Invata sa alegi produse lactate la standarde europene!

By  | 

Acest proces incepe de la ferma care ofera laptele, care trebuie si ea sa respecte standarde de calitate stricte, si culmineaza cu produsele finite care ajung la consumatori (lapte si produse lactate).

Cum sa alegi produsele lactate care indeplinesc standardele europene:
Cauta pe ambalajul produselor lactate stampila ovala care garanteaza respectarea tuturor normelor europene de calitate!

Tnuva detine stampila ovala: L 51

Atentie! Stampila rotunda inseamna ca acele produse nu sunt conforme in totalitate cu standardele europene si in consecinta pot fi comercializate numai pe teritoriul Romaniei.

Piata de lactate din Romania nu este inca aliniata 100% la standardele europene de calitate, deoarece procesul este complex si de lunga durata, solicitand investitii mari din partea fermierilor si a producatorilor de lactate.

Astfel, pentru a atinge standardele europene de calitate, compania trebuie sa indeplineasa anumite conditii stricte:

Standarde microbiologice: materie prima de calitate A – lapte de cea mai buna calitate

  1. Trasabilitatea laptelui – adica posibilitatea de a reconstitui din ce materii prime (de la ce sursa/furnizor) si ingrediente a fost fabricat si ambalat produsul, pe ce utilaj s-a produs, cand a fost produs, cu ce masina a fost transportat, in ce conditii a fost pastrat
  2. Repectarea cerintelor legale in ceea ce priveste normele de igiena, atat la ferma – sursa laptelui, cat si la fabrica de prelucrare.

Laptele folosit in procesul de productie Tnuva este 100% de calitate A.

Pentru respectarea standardelor UE si atingerea parametrilor de calitate A, laptele provine din ferma proprie de la Adunatii Copaceni si de la ferme mari, moderne, care asigura un proces de productie ce respecta conditiile de igiena si trasabilitate a laptelui. Circuitul inchis al laptelui pana la sistemul de stocare si racire asigura reducerea la minim a aparitiei riscului de contaminare.

Deoarece centrele de colectare a laptelui de la micii producatori nu pot asigura un lapte de calitate din punct de vedere microbiologic si al trasabilitatii, ele nu reprezinta o sursa de lapte pentru Tnuva. Astfel, Tnuva Romania a sprijinit dezvoltarea unor ferme pentru certificarea lor la standarde europene, contribuind astfel la sprijinirea sectorului zootehnic si la dezvoltarea comunitatilor locale.

Ce inseamna laptele de calitate UE (calitate A)?

  • Numarul total de germeni ≤ 100 000 /ml
  • Celule somatice ≤ 400 000 /ml

Laptele se testeaza saptamanal la fiecare ferma de la care Tnuva preia lapte cu control interlaboratorial.

Numarul total de germeni indica gradul de igiena in obtinerea laptelui. Numarul ridicat de celule somatice presupune existenta laptelui provenit de la animale bolnave cu afectiuni mamare. Nivelul celor doi indicatori reflecta rezultatul activitatii microbilor.

De aceea, numarul de celule somatice, precum si numarul total de germeni care se regasesc in lapte, califica aceasta materie prima ca fiind conforma sau nu cu normele europene si corespunzatoare sau nu pentru procesul de productie al lactatelor.

In Romania, industria laptelui si a lactatelor nu este conforma in totalitate cu acest standard. Nu toti producatorii indeplinesc 100% parametrii UE pentru lapte, acestia beneficiind de o perioada de tranzitie in care trebuie sa ajunga la acesti parametri.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *