Fa pasi spre sanatate! Lectia unei inimi sanatoase: nu renunta niciodata la miscare!

City Pharma sustine lupta pentru prevenirea aparitiei bolilor cardiovasculare si a adus in atentia publicului importanta acestei probleme printr-o serie de actiuni de informare.

In perioada 24 – 26 septembrie, in 66 de farmacii City Pharma, medici specialisti au discutat cu pacientii despre preventia si tratamentul bolilor cardiovasculare, despre cauzele si simptomele lor. De asemenea, pacientii City Pharma au primit materiale de informare despre bolile cardiovasculare si modalitati de prevenire.

Bolile cardiovasculare (BCV) sunt tulburari sau leziuni ale muschiului cardiac (miocard), vaselor sangvine ale inimii sau ale sistemului de vase sangvine (vene si artere).

Principalele cauze ale bolilor cardiovasculare (BCV) sunt alimentatia necorespunzatoare, sedentarismul si tabagismul. Acestia constituie „factorii de risc modificabili”. Evitarea acestor factori ar putea reduce 80% din decesele premature cauzate de BCV.

Recunoscut ca fiind principala cauza a mortii premature in tarile dezvoltate, tabagismul este considerat drept cel mai important factor de risc modificabil pentru bolile cardiovasculare. Riscurile de infarct miocardic ale fumatorilor sunt de doua ori mai mari decat ale nefumatorilor.

Fumatorii care au suferit un infarct miocardic sunt mult mai expusi la moarte subita decat nefumatorii. Nicotina si monoxidul de carbon din fumul de tigara reduc cantitatea de oxigen din sange si afecteaza peretii vaselor sangvine, determinand formarea placilor de aterom. In plus, fumatul favorizeaza aparitia bolilor cardiovasculare prin reducerea cantitatii de HDL-colesterol (colesterol bun).

Statisticile privind bolile cardovasculare sunt ingrijoratoare:

  • Se estimeaza ca, la nivel mondial, 17 milioane de oameni mor anual din cauza bolilor cardiovasculare (BCV).
  • La fiecare 2 secunde, survine un deces ca rezultat al BCV, un atac de cord la fiecare 5 secunde si un atac cerebral la fiecare 6 secunde…
  • Din cele 10 miloane de oameni care supravietuiesc anual unui accident vascular cerebral, peste 5 milioane raman cu dizabilitati permanente, devenind o povara pentru familii si comunitati.

In Romania, stasticile sunt alarmante. Anual, fiecare al cincilea om moare din cauza unei boli cardiovasculare (inclusiv infarct miocardic si accident vascular cerebral), ceea ce inseamna ca la fiecare 10 minute se inregistreaza un deces din cauza acestor afectiuni. Situatia este cu atat mai alarmanta cu cat aceste evenimente apar din ce in ce mai frecvent la persoane cu varste sub 45 de ani.

Pe de alta parte, asistam la o epidemie de diabet zaharat care afecteaza 5% din populatia adulta, cunoscut fiind faptul ca aceasta boala reprezinta un factor major de risc cardiovascular (70-80% din populatia cu diabet zaharat moare din cauza unei boli cardiovasculare). Conform OMS , in Romania, rata mortalitatii in urma afectiunilor cardiovasculare este de 61% din numarul total de decese, fata de 37% in UE si 53%în statele care au aderat recent la UE.

City Pharma intelege cat este de importanta lupta de prevenire a BCV si isi doreste sa informeze pacientii despre importanta adoptarii unui stil de viata sanatos, pentru a preveni cat de mult posibil aparitia bolilor cardiovasculare. Prezenta prin 150 de farmacii in intreaga tara, reteaua City Pharma este intodeauna pregatita sa ofere confortul necesar pentru sanatatea deplina a familiei dumneavoastra.

City Pharma este singura retea ce continua traditia farmaciilor de a oferi pacientilor toate produsele de care au nevoie, prin prezenta laboratoarelor proprii in fiecare locatie. Detalii despre campanie puteti obtine si pe site-ul www.citypharma.ro, in farmacii sau in paginile revistei City express.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.