Gaura din stratul de ozon a atins un nivel record in aceasta primavara

Un comunicat emis de Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM) precizeaza: „Observatiile efectuate de la sol si cu ajutorul baloanelor meteorologice lansate deasupra Arcticii, dar si cele prin satelit, au evidentiat faptul ca stratul de ozon a suferit o scadere cu 40% in aceasta regiune, de la inceputul iernii pana la sfarsitul lunii martie”, se afirma in comunicatul emis de OMM.

Stratul de ozon protejeaza Pamantul de radiatiile ultraviolete nocive emise de Soare.

„Precedentul record in ceea ce priveste distrugerea stratului de ozon a constat intr-o pierdere de aproximativ 30% pe durata unei ierni”, au precizat expertii OMM.

In Antarctica, gaura din stratul de ozon este un fenomen anual care se produce iarna si primavara, din cauza temperaturilor extrem de joase din stratosfera.

In Arctica, conditiile meteorologice variaza foarte mult de la un an la altul, iar temperaturile de aici sunt mai mari decat cele din Antarctica.

Din aceste motive, unele dintre iernile arctice se caracterizeaza printr-o pierdere de ozon aproape de zero, iar iernile din alti ani, din cauza persistentei unor temperaturi stratosferice foarte joase dupa incheierea noptii polare, pot antrena uneori o distrugere importanta a stratului de ozon.

Substantele care duc la diminuarea stratului de ozon, precum clorofluorocarburile (CFC) si halogenii – folositi in special de producatorii de frigidere, propulsoare de aerosoli si de extinctoare – au fost eliminate progresiv peste tot in lume, conform dispozitiilor Protocolului de la Montreal din 1987.

Gratie acestui acord international, stratul de ozon din afara regiunilor polare ar trebui sa revina la nivelul dinainte de anul 1980 in jurul anilor 2030-2040, afirma expertii OMM.

In schimb, gaura din stratul de ozon care se formeaza in fiecare primavara deasupra Antarcticii este un fenomen care va persista pana in 2045-2060, iar pentru cea de deasupra Arcticii o revenire la normal se va produce probabil cu 10-20 de ani mai devreme.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.