Jargonul wellness – definiții și demistificări

Și pe tine te pun în încurcătură termenii folosiți de brigada trăitului sănătos? I-am decodat noi, ca să știi, în sfârșit, cu ce se mănâncă fiecare, fie că e la propriu sau la figurat.

Abia apucaseși să faci diferența dintre Bikram și Vinyasa (sunt două poziții de yoga, apropo), că brusc acum toată lumea vorbește despre beneficiile Nauli – și ești destul de sigură că nu e vorba de numele exoticului nou antrenor de la sală. Dar în lumea în care trăim noi azi, în care în fiecare lună apare o nouă super-cereală iar trendurile de antrenament se mișcă mai repede decât Usain Bolt, să ții pasul cu jargonul wellness poate fi dificil. Din fericire, ți-am pregătit un ghid util al celor mai recenți termeni – alături de explicații pentru modul potrivit de utilizare. Poți să ne mulțumești mai târziu.Grăsimi din alge

Ce înseamnă

Asta e grăsimea aia verde pe care o observi de regulă la suprafața iazurilor, dar uleiurile sale conțin DHA, care reprezintă 97% din grăsimile omega 3 din creier. Reduc inflamarea și ajută la reducerea riscului de boli cronice, precum cancerul, artrita sau bolile de inimă. Notă: alege varianta suplimentelor, nu face o excursie până la cel mai apropiat iaz.

Laudă-te. ”Ah, încă mai iei ulei de pește? Ce drăguț! Eu îmi mențin articulațiile în formă cu ajutorul algelor.”

Flow animal

Ce înseamnă

Antrenamente în care copiezi mișcările animalelor – iar când zic animale mă refer mai degrabă la scorpioni decât la pechinezi. Bune pentru anihilarea grăsimilor și pentru tonifierea din cap până-n picioare.

Laudă-te. ”Am încercat să mă târăsc ca un crab și trebuie să recunosc că îmi iese de minune.”

Barrefusion

Ce înseamnă

Brigada pasionaților de wellness adoră antrenamentele hibride, iar acesta combină trei variante clasice: yoga, Pilates și baletul. Beneficiile sale includ întărirea abdomenului, crearea de masă musculară și îmbunătățirea ritmului cardiac. Pregătește-ți colanții.

Laudă-te. ”Am fost la barre aseară. Nu, nu la ăla unde servesc mojito.”

Apă de cactus

Ce înseamnă

Sucul extras din fructul de cactus – adică noua apă de arțar. Nu ai auzit încă de el? E OK, nu ai pierdut prea multe. Se presupune că e doldora de betelaine – un tip de antioxidanți care îți păstrează pielea tânără.

Laudă-te. ”Sunt tare supărată. Supermarket-ul meu preferat a înlocuit apa de cactus cu apă de cocos. Ne-am întors în 2014 sau ce se întâmplă?”

Floatfit

Ce înseamnă

Antrenamentele în apă nu sunt doar pentru bunicile cu bonete de înot cu imprimeu floral. Floatfit combină mișcări de intensitate ridicată cu echilibrări pe o saltea plutitoare. Targetează mai multe grupe de mușchi și se spune că arzi până la 400 de calorii în 30 de minute.

Laudă-te. ”Antrenamentele pe pământ sunt prea basic pentru mine în momentul ăsta. Aleg să floatfit.”

Lapte galben

Ce înseamnă

Nu, nu e vorba de fetișul de care se presupune că s-a bucurat Trump în fosta cameră de hotel a lui Obama din Rusia (lucru pe care evident că-l contestă). E porecla latte-ului cu turmeric, care conține mirodenia magică ale cărei proprietăți antiinflamatoare sunt intens lăudate.

Laudă-te. ”Pur și simplu nu pot să funcționez fără laptele meu galben.”

Saune cu infraroșu

Ce înseamnă

Saunele ți se par un pic cam prea… încălzite? Saunele cu infraroșu folosesc lumina pentru a crea căldură, astfel încât corpul tău se încălzește, dar aerul din jurul tău nu, ceea ce le face mai tolerabile. Devotații cred că îți îmbunătățesc circulația sângelui și presiunea arterială și pot avea chiar și beneficii anti-îmbătrânire.

Laudă-te. ”Eu? Uite mă duc să fac o baie de lumină. Tu?”

Dieta ketogenică

Ce înseamnă

O dietă care elimină carbohidrații și care nu e Atkins. Înlocuiești pastele și pâinea cu grăsimi, cu scopul de a-ți băga corpul în starea de ketoză, în care arde grăsimi pentru a obține energie. Un studiu din Statele Unite a descoperit că oamenii au pierdut cu 2.2 mai multe kilograme ținând această dietă decât mergând pe una slabă în grăsimi și bazată pe restricții calorice.

Laudă-te. ”Sunt în ketoză în momentul ăsta. Nu, nu e o insulă din Grecia.”

Uleiurile de nuci

Ce înseamnă

Credeai că ești în trend pentru că ai acasă un tub de ulei de cocos? Scuze, dar acum totul se învârte în jurul nucilor. Uleiurile din migdale, alune de pădure și nuci macadamia primesc votul de încredere din partea brigăzii wellness pentru că sunt o sursă bună de nutrimente sănătoase, îți îmbunătățesc nivelul de colesterol și îți scad riscul de boli de inimă și infarct. Ca și în cazul laptelui de migdale, se spune că variantele făcute în casă sunt mult mai bune. Dar cred că merg la fel de bine și cele de la supermarket.

Laudă-te. ”Scuze, nu pot să vin azi la prânz – sunt ocupată să stors o mână de nuci uleioase.”

Megaformer

Ce înseamnă

Sună a titlu de film în care joacă Megan Fox și mașini roboți, dar e de fapt o invenție a lumii fitnessului care poate să-ți asigure corpul ei. Iubit de Kim Kardashian și Alessandra Ambrosio, combină Pilates și body-building într-o mașinărie formată dintr-o serie de mânere, scripete și curele. Un antrenament de 50 de minute arde până la 700 de calorii.

Laudă-te. ”Nu mi-au mai plăcut niște curele atât de mult de când cu Fifty Shades…”

Nauli

Ce înseamnă

Ai văzut pozele alea de pe Instagram cu dependentele de wellness și yoga aplecate în față, cu stomacul concav – de ziceai că sunt ieșite dintr-o scenă din Alien? Trebuie să expiri complet înainte de a-ți izola abdomenul și a-l trage în cutia toracică. Entuziaștii spun că-ți curăță organele digestive și promovează starea de bine. Noi spunem că arată creepy.

Laudă-te. ”Nauli mă curăță pe dinăuntru mai bine decât două sticle de Pinot pe stomacul gol.”

Chipsurile probiotice

Ce înseamnă

Știi iaurturile alea lăudate de toată șleahta de nutriționiști? Astea sunt variantele sub formă de chipsuri. Exemple: chipsuri de cocos și varză murată deshidratată. Conform British Nutrition Foundation, probioticele îmbunătățesc simptomele sindromului colonului iritat și-ți scad presiunea arterială și colesterolul.

Laudă-te. ”Știi dacă aceste chipsuri de tortilla au varză murată adăugată?”

Citeşte continuarea materialului în ediţia de print a revistei Cosmopolitan.

FOTO: Atlas. Traducere: Roxana Dobriță

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.