Intinde o mana de ajutor si daruieste viata. Doneaza sange!

Aceasta actiune face parte din Campania nationala de Donare de sange „Intinde o mana de ajutor”. Dr. Anca Popa, medic primar obstetrica-ginecologie si Director Medical al Centrului Medical Medsana, a declarat:

„Facem un apel la bucuresteni, si nu numai, sa vina sa doneze sange. Sangele e deosebit de pretios pentru cei care sunt supusi interventiilor chirurgicale, pentru cei care au suferit traume, arsuri, accidente sau sufera de afectiuni grave si singura lor sansa e sa faca transfuzii periodice.

Am intalnit deseori situatii in care mama, imediat dupa nastere, sau nou-nascutul au avut nevoie de transfuzii de sange fara de care eforturile echipei medicale ar fi avut putine sanse de reusita.

Din nefericire, oricare dintre noi sau dintre cei care ne sunt dragi poate ajunge in postura de a avea nevoie de o transfuzie sau un produs obtinut prin prelucrarea sangelui donat. De aceea, e important sa intindem o mana de ajutor celor care au nevoie si sa donam sange”.

De ce e important sa donezi sange

In Romania se inregistreaza un deficit major de sange, donatorii asigurand doar 66% din totalul necesar. Spre deosebire de alte tari, in Romania doar 1% din populatie doneaza sange, comparativ cu 10% in Danemarca, 9% in Anglia, 8% in Olanda, 6% in Germania, 4% in Ungaria.

Cei 450 de ml de sange donati de o singura persoana pot salva chiar si trei vieti! Daca pentru donator aceasta cantitate reprezinta doar o rezerva (pe care o poate reface in aproximativ 2 ore cantitativ si 2 saptamani calitativ de la recoltare), pentru cei care au nevoie de sange si produse derivate din sange, aceasta actiune inseamna viata.

Sangele ca atare poate fi utilizat in operatii pe cord deschis, pentru nou-nascuti, celulele rosii sunt folosite in traume, anemii, operatii, trombocitele sunt necesare in transfuzii masive, plasma in tratamentul arsurilor, iar cryoprecipitatele sunt absolut necesare in tratamentul hemofiliilor. De exemplu, la o singura operatie de transplant hepatic pot fi folosite peste 40 de unitati de sange.

Este important ca donarea de sange sa se faca periodic si de catre cat mai multe persoane, pentru a evita amanarea tratamentelor sau interventiilor chirurgicale si pentru a asigura o rezerva permanenta de sange, deoarece sangele si derivatele lui sunt perisabile si pot fi folosite in perioade cuprinse intre 5 zile si maxim cativa ani.

Cine poate dona sange

Orice persoana cu varsta intre 18 si 62 ani, cu o greutate peste 50 de kilograme, tensiunea arteriala intre 10 si 20 mmHg, daca este sanatoasa si nu sufera de afectiuni dermatologice, ulcer, hepatita sau alte boli transmisibile. Exista si exceptii in cazul persoanelor care indeplinesc aceste conditii, pentru a veghea la mentinerea starii lor de sanatate: nu e permisa donarea de sange de catre persoane care au mai donat sange in ultimele 70 zile sau de catre femeile insarcinate, care alapteaza sau cele care au nascut cu mai putin de 18 luni in urma.

Recomandari inainte de a dona sange

Desi donarea de sange nu presupune un efort special din partea organismului donatorului, e recomandat ca donatorul sa se odihneasca, sa aiba o alimentatie usoara bogata in fier (carne rosie, peste, ficat, fasole, cereale), dar saraca in grasimi si glucide, si sa se hidrateze foarte bine, evitand insa consumul de cafea, ceai, alcool.

Este important sa fie evitate lipidele sau grasimile, deoarece acestea pot afecta testele pentru infectii facute asupra sangelui donat, daca acestea au fost consumate cu cateva ore inainte de donare.

Centrul Medical Medsana s-a alaturat campaniei nationale de donare de sange prin sprijinirea procesului de recoltare in Centrele specializate de transfuzii din Ploiesti si Bucuresti si prin informarea publicului, cu precadere a pacientilor si abonatilor sai, despre importanta donarii de sange.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.