Ginecologul tau nu are voie sa faca ASTA vreodata

Când te afli pe masa de examinare a medicului obstetrician, ultimul lucru de care ai nevoie e ca acesta să se comporte urât. Iată cum să preiei controlul.

Cristina (numele real a fost înlocuit) şi-a făcut programare la un nou medic ginecolog pentru nişte teste de rutină, iar acesta i-a sugerat să-i efectueze un examen pelvian pentru a-i verifica ovarele. Totul suna ok până aici. „A introdus câteva degete în mine, aşa cum se procedează, dar apoi am simţit un tip diferit de frecare aplicată direct pe clitoris, în mişcări de înainte şi înapoi, ca şi când intenţiona să mă stimuleze“, povesteşte tânăra. Iniţial, a crezut că i s-a părut, dar când s-a întîmplat din nou, a ştiut că se întâmplă ceva grav. Când examinarea a luat sfârşit, medicul a ieşit din cabinet fără să scoată o vorbă. „M-am simţit violată şi lipsită de apărare, şi nu eram în stare să vorbesc. Am plecat repede şi am plâns tot drumul pînă acasă.“

6 minciuni aparent inofensive spuse ginecologului

E ceva obişnuit să te simţi puţin inconfortabil în cabinetul ginecologic, dar pentru unele femei – ca şi în cazul pacientei de mai sus – experienţa ia o întorsătură urâtă. Şi ceea ce complică situaţia e faptul că un comportament inadecvat al medicului nu e atât de uşor de identificat. Până la urmă, când te afli întinsă acolo, dezbrăcată de la brâu în jos, cu o persoană care urmează să te atingă, cum ştii când se întrece o limită?

Ascultă-ţi instinctul

În Statele Unite ale Americii legile variază de la un stat la altul, iar graniţele bunei purtări a unui medic în raport cu pacientul său sunt destul de vagi. Avem şi în România o lege a drepturilor pacientului, dar nu există norme şi sancţiuni atunci când se încalcă această lege. Pacientul poate merge pe mai multe căi: poate reclama medicul la Colegiul Medicilor din judeţ sau direct în instanţă. Pentru că expresiile legislative sunt ambigue, experţii cu care am stat de vorbă recomandă să te încrezi în instinctul tău – dacă ceva ţi se pare nepotrivit, probabil că e. „Datorită genelor lor, femeile se pricep să identifice astfel de momente dubioase“, spune Jennifer Ashton, medic ginecolog-obstetrician și autoarea cărţii Your Body Beautiful (disponibilă pe amazon.com).

3 intrebari pe care trebuie sa i le pui medicului ginecolog

 

Totuşi, e bine să punctăm concret câteva aspecte. De exemplu, nu tolera un medic care îţi pune întrebări mult prea intime. „E normal să te întrebe dacă eşti activă sexual şi dacă foloseşti prezervativul întotdeauna, dar întrebări prin care îţi cere detalii despre cum o faci cu iubitul tău nu sunt de acceptat“, avertizează medicul ginecolog-obstetrician Evelyn Minaya. Atenţie şi cum îţi transmite unele informaţii, adaugă dr. Ashton. „De multe ori, e vorba de tonul vocii, expresii faciale şi limbajul corpului.“ Dacă-ţi spune că acolo jos totul arată bine, înseamnă că nu există probleme de sănătate în zona intimă. Dar dacă exclamă: „E perfect!“, e posibil să aibă o tentă sexuală. În schimb, latura fizică a examinării poate fi diferită de la medic la medic, însă trebuie să se petreacă rapid şi formal. „Nu ar trebui să se resimtă ca un masaj sau ca un gâdilat, ci ca o examinare“, spune dr. Ashton. „Și dacă te atinge într-un mod care nu-şi are rostul – cum ar fi să te pişte de sfârcuri în timpul examinării sânilor sau să-ţi frece clitorisul –, e un semnal de alarmă.“

Cum să faci faţă

Cel mai bun mod de a preveni orice fapt stânjenitor e să mai existe un cadru medical în cabinet. Mulţi ginecologi de sex masculin sunt însoţiţi de o asistentă medicală, dar nu e obligatoriu. Aşa că nu te jena să soliciţi tu acest lucru. Dacă pe parcursul examinării intervine ceva care te alarmează, nu-ţi înghiţi cuvintele, ci întreabă: „Această procedură e standard?“ sau „E necesar acest lucru?“, sugerează dr. Ashton. Procedând astfel, îţi faci auzită grija fără să acuzi medicul de ceva anume. Dacă se eschivează să răspundă sau adoptă o atitudine neadecvată, ia măsuri. „Spune că nu te simţi confortabil cu felul în care decurge programarea sau inventează ceva şi ieşi din cabinet. Adună-te, nu e timp să te simţi neputincioasă! Tu trebuie să fii cea care deţine controlul!“, încurajează dr. Ashton. De îndată ce părăseşti cabinetul, ia o foaie şi un pix şi descrie incidentul care tocmai s-a petrecut, pentru a nu uita nici un detaliu în cazul în care te decizi să reclami medicul respectiv la Colegiul Medicilor sau la Poliţie. Acţionând astfel, te asiguri că pe viitor, posibile viitoare paciente, nu vor mai trece prin aceeaşi experienţă marcantă.

Ghid de conduita la ginecolog

Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise