a dezvolta ulcer stomacal.

Totodata, aceste persoane sunt mai susceptibile de a fuma, a consuma alcool, a avea obiceiuri alimentare nesanatoase si probleme de somn – toate acestea determinand cresterea nivelului aciditatii din stomac si provocand ulcere.

De asemenea, persoanele anxioase pot avea in organism niveluri ridicate de cortisol – hormon al stresului care provoaca dureri de cap, acnee si infectii ale vezicii urinare.

Pe de alta parte, ele pot avea parte de o viata sexuala mai bogata, sustine un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Sheffield. „Femeile nevrotice prezinta mai mari probabilitati de a avea mai multe relatii de scurta durata, acest lucru sugerand o legatura intre apetitul sexual si anxietate”, explica medicul Virpi Lummaa.

Este posibil ca teama de a nu gasi persoana potrivita sau de a nu avea urmasi sa le determine pe aceste persoane sa aiba mai multe relatii one night stand.

Sensibilii

Babatii care au trasaturi considerate „feminine” – empatie, compasiune, sensibilitate la nevoile celorlalti – au un nivel al stresului mai scazut si prezinta mai putine riscuri de a suferi un infarct, spun cercetatorii de la Universitatea din Glasgow.

Intr-un studiu realizat de aceasta institutie, barbatii au fost evaluati in functie de trasaturile lor „feminine” si „masculine” – abilitati de conducere, forta, agresivitate, asumarea de riscuri.

Riscul de a suferi de o maladie cardiaca era invers proportional cu nivelul de trasaturi feminine al voluntarilor. Explicatia ar fi ca barbatii care sunt capabili sa vorbeasca despre emotiile lor cauta ajutorul celorlalti, inclusiv medical.

Certaretii

Persoanele furioase reactioneaza mai repede si mai puternic la stres, atat mintal, cat si psihologic, fapt care provoaca cresterea tensiunii arteriale si a pulsului.

Comportamentul ostil, agresiv este una dintre cele mai nesanatoase trasaturi ale personalitatii.

Intr-un studiu la care au participat 448 de femei care isi facusera mamografii la mai multe centre medicale, cercetatorii de la Spitalul de oncologie din Kifissia, Atena, au stabilit ca cele cu caracter agresiv prezentau mai multe probabilitati de a fi diagnosticate cu cancer mamar.

Intr-un alt studiu la care au participat 61 de barbati cu cancer la colon, realizat la scoala de medicina a Universitatii Creighton, Nebraska, s-a descoperit acelasi lucru.

Se pare ca furia afecteaza puterea sistemului imunitar, facand organismul mai vulnerabil in fata bolilor. Totodata, riscul de maladii cardiace creste cu 50%, spun cercetatorii de la Scoala de Medicina Mount Sinai din New York.

Extrovertitii

Barbatii extrovertiti prezinta o mai mare probabilitate de a avea mai multi copii. Asta nu pentru ca ar fi mai fertili, dar sunt foarte petrecareti, ceea ce creste cu 14% probabilitatea de a avea mai multi copii fata de barbatii mai putin deschisi, sustin cercetatorii de la Universitatea Sheffield.

In plus, un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Milano a aratat ca persoanele extrovertite prezinta mai putine riscuri de a suferi de maladii cardiace. Ele sunt mai putin expuse infectiilor si se refac mai bine dupa o boala.

Acest lucru se datoreaza unui nivel mai mic de hormoni ai stresului – extrovertitii pot face fata mai bine problemelor. Iar daca ei cred ca au o problemna medicala, cel mai probabil vor si vorbi deschis despre asta pentru a se trata.

Timizii

Persoanele timide prezinta cu 50% mai multe riscuri de a suferi un atac cerebral sau un infarct. Cercetatorii de la Universitatea din Northwestern, Chicago, au realizat un studiu care s-a intins pe 30 de ani si au descoperit ca timizii duc vieti linistite, fara sa-si asume riscuri, iar orice situatie noua pentru ele poate fi o sursa de stres.

In plus, aceste persoane sunt mai expuse infectiilor virale, precum banala raceala, indiferent de anotimp, sustine un studiu realizat de Universitatea din California.

Stresul este vinovat de acest lucru: „Se pare ca persoanele sensibile raspund mai agresiv la stres fata de ceilalti”, explica Bruce Naliboff, unul dintre cercetatori.

Onestii

Persoanele oneste prezinta mai putine riscuri de a se imbolnavi la nivel general de orice tip de boala, spun cercetatorii de la Universitatea din Edinburgh si de la Departamentul Social si de Sanatate Publica din Glasgow.

O cercetare care a avut la baza 190 de studii a stabilit ca persoanele oneste duc in general o viata sanatoasa, facand sport si avand o dieta alimentara corespunzatoare.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.