Frumusetea in timpul si dupa sarcina

Eşti însărcinată! Radiezi de-a dreptul şi se pare că nu e meritul produselor cosmetice… Află cum trebuie să te îngrijeşti în timpul sarcinii şi ceva timp după naştere.

Până acum, te bazai probabil pe creme anti-ageing sau pe soluţii cu rezultat imediat, ca să împiedici apariţia ridurilor. Multe din produsele de îngrijire pe care le folosim înainte de sarcină conţin ingrediente care pot dăuna bebeluşului (ftalaţi, solvenţi, plasticizanţi).De exemplu, cremele cu Retinol A sau derivate din vitamina A nu sunt indicate a fi folosite pe perioada sarcinii, deoarece aduc surplus de vitamina A în organism. Alte creme pot conţine ingrediente care nu sunt contraindicate în sarcină, dar care îţi pot cauza diverse reacţii, din cauza sensibilităţii pielii. Limitează-te la creme hidratantante şi, din când în când, aplică-ţi o mască hidratantă preparată în casă.

Tot pe faţă pot apărea şi câteva pete maronii pe frunte şi obraji; înainte de a te panica, află că sunt absolut normale („masca gravidei”), apar din cauza schimbărilor hormonale şi vor dispărea de la sine, nu e nevoie de creme speciale pentru pete. Totuşi, pentru a le preveni sau măcar pentru a le reduce intensitatea, e important să foloseşti creme cu factor de protecţie solară.

Dacă ţi se pare că ai faţa mai încărcată decât de obicei, foloseşte un produs abraziv delicat, cu microparticule, pentru a-ţi masa pielea cu mişcări circulare. Clăteşte-ţi foarte bine faţa, mai întâi cu apă caldă, şi apoi cu apă rece, pentru ca porii să se închidă.

Poţi observa deopotrivă că ai tenul mult mai lucios decât de obicei, iar asta pentru că organismul produce cu 50% mai mult sânge, iar acest efort, împreună cu „revoluţia” hormonală, face pielea să strălucească, ceea ce s-ar putea să te deranjeze dacă ai tenul gras. Foloseşte demachiante lichide şi loţiuni tonice pentru a echilibra strălucirea pielii.

În mod sigur te vor deranja la culme cearcănele, dar nu e cazul să te panichezi; vor trece. O să scapi de el îndata ce vei reuşi să te odihneşti 6-8 ore pe noapte. Poţi folosii felii de cartof sau castravete pentru a le atenua.

Coşurile sau chiar acneea ar putea apărea sau s-ar putea agrava în timpul sarcinii, şi nu se recomandă folosirea de remedii medicamentoase sau procedee cosmetice chimice. Poţi folosi în continuare loţiunile anti-acneice de spălare a feţei (dar nu şi cremele pentru acnee, care pot conţine vitamina K), pentru protecţia porilor sau loţiuni astringente. Demachiază-te în fiecare dimineaţă şi seară, nu-ţi atinge faţa cu mâinile murdare şi nu mânca foarte gras pentru a preveni coşurile.

Cât despre autobronzante… rezişti tu şi fără ele câteva luni. Procură-ţi, dacă vrei, un fond de ten cu două-trei nuanţe mai închis, fiindcă unul dintre ingredientele din soluţiile de bronzare artificială – dihidroxiacetona – poate traversa placenta.

Eventualele pilozităţi de pe faţă şi firele în plus din sprâncene se recomandă a fi îndepăratate prin smulgere (mare atenţie: dacă durerile sunt mari, pot declanşa contracţii), nu cu creme depilatoare, iar pentru corp poți folosi aparatul de ras.

Vei vedea că, deşi bei suficientă apă, buzele-ţi vor fi mereu foarte uscate; tratează-le cu măşti cu miere şi ţine întotdeauna aproape un balsam hrănitor.

Machiajul nu are contraindicaţii (verifică doar compuşii din bazele pentru machiaj şi fondurile de ten) însă e posibil să nu mai suporţi unele dintre produse pe piele. Atunci poţi apela la machiajul cu produse minerale, care nu încarcă porii şi tenul, nu provoacă alergii şi nu încurajează eventuale afecţiuni deja existente ale pielii.

Anticelulitice? În nici un caz, ca dealtfel nici cremele anti-vergeturi (dacă nu sunt creme anti-vergeturi special concepute pentru sarcină). Rămâi la cremele hidratante, uleiuri şi eventual mănuşi pentru masaj. Masajul trebuie făcut în aşa fel încât să se stimuleze circulaţia venoasă în direcţia inimii.

Fixativul e o noutate pe lista interdicţiilor în sarcină, însă trebuie să te prevenim. Cercetătorii britanici susţin că acesta conţine substanţe ce pot provoca dereglări hormonale ale fătului, în special dacă este vorba de băieţi, afectându-le fertilitatea la maturitate cu până la 35%. Pentru vopsit alege Henna, sau un look ce nu necesită retușul rădăcinilor.

Şampoanele pentru copii. Multe femei consideră că folosirea unui şampon pentru bebeluşi o să le facă părul mai frumos, însă se trezesc că părul devine tern, lipsit de strălucire şi vitalitate.

Apăratele pe bază de încălzire ar trebui folosite cu moderaţie, întrucât firul de păr mult prea deshidratat în această perioadă s-ar putea rupe foarte uşor.

Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise