Importanta pauzei de pranz

By  | 

Ca esti la dieta ori ba, e foarte important sa iei zilnic pranzul. Poate crezi ca saltul peste o masa te va ajuta sa pierzi mai rapid in greutate, dar de fapt foamea cu care vei savura urmatoarea masa te poate determina sa mananci mai mult decat ar trebui. Iar rezultatele pozitive se vor lasa asteptate…

Acelasi comportament poate fi responsabil si pentru kilogramele castigate "inexplicabil", atunci cand nu-ti pui problema greutatii.

Pranz = productivitate

E adevarat ca stresul si lipsa de timp te pot impiedica sa mananci de pranz, insa lucrul acesta iti afecteaza randamentul la serviciu.

Desigur, la fel de mult conteaza ce anume mananci, pentru ca alimentele de tip fast-food nu doar ingrasa, ci te si seaca de energie.

Daca optezi pentru un pranz sanatos, organismul tau va raspunde mai bine la stres si la oboseala, explica nutritionistul Lygia Alexandrescu.

Variante sanatoase

Salata este alegerea ideala pentru masa de pranz, indiferent de imprejurare, insa in cazul in care n-ai timp si nici conditii s-o prepari, poti lua in calcul sandvisul – cu conditia sa-l compui din ingrediente sanatoase: paine integrala cu secara sau graham, legume proaspete sau gatite pe gratar, pui sau peste.

Gustare in… sertare

Daca ti se intampla des sa sari peste pranz, "utileaza-ti" sertarele de la birou cu alimente sanatoase, cu care sa-ti potolesti foamea cand nu ai acces la mancare adevarata.

Poti depozita o conserva sau un compot de fructe fara adaos de zahar, fructe uscate (dar nu mai mult de 100 de grame), biscuiti de graham, alune de padure crude, nuci sau ton fara ulei. Daca ai la serviciu un frigider, adauga pe lista si iaurtul degresat, branza, salata de fructe si sucul de rosii.

Daca vrei sa slabesti:

Sandvis

  • 150 g carne slaba la gratar (curcan, pui sau vita) = 210-240 kcal
  • o felie de paine neagra sau o chifla de secara/ integrala
    = 70-80 kcal
  • 200-300 g legume = 50-60 kcal

Daca vrei sa-ti mentii greutatea:

Pranz la farfurie

  • 150 g carne la cuptor sau la gratar (curcan, pui, porc, vita) = 210-240kcal
  • 50 g orez fiert = 150 kcal
  • salata de rosii, castraveti, ardei gras verde, rucola = aprox. 60 kcal
  • ulei de masline = 80 kcal

Salata

  • 150 g peste (somon, somn, ton, macrou) = 240 kcal
  • 100 g cartofi copti = 135 kcal
  • 200 g salata verde = 44 kcal
  • 1 lingura ulei de masline = 80 kcal

Salata

  • 150 g peste = 240 kcal
  • 3 linguri (50 g) fasole boabe/ porumb/ linte/ mazare = 40 kcal
  • 100 g salata verde = 22 kcal
  • ardei gras rosu = 39 kcal
  • 1 lingura ulei de palmier = 120 kcal

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *