Expunerea la soare si pistruii

Un exemplu ar fi pistruii. Aceste pete pigmentate, numite in termeni medicali efelide, apar in zonele care au fost expuse la soare si devin mai vizibile vara, mai ales in cazul persoanelor cu piele alba, cu parul deschis la culoare sau roscat.

Pistruii pot avea nuante diferite de la o persoana la alta: mai rosiatici, galbeni, in nuante maronii mai deschise sau mai inchise. Ei tind sa se inchida la culoare in urma expunerii la soare si sa se deschida in sezonul rece.

Pistruii si cancerul de piele

Ne-am consultat cu doamna doctor Miruna Chelemen (MedLife) pentru a afla in ce masura exista un risc mai ridicat de aparitie a cancerului de piele in cazul femeilor cu pistrui aparuti in urma expunerii la soare.

„Limita dintre Efelide si Nevi pigmentari (alunite) fiind extrem de mica, exista posibilitatea majora, ca in timp, prin expuneri exagerate la soare, orice pata pigmentara (deci chiar si un banal pistrui) sa se transforme nefavorabil, virand catre malignitate”, spune doamna Chelemen.

„De aceea recomandarea de evitare a soarelui este mai accentuat facuta persoanelor blonde sau roscate, iar controlul dermatologic, o data pe an, este absolut obligatoriu. Factorul de protectie solara recomandat acestor persoane este FPS 50„, explica doamna doctor.

Tratament

Pentru a evita aparitia unor pistrui in urma expunerii la soare, un pas esential este preventia, prin urmare, nu trebuie sa uitam de recomandarea de a utiliza creme cu protectie solara-FPS 50.

Tratamentul propriu-zis presupune utilizarea unor creme depigmentante care sa contina substante active precum: Acid azelaic, Tretinoin sau pe baza de Hidrochinona. Doamna doctor Chelman, insa, atrage atentia asupra faptului ca produsele pe baza de hidrochinona pot fi usor alergizante, de aceea trebuie sa alegem cremele depigmentante cu grija.

Doamna doctor Miruna Chelman adauga in ceea ce priveste tratamentul ,,intre lunile octombrie si aprilie se pot face peelinguri pe baza de acid triclor acetic ( peeling mediu , executat numai si numai de medic), care imbunatatesc major aspectul. Metoda este fotosensibilizanta, astfel incat, se recomanda pacientei, sa nu fie bronzata in momentul efectuarii tratamentului Peeling TCA.”

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.