Femeile care fac copii la 30+ ani trăiesc mai mult, arată un studiu

Femeile care fac copii după vârsta de 30 de ani au mai multe șanse de a trăi mai mult, sugerează un nou studiu. Cercetarea a constatat că femeile tind să trăiască mai mult dacă rămân însărcinate mai târziu în viață – iar acest lucru e valabil mai ales dacă e vorba de primul copil.

Studiul, publicat în Journal of Public Health, a fost efectuat de cercetători de la Universitatea din Coimbra din Portugalia. Aceștia au cumulat date din țările UE între 2004 și 2013 și au analizat durata de viață a femeilor, precum și dacă au avut copii și vârsta la care i-au născut. Ei au examinat de asemenea și alți factori care ar afecta speranța de viață a unei femei.

În concluzia lor, autorii au scris: „Există mai mulți factori determinanți ai speranței de viață a femeilor. Cel mai surprinzător factor este vârsta femeilor în timpul sarcinii, ceea ce poate furniza dovezi pentru promovarea sarcinii la începutul anilor 30”. Cercetătorul principal, Aida Tavares, a spus că femeile tind să trăiască mai mult în țările în care sarcinile apar de obicei mai târziu.

Deși atitudinile s-au modernizat în ultimele decenii cu privire la vârsta la care ar trebui să avem copii, continuă să existe presiune asupra ideii că fertilitatea unei femei scade rapid atunci când atinge 30 de ani. Cu toate acestea, o mare parte din această cercetare este depășită sau s-a dovedit că este greșită. De exemplu, un studiu din 2004, efectuat pe mai mult de 770 de femei europene, a constatat că 82% dintre femeile de 35-39 ani pot rămâne însărcinate în decurs de un an dacă încearcă cel puțin de două ori pe săptămână.

 

 

*articol preluat din Harper’s Bazaar UK (autor: Olivia Blair)

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.