De unde vine obsesia pentru numărarea pașilor?

Dacă brățara de fitness s-a transformat în noua ta sursă de stres, fii pe pace, nu ești singura obsedată de numărarea pașilor.

E ora 23:55… Mă ridic de pe canapea și încep să dau ture prin sufragerie ca și cum n-ar mai fi și mâine o zi. „Ce faci la ora asta?”, mă întreabă soțul meu. „mai am 1 650 de pași de făcut și în cinci minute se termină ziua!”, îi răspund răstit. Mă privește șocat și abia atunci realizez că am o problemă cu numărarea pașilor. Am devenit obsedată de ceasul care-mi monitorizează activitatea fizică? E normal ca atunci când micuțul gadget mă mustră că nu mi-am făcut cei 10 000 de pași recomandați zilnic să fac o criză de anxietate?

Obsesie pentru cifre

„E cam același lucru ca în cazul siluetei. Dacă intri într-un magazin, probezi un 38 și îți vine, își crește moralul, dar dacă intri în cel de alături și ai nevoie de un 42, te amărăști. Corpul tău este același, dar te lași influențată de un număr,” spune psihologul Ingrid Pistono.

Japonezii sunt „de vină”

Această medie ideală de 10 000 de pași își are rădăcinile într-o campanie publicitară, explică antrenorul personal Marcos Florez. „În Japonia și-au dat seama că oamenii nu făceau nici 5 000 de pași zilnic, așa că un producător de pedometre a venit cu această inițiativă”, spune antrenorul. În prezent, OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a adoptat această cifră ca referință pentru a combate sedentarismul. „Ideea este să consumi între 300 – 500 de calorii în plus în fiecare zi, ca să beneficiezi din plin de avantajele cu care acest lucru vine la pachet”, adaugă Marcos.

În plus, folosirea unui ceas sau a unei brățări cu funcții precum numărarea pașilor, care să ne ajute să atingem acest obiectiv nu e deloc o idee rea; pericolul survine atunci când aceste „wearables” ajung în posesia unor persoane hiper-perfecționiste cum sunt eu, conform spuselor psihologului: „Tehnologia este întotdeauna bine-venită, când nu ne provoacă dependență. Când faci pași, ignoră-ți încheietura și practică relaxarea totală. Trebuie să te bucuri de ce vezi în jur”, mai spune ea. Oare o să reușești astfel să fii o persoană activă fără să fii atât de obsedată? Poate. Momentan trebuie să pun punct acestui articol: brățara mă avertizează că a trecut o oră fără să fac un pas, așa că merg să dau o tură prin birou.

 

#hearables

Următoarea generație de gadget-uri pentru monitorizarea activității fizice vor fi asociate căștilor, sincronizate cu diferite aplicații mobile.

Căști wireless Samsung Gear IconX, 925 lei

Trucuri pentru a evita sedentarismul

Nu te chinui

„În loc să te auto-pedepsești în ziua în care abia ai făcut 3 000 de pași, felicită-te în cea în care ai făcut 10 000”, spune Ingrid. „Dacă nu ai atins obiectivul pentru că plouă sau ești la menstruație, nu se întâmplă nimic”.

Caută aliați

Marca Fitbit are o comunitate de mai bine de 27 de milioane de utilizatori activi în toată lumea. Accesează platforma și intră în contact cu alte persoane care împărtășesc aceeași… obsesie pentru numărarea pașilor ca și tine. O să te simți mai bine.

Ia o pauză

„Nu fii atât de strictă în ceea ce te privește,” spune psihologul. Sigur că este ideal să te menții activă de luni până duminică, dar n-o să fie sfârșitul lumii dacă-ți iei o zi de vacanță în timpul săptămânii, nu-i așa?”

Schimbă programul

Dacă te simți copleșită de atingerea obiectivului de 10 000 de pași, acceptă provocarea Active10. „Presupune să mergi în trei runde a câte 10 minute pe zi, într-un ritm ceva mai alert,” spune antrenorul personal.

Arsenal pentru plimbare

Dacă vrei să bifezi numărul de pași ideal, asigură-te că ți-ai creat toate condițiile pentru o plimbare plăcută. Echipează-te cu tot ce-ți trebuie:

Bidon apă fitness Ion8 Leakproof water bottle BPA-free, 95 lei; Cremă de protecție solară Madara Age Defying Sunscren SPF 30 invisible, 85 lei (MioBio); Brățară pentru monitorizarea activității FitBit Inspire, 449 lei; Pantofi pentru mers NewFeel Power Walking PW590 Roz, 179,90 lei; Cremă pentru picioare The Body Shop Peppermint Cooling Foot Lotion, 42 lei

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.