Greșeli de utilizare a SPF-ului

Te dai cu cremă cu SPF 30 când ajungi pe plajă și apoi zaci o zi întreagă la soare… cam asta facem cu toatele, și numai când mergem la mare! iată erorile pe care le comiți în ceea ce privește protecția solară.

 

Îți neglijezi fața

Faptul că porți machiaj nu înseamnă că tenul tău nu este „atins” de soare. Machiajul are rol protector doar dacă are SPF inclus (30+), altminteri trebuie să aplici tu o cremă cu factor de protecție înainte să întinzi fondul de ten. Ridurile devin mai adânci și mai vizibile din cauza expunerii neprotejate la soare!

 

 Aplici protecția direct pe plajă

Cât întinzi crema pe față și corp, vei avea parte de vreo 20 de minute de „baie” neprotejată de soare (asta dacă nu socotim și drumul până la plajă sau dacă nu cumva ești nevoită să „ungi” și alți membri ai familiei), și oricum, chiar dacă stai sub umbrelă, căldura puternică te va face să transpiri, ceea ce va împiedica absorbția formulei în piele. Cremele de protecție trebuiesc aplicate cu jumătate de oră înainte să pleci de acasă, cât să intre în piele și nu se transfere pe haine.

 Crezi că poți exagera cu statul la soare

Dacă există o parte negativă legată de produsele cu SPF, atunci asta ar fi; chiar dermatologii „blamează” produsele cu SPF pentru faptul că ne lasă impresia falsă că putem sta la soare mai mult decât ar trebui. Multe dintre noi au senzația că aplicare unui produs cu protecție ridicată ne permite să stăm la soare zi lumină, depășind frecvent limita de protecție oferită de formulă. Așadar, reîmprospătează protecție la fiecare două ore, chiar dacă ai folosit SPF 50+.

Folosești produse expirate

Crema de anul trecut nu mai poate fi utilizată, chiar dacă „abia o începusem” (dacă este nedesfăcută/sigilată și încă în termenul de valabilitate, o poți folosi). Formula poate să se fi alterat / contaminat deja între timp, și există riscul să o aplici degeaba sau să-ți provoace iritații pe piele.

 Îți iei o pauză de protecție

Ți-ai risca sănătatea numai de dragul unui frumos bronz trecător? Nu, sigur că nu vrei asta, însă tuturor ni se întâmplă să neglijăm intenționat protecția solară, pe criteriul „doar de data asta” (pentru a nu știu câta oară!). Ai zice că nu contează dacă ieși 2-3 zile la plajă moderat, dar fără protecție, însă te poți alege cu arsuri grave în numai câteva ore, iar efectele pe termen lung sunt prea grave ca să le ignori.

Nu ții cont de cantitate

Nu e cazul să fii econoamă cu SPF-ul. Adică, nu e ca și cum te poți aștepta să fii protejată la fel dacă aplici un strat subțire sau unul generos (normal, o cantitate egală cu un „shot” ar fi suficientă pentru o aplicare, fiind necesară reaplicarea la fiecare două ore de stat pe plajă).

Te uiți după nori

E o zi înorată și te-ai gândit să ți-o petreci plimbându-te prin bazar sau pe malul mării ori făcând sport în aer liber. Te-ai dat cu cremă de soare? Cum, care soare? Păi află că 80% din radiațiile ultraviolete pot trece prin nori, pot fi reflectate pe nisip, apă și chiar zăpadă, cauzând uneori arsuri. Totodată, geamurile mașinii nu țin loc de protecție solară!

 Te „lauzi” cu pielea ta închisă

Poate că ai norocul să moștenești o piele mai închisă și n-ai avut niciodată parte de roșeață sau arsuri solare, precum prietena ta blondă cu pielea ca laptele, însă pigmentul tău n-are un rol protector. Oricine de pe planeta asta, indiferent de rasă sau culoarea pielii, trebuie să-și protejeze pielea de efectele nocive ale soarelui.

 Iei plaja cu asalt

Să încerci să acaparezi „tot” soarele în prima zi de vacanță, mai ales fără protecție (că deh, e prima zi și merge un pic de bronz!) e o mare greșeală, după ce pielea ta a stat ascunsă sub haine mai bine de opt luni. Respectă intervalele de timp permise pentru plajă și reaplică fidel produsul de protecție solară.

 Îți neglijezi semnele

Ai fost vreodată să-ți verifici alunițele de pe corp? Nu pleca în concediu în vara asta fără să mergi la un control dermatologic și repetă-l anual. Poate crezi că nu e atât de important și n-o să ți se întâmple „tocmai ție”, însă în fiecare an sunt diagnosticate aproximativ 200.000 de noi cazuri de cancer de piele.

 

 

 

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.