Femeile ar trebui să aștepte un an între sarcini, arată un studiu

Femeile ar trebui să aștepte un an între sarcini pentru a reduce posibilele riscuri pentru sănătatea mamei și a copilului, afirmă un nou studiu. Vestea va fi liniștitoare mai ales pentru părinții mai în vârstă, care nu vor să aștepte recomandarea curentă de 18 luni, făcută de Organizația Mondială a Sănătății.

Diferențele mici între sarcini duc la șanse mai mari de nașteri premature, copii mai mici și mortalitate infantilă, raportează BBC. Cercetătorii au constatat, de asemenea, că dacă femeia rămâne gravidă la mai puțin de 12 luni după o naștere, există riscuri pentru femeile de toate vârstele.

„Realizarea acestui interval optim de un an ar trebui să fie posibilă pentru multe femei și este în mod clar util pentru a reduce riscurile complicațiilor”, spune Dr. Wendy Norman, autoare a studiului.

Studiul, realizat de Universitatea British Columbia și Harvard TH Chan School of Public Health, a analizat 150.000 de nașteri din Canada. Cercetătorii au constatat că femeile de peste 35 de ani care au conceput la 6 luni de la nașterea anterioară au avut un risc de mortalitate de 1,2%, dar așteptarea a 18 luni între sarcini a redus acest risc la 0,5%.

„Studiul nostru a constatat riscuri crescute pentru mamă și copil atunci când sarcinile sunt foarte distante”, a spus Laura Schummers, autor al studiului. „Constatările pentru femeile în vârstă sunt deosebit de importante, deoarece ele au tendința să rămână însărcinate mai devreme decât cele mai tinere.”

 

Citește și: În ce situații arată testul de sarcină un rezultat fals? 

 

 

*articol preluat din Cosmopolitan UK

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.