Ghetarii din Himalaya, pe punctul de a se topi

Aproximativ 77% din cele 111 statii meteorologice din sud-vestul Chinei au afisat o crestere importanta a temperaturilor intre anii 1961 si 2008.

In cazul a 14 statii de supraveghere, amplasate la o altitudine de peste 4.000 de metri, cresterea temperaturii a fost de 1,73 grade Celsius, de peste doua ori cresterea medie inregistrata in secolul trecut.

Cercetatorii, coordonati de Li Zhongxing de la Academia chineza de stiinte, au identificat trei modificari intervenite pe ghetari, care s-ar putea afla, partial, la originea acestei incalziri.

Numerosii ghetari examinati au prezentat „semnele unui recul drastic”, ca si o diminuare importanta a masei lor, potrivit acestui studiu. Cei 999 de ghetari din bazinul raului Pengqu, de exemplu, au pierdut, in total, o suprafata de 131 kilometri patrati, intre 1980 si 2001.

Studiul a aratat, totodata, marirea suprafetei lacurilor glaciare alimentate de topirea ghetarilor. „Ghetarii sunt o parte integranta a miilor de ecosisteme si joaca un rol crucial pentru populatiile umane”, au declarat autorii studiului.

Zona de sud-vest a Chinei numara 23.488 de ghetari, acoperand o suprafata de 29.523 de kilometri patrati din muntii Himalaya, dar si din muntii Nyainqentanglha, Tanggula si Hengduan.

Modificarile in ceea ce priveste ploile si caderile de zapada au fost mai putin marcante, potrivit autorilor, insa conforme cu predictiile realizate de programele computerizate de modelare a climei privind schimbarile prevazute.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.