Întreabă spcialistul: La ce ingrediente să fim atenți în cosmeticele pe care le folosim

Oamenii devin în ziua de astăzi tot mai preocupați de produsele de îngrijire pe care le folosesc, conștienți fiind că posibilele substanțe chimice toxice pe care acestea le conțin vor ajunge direct în fluxul sanguin atunci când sunt aplicate pe piele sau pe păr. Doamna doctor Ana-Maria Vlad, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, a explicat de ce este important să citim lista de ingrediente și la care dintre ele care ar trebui să fim atenți și, de preferat, să le evităm.

În medie, femeile folosesc zilnic până la 12 produse de îngrijire personală, iar bărbații șase, ceea ce înseamnă că multe persoane sunt expuse unui număr de până la 125 de substanțe chimice diferite într-o singură zi. Pielea este cel mai mare organ al corpului și absoarbe până la 60% dintre acestea, motiv pentru care este important să cunoaștem ingredientele din produsele pe care le folosim, mai ales că unele dintre ele au stârnit numeroase controverse de-a lungul timpului.

  1. Parabenii

Parabenii sunt folosiți la scară largă pe post de conservanți în multe produse cosmetice sau de igienă personală. „În cadrul unor teste de laborator pe animale și țesuturi s-a observat că aceștia pot produce dereglări endocrine, însă nu este clar dacă au același efect asupra ființelor umane. În orice caz, în UE este permisă doar utilizarea a 2 compuși din categoria parabenilor (metilparaben și etilparaben), un număr de 5 fiind interziși. Parabenii pot fi întâlniți în produse de machiaj, de spălare a corpului, deodorante, șampoane și produse de curățare a feței, dar și în produse alimentare și farmaceutice”, explică doamna doctor Ana-Maria Vlad, dermatolog.

„S-a încercat înlocuirea parabenilor cu alți conservanți ca metilizotiazolinona si metilcloroizotiazolinona, aceștia găsindu-se în șervețele umede – inclusiv cele pentru copii, loțiuni hidratante, geluri de curățare, creme de fotoprotecție. Aceștia din urmă s-au dovedit a fi foarte alergizanți”, atenționează specialistul dermatolog.

  1. Ftalații

Ftalații sunt produse folosite pe scară largă în cosmetice (săpunuri, geluri de duș, fixativ, lac de unghii etc.), dar și în multe alte produse din plastic flexibil, gume de șters. „În cadrul testelor pe animale s-au constatat afectarea sistemului reproducător și apariția de tulburări endocrine, suficient cât să determine interzicerea a 5 compuși din categoria lor în Australia și 6 în Europa. Aceste efecte nu au fost evidențiate pe oameni momentan, efectul expunerii prelungite la cantități mici fiind necunoscut”, explică doamna doctor Ana-Maria Vlad.

  1. Formaldehida și eliberatorii de formaldehidă

Aceștia reprezintă conservați care au un potențial iritant pentru ochi, piele nas, tractul respirator și pot provoca neoplazii în cazul expunerii la cantități mari. Pot provoca reacții alergice și dermatite de contact, dureri de cap, dureri articulare și toracice, oboseală sau amețeli.

“Se găsesc în cantități mici în cosmetice, în special în produse pentru îndreptarea (relaxarea) chimică a părului și lacuri pentru unghii sau adezivi, fiind folosite mai ales în industria lemnului”, atenționează specialistul dermatolog.

Există, de asemenea, compuși chimici rezultați în urma combinării cu alte substanțe care eliberează formaldehidă: DMDM hydantoin, quaternium-15, diazolidinyl uree și imidazolidinyl uree. Persoanele care sunt alergice la formaldehidă vor reacționa și la acești compuși.

  1. Triclosanul

Triclosanul este un agent conservant și antibacterian folosit în antiperspirante, săpunuri antibacteriene și paste de dinți. „În studiile pe animale s-a demonstrat că influențează funcția tiroidiană și există suspiciuni în legătură cu efectul său asupra sistemului endocrin și la oameni. De asemenea, este suspectat că selectează tulpini bacteriene rezistente la antibiotice. Deși este un agent antimicrobian foarte eficient, cea mai sigură variantă este folosirea unui săpun clasic, nebacterian”, recomandă specialistul dermatolog.

  1. Filtrele UV

Unele filtre chimice din cremele de fotoprotecție (oxibenzona, octil-etoxicinamat OMC,  4-metilbenziliden camforat 4-MBC) sunt suspectate de producerea unor perturbări endocrine, de aceea în Europa nu sunt folosite în cremele de fotoprotecție.  “Cel mai frecvent folosite filtre chimice (Parsol 1789 sau Avobenzona, octocrilen, Mexoril (SX și XL, Tinosorb) sunt considerate sigure în concentrațiile folosite. În orice caz, pentru maximă siguranță, în cazul cremelor solare pentru copii se folosesc mai mult filtre fizice (oxid de zinc și titan) care reflectă efectiv lumina”, explică doamna doctor Ana-Maria Vlad.

Așadar, deși este aproape imposibil să evităm fiecare substanță chimică potențial dăunătoare, putem limita cantitatea de toxine la care ne expunem corpul prin acordarea unei atenții deosebite alegerii produselor de îngrijire. O dietă sănătoasă, evitarea pe cât posibil a alimentelor procesate, consumul de apă filtrată și alegerea produselor care sunt certificate organic ne vor ajuta în evitarea efectelor acestor substanțe chimice controversate.

Citeşte şi: Frumusețe la preț redus. Ce proceduri cosmetice poți face acasă

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.