”Ierburi si flori transilvane” – Vernisajul expoziției

Atelierul Wagner Arte Frumoase și Povești vă invită să vizionați expoziția ”Ierburi și flori transilvane”, semnată de artistul Ștefan Câlția.

Eveniment surprinzător pentru scena artistică din România, expoziția ”Ierburi și flori transilvane” este rodul colaborării creative dintre maestrul Câlția și atelierul Wagner Arte Frumoase si Povesti.

Expozitia reunește o sută cincizeci de piese din porțelan decorate cu grafica din seria de gravuri ”Flori pentru Rege” – un microunivers de motive vegetale minuțios și delicat conturate, inspirat de flora din Șona, satul copilăriei artistului, aflat în sudul Transilvaniei. Este vorba despre o serie limitată de obiecte din porțelan.

Ștefan Câlția a dat mână liberă atelierului Wagner Arte să-i recompună grafica, să-i pună desenele într-o altă configurație în funcție de particularitătile tridimensionale ale porțelanului. Simbolurile inconfundabile ale graficii lui Ștefan Câlția capătă astfel noi valențe iar lucrările celebrului artist devin mai accesibile marelui public.

Este o a doua întâlnire a maestrului Câlția cu acest material fragil, porțelanul. Prima s-a întâmplat în 2010, iar rezultatul ei a fost expoziția “Cești cu plante de pe deal” pusă la cale în parteneriat cu Wagner Arte. În anul 2013, Ștefan Câlția și Ana Wagner au lansat o colecție extraordinară de desene și porțelan pictat manual (”Grădina dintre ape”), colecție vernisată la atelierul Wagner Arte.

Nu este o obișnuință ca nume mari ale picturii românești să abordeze și alte teritorii decât cele tradiționale – să treacă la explorarea, milimetru cu milimetru, a porțelanului, în cazul nostru. Ștefan Câlția o face cu îndrăzneală înțeleaptă și multă deschidere către orizonturi noi. Demersul maestrului oferă noi perspective graficii sale consacrate, îmbogățește arta porțelanului din România și instituie o cutumă ce poate fi urmată și de alte nume mari.

"Ierburi și flori transilvane"

Atelierul de creație Wagner și-a propus să invite artiști importanți pentru a realiza colecții de obiecte din porțelan pictat manual. Ideea s-a născut văzând cum procedează marile manufacturi de porțelan din Europa care invită periodic mari artiști pentru a crea colecții inedite. Artistul invitat explorează astfel teritorii noi pentru creația sa iar universul porțelanului se imbogățeste cu amprenta unui mare creator.

În perioada 12-30 decembrie, expozitia se mută la atelierul Wagner Arte din Cotroceni, strada Gheorghe Marinescu, nr 4, între orele 10-17.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.