Europenii nu inteleg termenul de biodiversitate

Campania UE, sub sloganul „We are all in this together”, coincide cu evenimentul 2010, Anul Biodiversitatii si se va concretiza intr-un site, un clip video si actiuni de PR. Principalul scop al campaniei este de a arata oamenilor implicatiile pierderii biodiversitatii si metodele prin care fiecare se poate implica pentru a le preveni.

„Biodiversitatea este motorul natural pentru viitorul nostru si trebuie sa invatam sa o tratam cu grija. Sper ca aceasta campanie ne va ajuta sa facem acest lucru”, a declarat Janez Potočnik, comisarul european pentru mediu.

17% dintre europeni se simt afectati de disparitia biodiversitatii

Doar 38% dintre europeni cunosc sensul termenului de biodiversitate, in timp ce 28% l-au intalnit, dar nu stiu ce inseamna. In acelasi timp, doar 17% dintre respondenti considera ca sunt afectati de pierderea biodiversitatii. La intrebarea care e cea mai mare amenintare la adresa faunei si florei, 27% dintre europeni au raspuns poluarea, iar 26% au mentionat activitatea umana.

Potrivit statisticilor europene, rata de disparitie a biodiversitatii este de 100, pana la 1.000 de ori mai mare decat rata normala. Peste o treime dintre speciile evaluate sunt amenintate cu disparitia, iar 60% din ecosistemele planetei s-au degradat in ultimii 50 de ani. Cauzele sunt legate de activitatea umana, schimbarea destinatiei terenurilor, supra-exploatare, practici ce nu sunt durabile, poluarea si introducerea speciilor invazive. Schimbarile climatice sunt si ele un factor.

Ministrii mediului din tarile UE au fixat in martie tintele pentru biodiversitate pana in 2050.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.