Implantul contraceptiv – ce este si cum functioneaza?

Deşi nu este o noutate, implantul contraceptiv nu este la fel de cunoscut precum prezervativele, pilulele contraceptive, steriletul sau diafragma. Totuşi, această metodă contraceptivă este eficientă, sigură şi are multe avantaje.

Pentru început, ce anume este acest implant? 

Pe scurt, este un beţisor de mici dimensiuni care se implantează sub piele, pe interiorul braţului stâng. Poate această descriere te-a speriat, însă nu îţi face griji, are o lungime de 40-43 mm şi o grosime de 2-2,5 mm, iar pentru a fi introdus sub piele este necesară o intervenţie chirurgicală foarte simplă (durează 2-3 minute), sub anestezie locală, bineînţeles. 

Având dimensiuni atât de mici, este greu de observat şi de simţit, deci nu te va deranja niciodată.

Cum funcţionează implantul contraceptiv?

Implantul eliberează un progestativ asemănător cu progesteronul natural care este produs la nivel ovarian. Zilnic, hormonul este eliberat în sânge, pentru ca ovulaţia să fie împiedicată.

Implantul începe să aibă efect la 24 de ore după ce a fost introdus sub piele şi te protejează de o sarcină nedorită timp de 3 ani. CU toate acestea, dacă vrei să renunţi la el o poţi face oricând doreşti, iar fertilitatea va reveni după numai câteva zile.

Avantaje şi dezavantaje

Implantul are numeroase avantaje, motiv pentru care din ce în ce mai multe femei se gândesc să apeleze la această metodă contraceptivă. Este potrivit pentru femeile care se află în relaţii de lungă durată şi care nu vor să îşi bagă capul zi de zi cu prezervative sau pilule contraceptive – tot ce trebuie să faci este să mergi la doctor o dată la 3 ani.

Chiar dacă pe multe femei le sperie ideea de a avea ceva introdus sub piele, totul merge foarte repede; în numai câteva minute intervenţia chirurgicală este gata. Aşa cum am spus şi mai sus, se lucrează sub anestezie locală, deci nu vei simţi nicio durere. Este posibil ca pe piele să apară o cicatrice foarte mică, de 2 milimetri, dar nu va fi sesizabilă datorită locului implantării.

Metoda ta de contraceptie e sigura?

De asemenea, în mucoasa colului uterin se formează un dop care poate ajuta la protejarea împotriva infecţiilor pelvine.

Din păcate, există şi anumite dezavantaje. Am menţionat deja că este recomandat femeilor care se află într-o relaţie de lungă durată – asta pentru că nu protejează şi împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Apoi, este posibil ca ciclul menstrual să se modifice. La unele femei, acesta se va opri complet, dar în alte cazuri durata ciclului poate creşte.

Un alt dezavantaj este posibilitatea apariţiei acneei sau pot avea loc reacţii adverse precum dureri de cap, sensibilitatea sânilor sau schimbări de dispoziţie (care ar trebui să se oprească de la sine după ceva timp, când organismul s-a obişnuit cu implantul).

Foarte rar se poate întâmpla ca implantul să provoace o infecţie la braţ la scurt timp după ce a fost introdus.

Dacă vrei să încerci şi tu această metodă contraceptivă, îţi recomandăm să discuţi despre asta cu medicul ginecolog, pentru că acesta îţi poate răspunde la toate întrebările pe care le ai.

1 comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.