Ghimbirul și beneficiile lui

By  | 

Ghimbirul este originar din China și India și este folosit în toată lumea din cele mai vechi timpuri. Este unul dintre cele mai populare condimente, dar este folosit și ca plantă medicinală sau pentru fabricarea berii (ginger ale). Prețul său este mic, se poate găsi în orice supermarket, iar beneficiile sale sunt multiple. Îl poți cumpăra atât proaspăt, cât și sub formă de pudră sau chiar murat.

Cum recunoşti ghimbirul bun? Cum trebuie să arate?

cum trebuie sa arate ghimbirul

Nu este greu să alegi ghimbir proaspăt, însă trebuie să ții cont de câteva lucruri:

  • trebuie să fie tare;
  • trebuie să fie neted;
  • nu trebuie să aibă pete întunecate sau urme de lovituri;
  • trebuie să îi simți aroma specifică (important mai ales în cazul pudrei de ghimbir)

Ce gust are ghimbirul?

supa cu ghimbir

Ghimbirul este un condiment puternic, deci nu e nevoie să folosești o cantitate foarte mare. Are o aromă înțepătoare și ușor iute, proaspătă, cu note citrice.

Se poate folosi la supe, sosuri, mâncăruri cu carne sau soia, dar și la deserturi, băuturi răcoritoare sau alcoolice, smoothie-uri și ceaiuri. În funcție de ce prepari, îl poți felia sau da prin răzătoare, dar și stoarce. Poți marina carnea sau soia, îl poți fierbe sau prăji.

Pentru ce folosim rădăcina de ghimbir?

Rădăcina de ghimbir poate fi tăiată în bucăți sau fâșii sau dată prin răzătoare. Mai poți face și sirop de ghimbir, astfel:

Dai rădăcina de ghimbir (600 g) prin răzătoarea mică, după ce ai curățat-o și spălat-o. Pui 4 căni de apă la fiert, alături de 5 căni de zahăr și se lasă jumătate de oră. Adaugi apoi ghimbirul ras și lași din nou până fierbe. După un sfert de oră, adaugă zeama de la două lămâi și 1 baton de vanilie. Strecoară apoi siropul și pune-l în sticle cu capac ermetic. Acestea pot fi ținute la frigider 2-3 săptămâni. Siropul poate fi folosit la deserturi, limonadă sau băuturi alcoolice.

Pentru ce este bun ghimbirul?

Ghimbirul are numeroase beneficii pentru sănătate, printre care:

  • stimulează digestia;
  • accelerează metabolismul;
  • previne indigestia;
  • te energizează;
  • ajută la tratarea răcelii și a gripei;
  • scade tensiunea;
  • te scapă de durerile articulare;
  • te ajută să slăbești;
  • poate preveni cancerul;
  • te scapă de durerile de cap;
  • previne răul de mașină;
  • te destresează

Cum se depozitează ghimbirul?

Dacă nu este curățat, ghimbirul poate fi depozitat la frigider până la 3 săptămâni sau la congelator până la 6 luni. Îți recomandăm să îl folosești la scurt timp după cumpărare, pentru că își pierde aroma cu timpul, dacă îl ții la frigider. Dacă îl ții la congelator, însă, nu își va pierde aroma, nici proprietățiile. Pudra de ghimbir se păstrează într-un recipient etanș, într-un spațiu întunecat și răcoros. De asemenea, se poate tăia felii subțiri și se poate păstra în vin alb la frigider câteva săptămâni.

Proprietățile ghimbirului

  • are efect antibiotic. Un studiu a arătat că extractul de ghimbir poate fi superior antibioticelor asupra anumitor infecții. Ajută în special în cazul infecțiilor respiratorii și paradontale.
  • are efect antifungic. Ghimbirul este eficient și împotriva formelor de fungi rezistente la medicamente.
  • are efect antiinflamator. Ghimbirul poate reduce inflamațiile, care apar în majoritatea afecțiunilor cronice.
  • previne diabetul. Ghimbirul reduce glucidele din sânge, nivelul de colesterol și al grăsimilor.
  • previne ulcerul. Una dintre cauzele ulcerului este bacteria helico pylori, pe care ghimbirul o poate combate.
  • ajută în tratarea cancerului. Mai multe studii au arătat că ghimbirul poate ajuta în tratarea a diferite tipuri de cancer, printre care cancerul de sân, de piele, ovarian, de colon, de proastată, de pancreas și pulmonar.
  • ajută la tratarea durerilor menstruale. Un studiu a arătat că aproape 83% dintre femeile care consumă ghimbir în timpul menstruației prezintă îmbunătățiri ale simptomelor dureroase.
  • previne greața și răul de mișcare. Ghimbirul poate reduce greața gravidelor și poate ajuta în cazul răului de mare, de mașină sau de avion.

Cum slăbesc cu ghimbir?

cura de slabit cu ghimbir

Ghimbirul te poate ajuta să dai jos kilogramele nedorite, motiv pentru care e folosit în foarte multe cure de slăbit. Atunci când consumi mâncăruri cu ghimbir, senzația de sațietate apare mai repede și se menține mai mult timp. Mai mult, poate elimina excesul de grăsime de pe abdomen și coapse, ajută la detoxifiere și te energizează.

Bineînțeles, ghimbirul nu va face minuni peste noapte, mai ales dacă nu ai un stil de viață sănătos. Evită alimentele nesănătoase și fă mișcare, iar ghimbirul te va ajuta să slăbești mai repede.

Îți recomandăm să încerci supa cremă cu morcov și ghimbir, limonada cu ghimbir sau ceaiul de ghimbir.

Ceai de ghimbir – Cum se prepară?

ceai de ghimbir si lamaie

Ceaiul de ghimbir are numeroase beneficii asupra sănătății: accelerează metabolismul, calmează durerile de cap, îmbunătățește circulația sângelui și se crede că scade riscul de cancer.

Pentru a prepara ceai de ghimbir, spală bine o rădăcină de ghimbir, apoi dă-o prin răzătoare (pe găurile mari). Ai nevoie de două lingurițe cu vârf la o cană de ceai. Pune ghimbirul în ibric cu o cană și jumătate de apă, lasă să fiarbă, apoi acoperă ibricul și așteaptă 10 minute.

Se poate îndulci cu miere, iar cei mai mulți adaugă și suc proaspăt de lămâie.

Contraindicații și efecte adverse

Ghimbirul nu se consumă cu două săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală;

Femeile însărcinate nu trebuie să consume ghimbir în exces;

Persoanele care suferă de diabet nu trebuie să consume ghimbir în exces;

Sporește puterea anumitor medicamente, inclusiv aspirina, clopidogrel (Plavix), ticlopidine (Ticlid), warfarin (Coumadin) – poate duce la apariția hemoragiilor;

Persoanele care suferă de ulcer nu ar trebui să consume ghimbir în exces;

Persoanele care au calculi biliari nu ar trebui să consume ghimbir – acesta stimulează producția de bilă.

pudra de ghimbir

Ulei de ghimbir

Uleiul de ghimbir este folosit în aromaterapie și în cosmetică. Are efect antiinflamator, afrodisiac, este un tonic al sistemului digestiv, ajută la creșterea părului, stimulează sistemul nervos, îmbunătățește sănătatea sistemului digestiv, energizează, te scapă de balonare etc. Îl găselti la magazinele naturiste, iar prețul său se situează undeva la 9 lei (10 ml).

Tinctură de ghimbir

Tinctura de ghimbir se prepară din o jumătate de cană de ghimbir curățat, spălat și dat prin răzătoarea mică, pus într-un borcan din sticlă și acoperit cu vodkă. Borcanul se închide ermetic și se lasă la macerat 2 săptămâni, agitându-l de câteva ori pe zi. La final, se strecoară și se păstrează într-o sticlă. Se administrează o linguriță de tinctură diluată în 100 ml, înaintea mesei. Se folosește pentru a întări sistemul imunitar, pentru a combate acneea, pentru a trata răceala și gripa, pentru a crește apetitul, pentru a combate indigestia, răul de mișcare și greața.

Cum să crești ghimbir acasă la tine

Ghimbirul poate fi cultivat și acasă. Alege o rădăcină proaspătă, cu muguri verzi (cu cât mai mulți, cu atât mai bine). Pune rădăcina de ghimbir în apă caldă peste noapte. Umple un ghiveci cu pământ bine drenat, apoi înfige rădăcina în pământ cu mugurele în sus. Acoperă cu pământ cam 1-2 cm, apoi udă bine. După 3-4 luni, poți recolta primele bucăți de ghimbir.

Atenție! Alege un vas larg, pentru că rădăcina ghimbirului crește orizontal. Nu planta ghimbirul în curte pentru că nu tolerează înghețul.


Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *