Fitness ca la carte – Secretele antrenorilor personali

Nu te criticăm, doar îți spunem…

Faci fitness acasă, dar parcă nu vezi rezultatele așteptate? Află cele 5 secrete ale antrenorilor personali pe care sigur nu le practici.

Teoria conspirației: toți antrenorii personali sunt roboți. Pe bune, uneori ai impresia că persoanele pentru care fitness – ul înseamnă viață și carieră deopotrivă sunt special dotate cu forță, tonus și auto-disciplină, la un nivel superior față de ceilalți. Și dacă nu-i așa? Dacă sunt și ei niște oamenii normali,  cărora le plac burgerii, vinul, exact ca noi, doar că au ceva trucuri secrete în mâneca transpirată a hanoracului? Am pus întrebări. Ni s-a răspuns. Și credem că vei privi mișcarea cu alți ochi.

1 Se rostogolesc pe saltea înainte

Cu siguranță, și tu făceai asta după ce depuneai efort la sala de fitness, dar profesioniștii încep astfel ziua de lucru. „Rostogolitul pe salteaua moale înainte de un antrenament este mai important decât  dacă o faci după ce îl termini. Acest lucru eliberează zonele încordate, iar astfel devii mai mobilă atunci când faci exercițiile,” spune antrenorul lui Melanie C, Matt Roberts, care ține cont de regula asta cu sfințenie. Iar un studiu în revista „The Journal of Strenght and Conditioning Research” a scos la iveală faptul că doar două minute de rostogolit pe salteaua de yoga poate spori rezistența. Mai multă mișcare înseamnă mai multe calorii arse, care se traduce printr-o probabilitate mai mare să încapi în jeanșii ăia slim-fit pe care i-ai probat cu sudori zilele trecute.

E RÂNDUL TĂU. Rostogolește-te de la un capăt al celălalt al saltelei, apoi, când simți un punct încordat, concentrează-te pe acea zonă balansându-te înainte-înapoi cu mișcări scurte. Schimbă mereu poziția pentru a lucra din toate unghiurile.

2 Măresc doza de magneziu

Când vorbește un tip care se ocupă de silueta modelelor Victoria’s Secret, ascultăm cu urechile ciulite. Iar acel antrenor faimos, pe nume Dan Roberts, ne spune că ia un supliment de magneziu în fiecare zi. Nutriționistul Helen Bond îl susține, spunând că: „magneziul este important pentru a asimila energia din mâncare, pentru ca mușchii să se contracte, pentru ca nervii să funcționeze și pentru ca sistemul osos să se mențină sănătos.”

E RÂNDUL TĂU. Cerealele integrale, nucile și alunele, semințele și fructele de mare reprezintă cele mai bogate surse (nu ai nevoie decât de aproximativ 23 de migdale, o banană, 30 g de spanac verde, 85 g de macrou și un avocado pentru a asigura cele 270 de mg necesare pentru aportul zilnic). Prea multă matematică? Încearcă un supliment alimentar, de exemplu Marine Magnesium de la Zenyth, 29 lei, 60 capsule. Atenție nsă, mai mult nu înseamnă și mai bine; specialiștii nu recomandă un aport mai mare de 400 mg pe zi; supradoza n-o să te facă o „Hadid” peste noapte.

3 Programează totul cu exactitate

Antrenorii personali s-au inspirat de la Amal Clooney când și-au planificat antrenamentele de fitness. Singura „aplicație” de fitness pe care o folosesc este calendarul de pe telefonul meu, ” spune Si tate, antrenor personal și fondator Tate Wellness. „Duminica stau și îmi programez săptămâna cu pauze de 15 minute. Și mă asigur că îmi rămâne o oră zilnic, în caz că apare ceva neprevăzut, ca să nu sar peste niciun antrenament.”

E RÂNDUL TĂU. Te dai peste cap să ajungi (la timp) la sală și tot nu-ți iese? Mai bine stabilești din timp de câte ori vrei să mergi la antrenamente, și plusează cu câteva ședințe, iar dacă ești nevoită să anulezi una-două, să-ți atingi totuși obiectivul.

4 Au o mișcare secretă

Tracțiuni la bară? N-ai trecut niciodată de faza de admirație, când o face altcineva, corect? Și totuși, pentru antrenorii personali, acesta este un exercițiu obligatoriu. „Fac acest lucru frecvent, dacă nu chiar zilnic. Este un exercițiu care lucrează mai mulți mușchi deodată, și chiar pot observa o îmbunătățire în ceea ce privește forță în partea de sus a corpului, dar și o mai bună definire a spatelui și abdomenului,” spune Emily Cole, antrenor personal la Virgin Active. Făcând asta zi de zi, vei vedea rezultate mai rapid, și-n plus vei face o mega-impresie ridicându-te pe barele din parcurile publice.

E RÂNDUL TĂU. „Dacă n-ai încercat niciodată, începe prin a folosi o bandă cu elasticitate redusă pentru a te ajuta”, recomandă Cole. „Leag-o peste bară, apoi pune un genunchi în „leagănul” creat (și ține celălalt picior îndoit în aceeași poziție cu cel suspendat). Aceasta va susține greutatea întregului corp, ajutându-te să te ridici mai ușor. Apucă bara cu putere, îndreaptă brațele, apoi împinge pieptul în sus.” Pregătește-te să devii invincibilă.

5 Adoră să ridice greutăți

Să manifești aversiune față de un exercițiu care implică ridicarea unei greutăți foarte mari este de înțeles, dar Georgia Gray, antrenor personal la Fitness First spune că nu cunoște vreun instructor care să nu creadă că acesta reprezintă o componentă esențială a unui antrenament inteligent. „Este o mișcare utilă pentru compoziția corporală, care lucrează fesele, bicepsul femural, gambele, partea inferioară a spatelui, partea superioară a spatelui, umerii, coapsele și abdomenul. Pentru că se folosește de atât de mulți mușchi, este un exercițiu fantastic pentru pierderea în greutate.” Te-am convins?

E RÂNDUL TĂU.  „Stai cu picioarele depărtate și haltera centrată spre picioarele tale. Apleacă-te în față de la șolduri, apucă bara cu mâinile depărtate cât lățimea umerilor. Ridică pieptul, trage înapoi umerii și îndreaptă spatele. Concentrează-te să rămâi stabilă pe podea, încordând fesele și abdomenul. Bara cu greutăți trebuie să trează razant pe lângă picioare atunci când o ridici. Pentru a o lăsa în jos, împinge șoldurile în spate. Îndată ce bara ajunge la genunchi, îndoaie-i până la aterizare.” Dar ai grijă, lipsa unei tehnici corecte poate echivala cu un risc mai mare de rănire, deci apelează la un antrenor pentru a te asigura că procedezi corect.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.