Herpesul buzelor: de ce apare, cum îl previi, cum îl tratezi

Este o infecție virală, cauzată de Herpes simplex (HSV-1). Cei mai mulți dintre noi se infectează încă din copilărie, iar din acel moment virusul rămâne în organism întreaga viață.

Conform estimărilor științifice, 90% din populația lumii poartă virusul Herpes simplex. Cu toate acestea, la marea majoritate virusul rămâne latent. Practic, virusul așteaptă în celulele nervoase o ocazie pentru a migra la suprafața pielii, când sistemul imunitar slăbește. Pentru aceasta, alege cele mai slabe zone de țesut, de obicei regiunea sensibilă a buzelor, ca o tranziție între membrana facială și mucoasă, dar și zonele bărbiei și nasului.

Contagiune

Deoarece majoritatea oamenilor poartă virusul, herpesul se transmite, de obicei, într-un stadiu incipient al vieții: prin tacâmuri, prin sărutarea copilului sau prin utilizarea acelorași prosoape. Virusul apare sub formă de vezicule dureroase și, se pare, predispoziția este moștenită. De regulă, virusul nu este periculos, deși leziunile sunt extrem de infecțioase și foarte supărătoare.

Răspândire

HSV-1 se răspândește prin infectarea cu picături din leziuni, prin membranele mucoase. 80-90% din populație se infectează în copilărie, în urma contactului în familie sau cu alți copii. Această infecție inițială apare, de obicei, fără simptome. Virusul rămâne în organism pentru întreaga viață, în sistemul nervos, în așa-numitele noduri ale celulelor nervoase.

La cei mai mulți virusul nu se reactivează, dar aproximativ 15% din infectați nu sunt atât de norocoși: prin diferiți declanșatori, virusul migrează prin căile nervoase către regiunea buzelor, reinfectând celulele și cauzând simptomele supărătoare.

Simptome

Simptomele tipice de herpes pot fi resimțite chiar înainte de apariția veziculelor inestetice. Astfel, apar adesea furnicături caracteristice, la nivelul buzelor, însoțite de mâncărime și durere. E bine de știut că primele simptome trebuie tratate imediat. Cu cât reacționezi mai repede, cu atât mai ușor ții herpesul sub control, pentru că virusul se răspândește exploziv.

Aplicată în timp util, o cremă cu ingrediente active precum aciclovirul și penciclovirul poate împiedica dezvoltarea veziculelor (penetrează celulele pielii, iar virusul nu se mai poate reproduce). Virusurile herpetice pot dezvolta rezistență la aciclovir și penciclovir. În cazul infecției severe cu herpes, aceste substanțe nu mai au effect.

Prevenție

E bine să știi că, odată început, cursul bolii nu poate fi întrerupt. Unele reguli pot fi respectate, astfel încât virusul să nu se răspândească în continuare. Astfel, un stil de viață sănătos ajută la prevenirea herpesului: suficient somn, o dietă echilibrată și sănătoasă, reducerea stresului emoțional protecție solară pentru buze, mișcare în aer proaspăt. În plus, încearcă să eviți contactul cu veziculele foarte infecțioase folosind propria veselă.

Pe rujuri, virusul poate supraviețui o perioadă lungă; de aceea, nu le utiliza la comun cu prietenele. Folosește propriul prosop și dezinfectează periuța de dinți după fiecare utilizare, în timpul episodului acut de herpes, pentru a preveni reinfectarea. Nu utiliza lentile de contact în timpul unei faze acute. În caz contrar, virusul poate fi răspândit prin intermediul mâinilor, infectând ochiul.

Citește și: Îngrijirea buzelor. Câteva sfaturi simple și bune pentru buze frumoase

Tratament

Un rol important în terapia antiherpetică aparține așa-numitelor medicamente virale, iar aproape toate au același mecanism de acțiune: substanțele active nu pot distruge virusurile, ci doar împiedică reproducerea lor. În plus față de medicamentele antivirale, există și altele care nu luptă direct împotriva herpesului, ci acționează asupra simptomelor. De exemplu, sunt disponibile preparate antiinflamatoare și de atenuare a durerii, dar și cele antiseptice, care dezinfectează.

Din păcate, cu toate acestea, ingredientele active cunoscute în prezent pentru tratamentul herpesului nu fac miracole. În cel mai bun caz, ele scurtează durata bolii și atenuează simptomele, dar nu oferă ajutor rapid. Cel mai bun mod de a accelera oarecum vindecarea este de a începe terapia cât mai curând posibil.

Faze și recidive

Cei care suferă de herpes sunt deosebit de susceptibili de a suferi de recidive în lunile de iarnă și cele de primăvară, pentru că, de obicei, virusul se răspândește când sistemul imunitar este slăbit. Recidivele acute, în care boala este vizibilă și contagioasă, alternează cu fazele inactive, în care virusul se „ascunde“ în organism.

Un episod acut durează 9-14 zile și are șase faze:

Faza incipientă – durere, furnicături, arsură, senzație de tensiune, cu pielea încă intactă;

Faza de roșeață – apar papule înroșite, dureroase;

Faza cu vezicule – papulele se umplu cu lichid; secreția conține milioane de virusuri și este foarte contagioasă;

Faza plăgii – ruperea veziculelor; se formează răni umede, dureroase;

Faza de cruste – formarea unui strat anatomic protector, la suprafața plăgii, însoțită de mâncărimi;

Faza de vindecare – fără cicatrici.

Bine de știut. Pentru a se vindeca estetic, niciodată să nu rupi veziculele. De asemenea, nu îndepărta crusta.

Citește și: Amprenta buzelor vorbeste despre tine

 

Text: Grigoriana Brujan

Sursă foto: iStock

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.