Cum prevenim iritațiile de la căldură vara aceasta

Deși nu reprezintă o afecțiune care să pună în pericol sătatea, iritația de la căldură poate fi o problemă deranjantă din punct de vedere estetic și un motiv de disconfortmai ales în cazul celor mici. Domnul doctor Laurențiu Vladau, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, a explicat de ce apare aceastiritatie vara și cum poate fi ea prevenita.

Așa numita „iritație de la căldură” sau sudamină apare atunci când corpul transpiră mai mult decât de obicei, astfel explicându-se faptul că ea este întâlnită mai frecvent în timpul lunilor de vară sau în timpul vacanței într-un climat călduros. Reacția este cauzată de blocarea și inflamarea glandelor sudoripare în condițîi de căldură și umiditate ridicată. Problema poate apărea, de asemenea, și în lipsa unor temperaturi ridicate, de exemplu în cazul persoanelor care se află în odihnă la pat pe perioade mai lungi de timp

„Această afecțiune este cauzată de obstrucția ductelor glandelor sudoripare și apare în special la copii, dar și la adultîn condiții de umezeală, temperaturi ambientale crescute, transpirație excesivă. Problema este agravată de îmbrămintea neadecvată, prea groasă, ocluzivă și sintetică și se manifestă prin mici papule („blânde”) roșiatice sau mici vezicule cu lichid clar, apărute în special în zonele acoperite și expuse frecării, fiind însoțită de mâncărime și disconfort”, explică domnul doctor Laurențiu Vladau.

Se pare că unele persoane sunt mai predispuse decât altele spre a dezvolta această problemă din cauza unei bacterii – Stafilococ epidermidis – ce trăiește pe piele și secretă o substanță care, alături de transpirația excesivă și celulele moarte ale pielii, poate cauza blocarea glandelor sudoripare.

Adulții dezvoltă, de obicei, erupții cutanate la nivelul pielii și în locurile în care îmbrăcămintea cauzează frecare. La sugari, erupția cutanată se găsește în principal pe gât, umeri și piept. Poate să apară și la subraț, la nivelul cotului și la nivelul gurii.

Citește și: 10 trucuri antitranspirație

Tratament

Din fericire, sudamina nu necesită investigații suplimentare, iar afecțiunea nu este contagioasă.

„Tratamentul medicamentos este rareori necesar. Atunci când apar senzația de mâncărime și un disconfort marcant pot fi aplicate lotiuni calmante pe bază de mentol, calamină sau loțiuni pe bază de dermatocorticoizi slabi în cazuri mai severe. Antihistaminicele orale pot si ele ajuta. Cel mai important este ca pacientul să evite căldurexcesivă și mediul umed, să poarte îmbrăminte adecvată, subțire și de bumbac și să doteze încaperea in care petrece cel mai mult timp cu un ventilator. Utilizarea unui săpun antibacterian poate ajuta la menținerea sub control a numărului de bacterii de pe piele”, recomandă specialistul dermatolog.

În mod obișnuit, erupția cutanată se estompează atunci când pielea este lăsată să se răcească. Cu toate acestea, dacă problema se înrăutățește, nu dispare după câteva săptămâni sau dacă apar semne de infecție (durere, umflare, febră sau frisoane), este indicat să ne adresăm unui medic dermatolog. Tratamentul medical este necesar doar dacă zona devine infectată.

Prevenție

Pentru a preveni erupția cutanată la căldură, este recomandată evitarea situațiilor care pot duce la transpirație excesivă, cum ar fi mediile fierbinți și umede.

Sunt de evitat și exercițiile intense când este foarte cald, iar în cazul unor temperaturi ridicate este bineveni utilizarea de aer condiționat, ventilatoare și dușuri și băi racoroase pentru a menține o temperaturadecvată a corpului. Pentru a evita apariția de iritații, sunt recomandate hainele ușoare, care nu sunt strânse pe piele, fiind de evitat purtarea țesăturilor sintetice. Totodată, foarte important este și consumul unei cantități adecvate de lichide”, recomandă domnul doctor Laurențiu Vladau.

Iritația de la căldură poate fi confundată, în unele cazuri, cu alergii post medicamentoase, urticarie, erupții virale, acnee, foliculită, iar diagnosticul este în general bazat pe un istoric amănunțit și aspect clinic caracteristic.

Citește și: Trucuri pentru un machiaj de vară rezistent

 

Sursă foto: iStock; arhivă personală dr. Laurențiu Vladau

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.