Interviu Chef Radu Dumitrescu: despre a mânca responsabil, dar și gustos

Haideți să aflăm împreună, de la Chef Radu Dumitrescu, cum putem mânca responsabil față de organismul nostru, dar în același timp gustos.

Trăim una dintre cele mai stranii perioade din ultimii ani — profund vulnerabili în ceea ce privește sănătatea organismului nostru —, când ar trebui să vorbim poate mai mult decât de obicei despre cât de importantă este mâncarea pentru a face față oricărei provocări. „80% din imunitatea noastră stă în tubul digestiv”, am aflat de curând de la un medic care mi-a mărturisit că este profund dezamăgit că nu discutăm mai mult despre ce e recomandat să mâncăm și, implicit, cât de importante sunt alegerile noastre culinare.

Așa că, am dezbătut alături de Chef Radu Dumitrescu despre mâncarea gustoasă, dar în același timp sănătoasă. După ce am urmărit unul dintre episoadele noii lui emisiuni, am știut imediat că este cel mai potrivit pentru găsirea acestui echilibru. Pe Chef Radu Dumitrescu îl puteți urmări de luni până vineri, de la ora 21:00, pe Paprika TV, în cel mai nou show gastronomic local „Culoare în farfurie”. Pe parcursul celor 16 episoade, Radu demonstrează printre altele — alături de invitații săi — că ingrediente aflate la îndemâna oricui, precum țelina ori conopida, pot schimba complet mâncarea. 

Citește și: Beneficiile merelor si idei creative de consum

„Bucătăria mea se învârte în jurul sezonului”, spune chef-ul, care folosește toamna hribii, iar iarna carnea, țelina și conopida ca ingrediente principale.

Mai mult, Radu Dumitrescu are o poveste de viață care ne inspiră și ne provoacă să îndrăznim mai mult: fost director de bancă, este — de un deceniu — pe cont propriu. Însă, înainte să ajungă aici, a lucrat la un post de radio, apoi vreo câțiva ani a devenit un mic antreprenor la țară la bunicii lui – în Topalu, Dobrogea. Și după această experiență a plecat în Spania, să tundă grădini. În 2011, în Peninsula iberică renumită pentru bucătăria responsabilă, obținea primul job ca bucătar. Reîntors după un timp în țară, a fost îndrumat într-ale gastronomiei de Răzvan Exarhu. În prezent deține în capitală bistroul Voilà, aflat în casa de patrimoniu de la numărul 18, pe strada Gral. Constantin Budișteanu. A fost o onoare să aflăm de la el câteva dintre secretele sănătoase ale mâncării noastre de toate zilele:

Radu Dumitrescu

În primul rând, mulțumim din suflet pentru disponibilitate și pentru timpul acordat. Cum te raportezi la mâncare, la ceea ce pregătești în restaurantul tău/ pentru emisiunea ta „Culoare în farfurie”, din punctul de vedere al sănătății, și nu al plăcerii?

Pfff, e tare complicat, eu încurajez consumul iresponsabil de unt, dar pe de altă parte și un stil de viață sănătos. Sunt mare fan sporturi în aer liber, din păcate le-am practicat foarte puțin anul ăsta pentru că am muncit enorm. Ce vreau să spun este că trebuie să fim echilibrați. Să mâncăm de toate, dar efectiv cât ne trebuie și nu mai mult. Sunt adeptul farfuriilor pline de culoare și savoare, dar în porții mici. Iubesc paradoxul francez… (zâmbește).

Am citit că nu prea îți plac top-urile, dar te rog, spune-ne care sunt alimentele în care ai încredere atunci când vrei să îți ajuți organismul (poate ești răcit, poate te simți slăbit etc.)?

Păi suntem români, deci ciorbe/ supe. Merg foarte bine oricând, dar mai ales în sezonul rece. NU aș da pe nimic o supă cu găluște și pătrunjel, făcută cu o pasăre de țară. Răceală, trece imedfiat! Oboseală, ai uitat! E bună chiar și la mahmureala noastră cea de toate zilele (râde).

Ce nu ar trebui să lipsească din meniul nostru zilnic, acum, toamna?

Orice găsim proaspăt la piață. Și slavă grădinilor găsim. Conopidă, gogoșar, ciuperci de pădure, țelină de toamnă, morcov, carne de vită, toate sunt din belșug acum în toate piețele. Și e tare frumos obiceiul ăsta de a face piața. Și e și colorat, totodată.

Dar, ce nu ar trebuie să lipsească din meniul nostru indiferent de anotimp?

Cred că buna dispoziție. O gândire pozitivă și faptul că totul este atât de scurt ca să mâncăm sau să bem prost. Cu atitudine bună, și mâncarea are alt gust.

Radu Dumitrescu

Ce relație ai cu condiementele (am citit că nu îți place să le folosești prea mult)? Pe care le folosești recurent și care sunt acele condimente gata nu numai să te desfăte, ci și să aibă grijă și de sănătatea ta?

Condimentele trebuie puse cu cap în mâncare. Limba noastră, cea de pe care pleacă stimulii gustului, se încurcă grav când sunt mai multe condimente puternice în farfurie. Folosesc evident sare și piper, cimbru verde și usturoi, dar am o pasiune specială pentru cele asiatice. Nu le folosesc în bucătăria mea sezonală, de la bistro, dar când fac pentru mine mâncare nu-mi lipsește ghimbirul. Mi se pare elixirul tinereții.

Există această prejudecată urbană, că ceea ce este sănătos nu este gustos. Ce le-ai spune celor care cred asta? Sau ce le-ai oferi să mănânce ca să își schimbe perspectiva?

Sănătos este și gustos, dar trebuie să fie isteț mai întâi. Nu-mi plac talibanismele culinare, în care o tabără sau alta încearcă să se convingă reciproc despre cum e să mănânci ceva și mai ales să nu mănânci altceva. Până la urmă cea mai bună mâncare e aia care îți place ție. Dacă păstrezi echilbrul caloric și de arome, sănătos înseamnă al naibii de gustos.

Citește și: Ce legatură există între imunitate și podoaba capilară?

Mai există o altă prejudecată urbană: aceea că orice e sănătos, bio, natural în zilele noastre — este, implicit, mai scump sau chiar inaccesibil. Crezi că este adevărat, și cum putem găsi echilibru între resurse și a mânca responsabil față de organismul nostru?

E un trend frumos ăsta cu bio. Și da, e mai scump pentru că și produsele alea primesc mai multă atenție. NU este deloc inaccesibil. Personal, decât să mânănc 3 ciocolate de duzină, doar pentru că-s 5 ron una, mai bine cumpăr una de calitate la 15 ron. Suntem și ceea ce mâncăm, la final…

Cât de mult contează pentru un preparat culinar modul cum au fost cultivate/ crescute ingredientele? Împărtășește cu noi, te rog, ritualul prin care le alegi (ai furnizori de încredere)?

Evident că este important. UN ingredient de calitate va da mâncării o altă atitudine. Fără discuție sunt tare atent atunci când le aleg, mai ales că mâncarea trebuie spusă și ca o poveste unitară, de unde vine și cum trebuie percepută.

Într-una dintre emisiunile tale de la Paprika TV spuneai că nu trebuie să fie neapărat complicat ceea ce gătim ca să avem garanția că este delicios. Zi-ne, te rog, câteva feluri de mâncare simple și cu un gust minunat.

Păi nu, less is more este ceea ce sfătuiesc pe toți. Hm, aici e complicat. De pildă nu gătesc niciodata cu apă. Oricând ne rămân tot felul de leftovers din care putem prrepara supe delicioase (de la legume și pește, până la carne) pe care să le folosim bază atunci când gătim. Pot fi congelate și scoase la momentul potrivit.

Și totuși, îți place să gătești ceva complicat, doar de amorul artei culinare?

Mă mai joc, da, mai am și eu demoni și fetișuri (zâmbește).

Radu Dumitrescu

A slăbi, oricât de facil sună deja în 2020 având în vedere că există mii de sfaturi/ diete, sfaturi de frumusețe etc, ține în primul rând de cât de puternic este organismul în momente critice, cum este cel pe care îl trăim în prezent. S-a tot spus că oamenii cu kilograme în plus sunt mult mai vulnerabili. De unde ar trebui să înceapă o persoană care ar vrea să slăbească, ca să nu asocieze acest proces cu privarea de bucuria de a mânca?

Eu am avut 128 kilograme (zâmbește). Da, știu, pare de necrezut. Dar, total, e o chestie de disciplină și voință. Și da, nu mănânci basculante dacă vrei să ai rezultate. Ceed că am mâncat vreo 8 luni la salate cu spanac de credeam că nu-l mai pot suporta vreodată. Îl ador în continuare, e un mindset, până la urmă.

Te rog, spune-ne mai multe despre emisiunea „Culoare în farfurie”.

Măi, pur și simple a lut naștere pe mail, ca în 2020 (râde). Îmi place pentru că am avut libertatea să fac ce vreau, să invit pe cine vreau, să spun câte tâmpenii vreau. Deci m-au lăsat să ma fac de râs singur. Și asta contează enorm. E un proiect drăguț. Explorăm simplu și vrem să transmitem că cooking is fun.

Cum te-ai adaptat în această perioadă de restricții privind restaurantul pe care îl deții?

Mi-a mers tare bine anul ăsta și am muncit cât șapte. Și de asta urăsc mizeria asta de virus, că m-a făcut să muncesc mai mult ca altădată.

Radu Dumitrescu

FOTO: PR TV PAPRIKA

Citește și: Food (for Kids) Diaries: Ioana Chicet Macoveiciuc

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.