Greseli pe care le faci in timpul dietei

Greșelile din timpul dietei pot să ne împiedice să ne atingem scopul. De aceea îți dăm câteva sfaturi care te vor ajuta să eviți cele mai comune greșeli.

Consumi bauturi cu multe calorii

Îti începi ziua cu câteva pahare de suc de portocale? Sau poate cu un capuccino? Când mergi la sala de fitness alegi o bautură energizantă? Ei bine, în timpul dietei, și ceea ce bei este foarte important. Care este soluția? Înlatură caloriile lichide. Evită bauturile carbogazoase îndulcite, cafeaua cu siropuri adaugate (frappe, latte, iced coffe,ice-tea-ul și smoothie-ul cu adaos de zahăr.

Te lipsești de plăceri

Ți-ai promis că vei scapa de kilogramele în plus. Ai îndepartat toate gustările nesănatoase din bucătarie și reusești să mănânaci sănătos conform dietei pe care o urmezi. Dar, într-o seară, nu mai poți rezista, cazi plasă poftei de dulce și devorezi întreaga cutie cu bomboane de ciocolată. Cum poți evita acest lucru? Care este soluția? Fă loc micilor plăceri. Mănâncă din când în când un pic din ceea ce iți place. Menține sub control porțiile și astfel poți gusta din felurile de mâncare preferate.

Dai vina pe gentică

Când te uiți în oglindă o vezi pe mama ta? Nu este vorba despre culoarea ochilor sau părul ei, ci despre constitutia corpului? Este vorba de genetica. Genele au un rol important în cazul în care este vorba despre obezitate. Adesea, vei vedea membri ai aceleași familii cu aceeași constitutie a corpului. Cu toate acestea, pentru majoritatea dintre noi totul se rezumă la numarul de calorii – câte calorii consumăm vs. câte calorii ardem prin exercțiu fizic. Acesta te va ajuta să îți tonifici mușchii și să îți accelerezi metabolismul, lucru care te va ține departe de moștenirea genetică.

Nu respecți mesele principale

Totul se datoreaza gândirii tale: dacă să elimini kilogramele în plus înseamnă să consumi mai puține calorii, atunci de ce nu poți omite o masă? În schimb, dacă nu respecți toate mesele principale, în timpul unei diete îți faci mai mult rău decat bine. Acest lucru îți va încetini arderile din timpul zilei, iar pe timpul nopții te va bântui senzația de foame. Cel mai bine este să respecți ideea că mesele din timpul zilei sunt obligatorii.

Te lași pradă tentațiilor

Cine nu are o prietenă bună care de fiecare dată când vine în vizită îți aduce cel puțin un platou cu fursecuri sau o plăcintă cu mere făcute chiar de ea? Însă, gândește-te, înainte de toate, la tine! Știi că nu se va opri și că la urmatoarea vizită te va surprinde, probabil, cu o nouă variantă a tortului cu ciocolata. Explică-i, totuși că este important pentru tine să îți atingi obiectivul șiîin felul acesta nu te ajuta. Dacă îți este într-adevăr prietenă, va înțelege și nu va mai insista. În caz contrar, încearcă să eviți pentru o perioadă întâlnirile acasă. Puteți să vă întâlniți la o cafenea sau la un cinematograf ori teatru pentru a vedea un spectacol împreuna. Mă îndoiesc că va veni cu fursecurile în geanta…

Îți schimbi părerea

De multe ori, atunci când le spui prietenilor și familiei că urmezi o dieta, aceștia îți vor propune, fară îndoială, variante de regim mai bune (din punctul lor de vedere). Datorită argumentelor pro și contra, până la urmă vei dori să îți schimbi programul de alimentație cu unul propus de rudele tale. Însă, tu știi cel mai bine ce funcționează asupra organismului tau, așadar continuă cu planul pe care l-ai ales. Nu există nicio regulă care spune că trebuie să le comunici părinților sau prietenilor că iti doresti să elimini kilogramele în plus prin intermediul unui plan de alimentație. Până la urmă, greutatea reprezintă o chestiune personală și poate rămâne astfel.

Text: Teodora Dragusin.