Infectia urinara. Simptome si tratament

Tractul urinar (sau sistemul renal) are rolul de a elimina toxinele organismului şi excesul de apă. El este compus din vezică, rinichi, uretere şi uretră. Infecţiile tractului urinar sunt provocate de obicei de bacterii.

Ce declanşează infecţiile tractului urinar?

Infecţiile sistemului urinar apar atunci când microbii reuşesc să treacă de sistemul de apărare (sistemul imunitar) al organismului. Majoritatea acestora sunt cauzate de bacteria Escherichia coli ( E-coli), găsită de obicei în sistemul digestiv, iar Chlamydia şi Mycoplasma sunt bacterii ce pot ataca uretră, dar nu şi vezica urinară.Indiferent de vârstă, poţi dezvolta o infecţie a tractului urinar; totuşi, unele persoane prezintă un risc mai mare decât altele. Următorii factori pot creşte şansele unei astfel de infecţii: contactul sexual neprotejat, diabetul, igiena personală defectuoasă, problemele în golirea completă a vezicii, cateterul urinar, incontinenţa urinară, pietrele la rinichi, unele metode contraceptive, sarcina, menopauza, procedurile medicale ce includ tractul urinar, sistemul imunitar deficitar şi imobilitatea pentru o perioadă îndelungată.

Simptomele unei infecţii urinare

Simptomele unei infecţii urinare diferă în funcţie de vârstă, sex, dar şi de partea tractului urinar ce a fost infectată. De obicei acestea sunt:

  • Nevoia de a urina frecvent
  • Urina tulbure, însângerată sau cu miros puternic
  • Durere sau arsuri la urinare
  • Stare de vomă
  • Dureri musculare sau abdominale

Tratamentul şi prevenirea infecţiilor urinare

Infecţiile urinare sunt de obicei provocate de bacterii şi sunt frecvent tratate cu antibiotice sau pastile antimicrobiene. Tipul de tratament şi durata acestuia depind de simptomele pacientului şi de istoricul lui medical. Pentru a se asigura eliminarea completă a infecţiei trebuie urmat tot cursul tratamentului deoarece simptomele pot dispărea înainte că infecţia să fie complet vindecată. Este recomandat să bei multe lichide şi să urinezi frecvent dacă ai infecţie urinară. Pentru a mai ameliora durerile de spate sau de abdomen poţi folosi o pernă electrică.

O infecţie urinară necomplicată poate fi vindecată de obicei cu 2 sau 3 zile de tratament. Pentru o infecţie complicată (în cazul unei sarcini, al persoanelor care au suferit transplant de inimă sau care au tractul urinar compromis din punct de vedere structural sau funcţional) tratamentul se prelungeşte până la 7-14 zile.

Tratarea infecţiilor cauzate de probleme ale sistemului urinar depinde foarte mult de descoperirea problemei de bază şi de corectarea acestea, deoarece netratarea acestora poate duce la afectarea gravă a rinichilor şi chiar la distrugerea lor.

Dacă pacientul este grav bolnav se poate ajunge chiar şi la internarea în spital pentru a se asigură hidratarea corespunzătoare. Pacienţii vor fi nevoiţi să meargă la spital şi dacă:

  • Au alte boli
  • Sunt femei însărcinate
  • Sunt în vârstă
  • Au cancer, diabet, scleroză multiplă, afecţiuni ale coloanei vertebrale
  • Au pietre la rinichi sau alte modificări ale tractului urinar

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.