5 idei pentru a-l învăța pe cel mic să se spele pe dinți

Cariile dentare sunt principalele probleme cu care se confruntă copiii mici. Chiar dacă inițial le sunt afectați dinții de lapte și părinții cred că prin înlocuirea cu cei permanenți vor scăpa de probleme, în realitate, încă din primii ani ai vieții se formează obiceiul spălatului pe dinți. Cu cât copiii vor fi mai atenți la igienă și vor respecta regulile transmise de stomatolog, cu atât dinții vor fi mai sănătoși.

Igiena dinților copiilor este un subiect pe care părinții trebuie să îl aibă în vedere din primii ani ai vieții celor mici și până atunci când se fac mari. Dacă uită să se spele pe dinți ori atunci când nu se spală corect, mai mult ca sigur astfel de probleme dentare nu vor putea fi evitate și copiii vor avea numai de suferit.

1. Explică-i importanța spălatului pe dinți

Dinții de lapte nu sunt aceiași cu dinții permanenți. Primii apar în primele luni – 6-10 luni și încă de atunci bebelușul trebuie să cunoască regulile igienei dentare. În primii trei anișori de viață, copiilor le vor crește circa 20 de dinți, pentru ca mai apoi, odată cu dinții permanenți să apară încă 12 dinți, adică un total de 32 de dințișori puternici și sănătoși. Spre deosebire de dinții permanenți, dinții de lapte au un strat mai subțire de smalț, iar acest lucru va conduce către degradarea acestora mult mai ușor.

Cu alte cuvinte, chiar dacă dinții de lapte sunt mai albi și mai frumoși, aceștia au nevoie de mai multă atenție din partea copiilor. Explică-i copilului de ce este important să se perie pe dinți de două ori pe zi sau chiar după fiecare masă, dar și care sunt tehnicile pe care trebuie să și le însușească pentru un periaj de calitate. Nu în ultimul rând, povestește-i despre carii, despre dinți „bolnavi” și despre cât de mult influențează igiena dentară sănătatea dinților.

Dacă dinții de lapte vor fi afectați de carii și vor cădea mai devreme, copiilor le poate fi afectată vorbirea și nu vor putea să mănânce ușor. De asemenea, dinții permanenți nu vor mai putea fi ghidați de cei de lapte, astfel că s-ar putea să crească incorect.

Explică-i copilului pe înțelesul său ce înseamnă igiena dentară, cum să se spele și mai ales de ce trebuie să se spele pe dinți de două ori pe zi. Încearcă să îi spui că resturile alimentare din timpul mesei rămân lipite de dinți și astfel provoacă un miros urât, dar mai ales pot determina apariția cariilor dentare. Nu uita nici de vizitele într-un cabinet de stomatologie pentru copii pentru a primi sfaturi suplimentare.

2. Lasă-l să-și aleagă periuța de dinți

Chiar dacă sunt mici, copiii pot să controleze anumite aspecte ale vieții lor. Lasă-i, de această dată, să își aleagă periuța de dinți și mai mult ca sigur vor fi încântați să o și folosească. În plus, dacă vezi că dorește să încerce o anumită pastă de dinți pentru copii, nu te opune, s-ar putea ca tot ceea ce a ales să îl stimuleze să se spele mai bine pe dinți și cu conștiinciozitate.

3. Spălați-vă pe dinți împreună

Până la vârsta de 8 anișori, copiii trebuie supravegheați atunci când se spală pe dinți. În plus, copiii urmează exemplul părinților și sunt la maxim de încântați atunci când pot petrece timp cu cei mari. De aceea, periați-vă împreună, jucați-vă în baie și în același timp bucurați-vă de diversele activități pe care le puteți face împreună. Toate acestea îl vor ajuta pe copil să afle cum să se spele pe dinți și mai ales că periajul nu este nici pe departe ceva plictisitor.

4. Citiți povești sau uitați-vă la emisiuni pentru copii despre sănătatea orală

Toată lumea trebuie să își spele dinții, atât cei mari, cât și cei mici, atât oamenii, cât și personajele din lumea desenelor animate. De aceea, caută pe YouTube anumite videoclipuri cu personaje dragi copiilor, din lumea desenelor animate și arată-i cum aceștia folosesc periuța. De asemenea, citiți o poveste despre periajul dentar, despre carii și dințișori sănătoși sau inventați o poveste cu personaje dragi copilului, din care să poată extrage necesitatea de a transforma toate aceste reguli dentare într-un lucru firesc.

5. Ajută-l să-și formeze o rutină

Rutina spălatului pe dinți este foarte importantă. Imediat după trezire, mergeți la baie pentru a vă spăla pe mâini, ochi și pe dinți. Seara, repetați acest procedeu. Nu întrerupeți această rutină nici măcar în vacanță, întrucât periajul dentar este obligatoriu tot timpul pentru a avea dinți frumoși și sănătoși.

Orice copil are nevoie de susținerea părinților săi atunci când vine vorba despre periajul dentar. La final, atunci când cel mic și-a format o rutină, poți spune adio carii.

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: Pixabay

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.