Cele mai importante întrebări legate de sănătatea femeilor

Dacă ai o durere supărătoare în gât sau o infecție, te vei duce cu siguranță la doctor. Dar există unele afecțiuni pe care mai ales fetele le pot considera trecătoare sau, în orice caz, nesemnificative, așa că nu se duc la control și nici nu consultă un medic specialist.

Pentru ca tu să ai răspunsuri la toate întrebările importante legate de sănătatea femeilor, COSMO a făcut puțin research și a chestionat chiar și un medic specialist în obstetrică-ginecologie.

Astfel, vei afla care sunt semnalele de alarmă pe care ți le dă propriul tău corp, cum te poți energiza rapid, dar și ce teste ginecologice e bine să faci periodic.

„De ce nu pot avea un somn liniștit noaptea?”

insomnie

Insomnia este una dintre cele mai des întâlnite probleme ale femeilor tinere. O pacientă cu insomnie poate avea o afecțiune a tiroidei, dar acest lucru se întâmplă rar.

Vinovatul este aproape întotdeauna stresul și/sau un stil de viață încărcat. Organismul este atât de bombardat cu adrenalină și anxietate pe timpul zilei, încât, în momentul în care te duci la culcare, nu te poți deconecta. Mintea ta continuă să lucreze și te împiedică să ațipeșți sau să adormi.

Cu o oră sau două înainte de a merge la culcare, urmărește un film ușor, ascultă muzică sau citește și relaxează-te. Nu trebuie să lucrezi, să bei sau să mănânci; aceste activități determină producerea de adrenalină.

Mai știi că una dintre consecințele fumatului este cancerul, dar ai putea fi surprinsă să afli că poate să-ți și suprastimuleze organismul, făcându-te să nu poți să adormi. Schimbarea mediului în care dormi te-ar putea ajuta, de asemenea.

O mască pentru somn sau jaluzelele care împiedică lumina să pătrundă în cameră și păstrarea unei temperaturi nu foarte ridicate în dormitor sunt măsuri simple care-ți sporesc calitatea somnului.

Dacă ai încercat aproape totul și insomnia încă te mai chinuie, roagă-l pe medicul de familie să-ți prescrie somnifere (evită medicamentele fără prescripție medicală pentru că pot induce dependență).

Citește și: 5 remedii pentu insomnie: chiar funcționează?

„Care sunt testele pe care ar trebui să le fac pentru a depista bolile cu transmitere sexuală?”

Toate femeile sub 25 de ani active sexual – la fel că și cele cu un partener nou sau care nu trăiesc în monogamie – ar trebui testate anual pentru Chlamydia și Gonoree. Aceste boli bacteriene cu transmitere sexuală sunt ușor de tratat dacă sunt descoperite devreme.

De altfel, și HPV (Virusul Uman Papiloma) trebuie descoperit cât mai rapid, din cauza faptului că determină apariția cancerului de col uterin. Și testul pentru HIV este extrem de important! Testează-te cât mai repede dacă ai avut un contact sexual neprotejat sau parteneri multipli sau dacă nu eșți într-o relație monogamă.

Testul pentru herpesul genital este efectuat, de obicei, doar atunci când o persoană are simptome, precum mâncărimi în zona genitală și/sau răni sau umflaturi dureroase, ori când femeia este înaintea unei sarcini. „Testul pentru Mycoplasma Ureaplasma, precum și cel pentru Virusul Hepatitei B și C sunt alte teste obligatorii”, afirmă medicul Elena Voiculescu.

„Chiar și când dorm suficient, tot sunt obosită în timpul zilei. Ce se întâmplă?”

În spatele acestei epuizari inexplicabile, ar putea fi o problemă medicală. Femeile cu anemie – afecțiune caracterizată prin producția insuficientă de globule roșii, adesea după lipsa îndelungată a consumului de carne sau după unele perioade mai dificile – tind să obosească mai repede.

„Alte cauze sunt probleme ale tiroidei, depresia, hipocalcemia sau suprasolicitarea”, afirmă Elena Voiculescu, medic primar în Obsterică-Ginecologie. Dacă te opreșți și te gândeșți la tot ceea ce faci în timpul unei zile, vei realiza că programul tău este ocupat în totalitate cu muncă și probleme sociale.

Pentru a-ți recăpăta puterile, încearcă să creezi un echilibru în munca ta. Începe prin a renunța la una dintre activități. Dacă tot te simți obosită, renunță rând pe rând și la alte preocupări care nu sunt indispensabile.

Studiile arată că suntem mai puțin stresați când avem mai puține activități.

„Ar trebui să fiu îngrijorată din cauza cancerului la sân?”

cancer san

Da. În România, numărul pacientelor cu cancer mamar a crescut fulminant în ultimii ani. Există mai mulți factori care contribuie la apariția cancerului la sân: „vârsta, mediul poluat, nașterea târzie, faptul că alăptăm puțin, fumatul și obezitatea”, explică medicul Elena Voiculescu.

Antecedentele familiale de cancer la sân constituie un alt factor de risc. Dacă în familia ta au existat cazuri de cancer mamar, uterin sau ovarian, anunță-ți medicul. Pe lângă obligația de a afla dacă în familie au existat cazuri de cancer, cea mai bună metodă de apărare constă în a-ți examina lunar sănii și în a-ți anunța urgent doctorul când observi vreo umflătură suspectă (deși, de obicei, la femeile tinere sunt benigne).

„După vârsta de 35 de ani, programează-te anual la un consult din partea medicului de familie, a ginecologului sau a medicului chirurg. Tot anual este necesar să faci și o ecografie mamară”, afirmă doctorul Elena Voiculescu.

„De ce îmi este atât de greu să dau jos cele două kilograme în plus?”

Multe femei sunt convinse că răspunsul la această întrebare implică existența unei probleme a organismului (hipotiroidismul, de exemplu, care încetinește metabolismul), când, de fapt, greutatea este, de cele mai multe ori, rezultatul a trei factori: dietă, exerciții și gene.

Dintre acești factori, genele au cea mai mare pondere, astfel încât ereditatea joacă un rol uriaș în rata metabolismului tău. Și stilul de viață exercită o anumită influență. La vârsta de 20 de ani, pe măsură ce începi să muncești, descoperi că nu mai ai timp pentru gimnastică și/sau că ai ajuns să mănânci mai puțin sănătos, mărind astfel numărul de kilograme pe care le arată cântarul.

Știi deja că cea mai bună metodă de a slăbi constă într-o dietă corectă și mai multă activitate fizică. Dar, dacă respecți toate aceste lucruri și tot nu poți da jos măcar două kilograme, s-ar putea să fi ajuns deja la greutatea normală.

Citește și: Vrei să ții dietă? Iată câte mese trebuie să iei pe zi pentru a slăbi

„Trebuie să iau un supliment cu vitamine? De care?”

Nu. „Suplimentele vitaminice sunt necesare doar în cazul în care persoana respectivă are o afecțiune digestivă care determină tulburări de absorbție a vitaminelor sau în cazul în care alimentația sa este incorectă”, ne explică doctorul Elena Voiculescu.

De asemenea, este indicat să luăm suplimente cu fier dacă în urma analizelor de sânge se constată că avem anemie.

O altă situație în care putem consuma suplimente vitaminice este legată de sarcină sau după o intervenție chirurgicală, „dar produsul și dozele recomandate depind de greutatea, vârsta și starea pacientei”, susține medicul Elena Voiculescu.

Cu trei luni înainte de sarcină și trei luni după, este bine să consumăm suplimente cu acid folic. Acidul folic are un rol foarte important în prevenirea malformațiilor copilului.

„Este obligatoriu să fac vaccin anti-HPV?”

vaccin hpv

Da. Anumite tipuri de HPV determină apariția negilor genitali, iar altele conduc la cancer cervical. „Vaccinul te protejează împotriva serotipurilor 16 și 18, răspunzătoare de cancerul de col uterin”, susține obstetric-ginecologul Elena Voiculescu. Este pentru prima dată când există un astfel de vaccin (constituit, de fapt, din trei doze) care blochează dezvoltarea afecțiunii.

Vaccinul este destinat tinerelor femei care urmează să devină active din punct de vedere sexual. Prețul unei doze variază între 450 și 480 lei. Cel mai bine este să discuți cu medicul tău pentru a stabili dacă ar trebui să te vaccinezi.

Citește și: 5 lucruri despre Papanicolau

Sursă foto: iStock

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.