Eu cu ce mă îmbrac azi?

Să te dedici unui singur stil, pe care să-l faci al tău, s-ar putea să fie cea mai bună alegere pe care o faci, atât din punct de vedere personal, cât mai ales profesional. Sau altfel spus, să renunți la chinul întrebării „Eu cu ce mă îmbrac azi?”.

Cum începe ziua pentru tine? Holbându-te în abisul unui șifonier care dă pe-afară, mixând piese la nesfârșit, aruncându-le cât colo pe cele care nu par potrivite (și nimic nu pare potrivit, în afară de bluza aia și pantalonii aceia, care bineînțeles că sunt în coșul de rufe ce trebuie spălate), în timp ce ceasul ticăie nestingherit și tu devii din ce în ce mai stresată?Cum ar fi să trezești (cu 20 de minute mai târziu) știind exact ce vei purta; încrezătoare că te vei simți incredibil atunci când ieși pe ușă. Sună a misiune imposibilă? Nu și pentru acele persoane care și-au creat o uniformă personală.

Dacă a mers pentru Obama…

Cuvântul ”uniformă” îți dă fiori pe șira spinării? Nu te speria, nu vorbesc de tunicile alea pe care erai obligată să le porți în școală și care nu-ți veneau niciodată bine. Unele dintre cele mai stilate personalități ale lumii au subscris trendului ținutelor semnătură.

Karl Lagerfeld nu ar mai fi Karl Lagerfeld fără mănușile lui din piele, fără degete, costumele skinny și ochelarii de soare. Iar Grace Coddington de la Vogue US practic trăiește în cămășile ei Prada, alb cu negru.

Și mai sunt o grămadă de alți oameni de super succes care nu regretă că poartă același lucru în fiecare zi. Fostul președinte al Statelor Unite, Barack Obama, a recunoscut că poartă doar costume negre sau gri ”pentru că are prea multe alte decizii de luat.”

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, are șifonierul plin de tricouri simple, gri, pentru refuză ”să-și consume energia pe lucruri frivole”.

”Nu-ți dai seama cât timp și efort depui atunci când îți alegi hainele până ce nu trebuie să o mai faci”, explică Matilda Kahl, art director, a cărei poveste despre cum a ajuns să poarte același lucru în fiecare zi a devenit virală acum un an. Khal obișnuia să se lase copleșită de panică de fiecare dată când trebuia să aleagă în ce să se îmbrace în ziua respectivă.

Asta până ce a decis să-și creeze o uniformă: cămașă albă din mătase (și-a cumpărat 15), pantaloni negri și o fundă neagră din șiret, creată pe comandă. De mai bine de trei ani se îmbracă doar așa atunci când merge la serviciu. ”Oamenii depun foarte mult efort în felul cum se îmbracă și cred că ceilalți îi vor judeca din punctul ăsta de vedere”, explică ea. ”Ăsta e lucrul de care încerc să scap.”

Și știința e de acord

Ideea uniformei de serviciu e susținută și de știință – poți să scapi de ceea ce psihologii numesc ”oboseală decizională” eliminând una dintre cele mai împământenite probleme ale societății moderne, ”eu cu ce mă îmbrac azi?”

E mental obositor să te forțezi să iei atâtea decizii irelevante în prima parte a zilei, și chestia asta îți afectează serios productivitatea. ”În loc să te concentrezi pe posibilele observații și judecăți de valoare care ar veni din partea colegilor, îți eliberezi spațiul mental și faci loc procesării altor tipuri de informații, precum activitățile pe care le ai de dus la bun sfârșit în ziua respectivă”, explică Bogdana Alexe, psiholog.

În mai puține cuvinte, nu te mai stresa atâta când vine vorba de haine și vei fi mai eficientă și mai bine organizată. ”Simplul fapt că am ales să-mi creez o uniformă de serviciu m-a ajutat să economisesc ore întregi, pe care altfel le-aș fi petrecut frângându-mi mâinile și încercând să găsesc mereu alte soluții. Acești pantaloni negri și aceste cămăși albe s-au transformat într-un fel de reminder zilnic pentru tine – unul care-mi transmite că eu sunt cea care deține controlul”, explică Khal.

E greu cu moda…

Adevăr: crearea unei ținute de serviciu e mult mai dificlă pentru femei decât pentru bărbați. Când suntem forțate să decidem ce purtăm, ne luptăm constant cu același monolog intern: ”E fusta asta prea scurtă pentru birou? Arăt suficient de stilată? Sutienul ăsta fără bretele o să reziste toată ziua? Oare am exagerat?”

Fie că ne place sau nu, femeile, spre deosebire de bărbați, sunt observate tocmai datorită a ceea ce aleg să pună pe ele. E suficient să ne uităm la cazul lui Karl Stefanovic, prezentator TV al show-ului Today, de pe Channel Nine, care a purtat același costum timp de un an și nimeni nu a observat. Asta în timp ce colegei sale de platou, Lisa Wilkinson, i se oferă regulat sfaturi mai mult sau mai puțin nesolicitate legat de cum se îmbracă. ”Din păcate femeile sunt supuse constant obiectificării”, remarcă psihologul.

”Sunt analizate în primul rând pornind de la exteriorul pe care-l afișează – sunt obiecte evaluate în funcție de atractivitate și aparență. Dacă e să discutăm în termeni feminiști, o uniformă de serviciu te ajută să muți atenția de la felul cum arăți la abilitățile tale, la calitățile care te recomandă.”

Cum îți creezi uniforma

Cu toate acestea, oricât shopping am face, niciodată nu părem să avem mai mult de câteva ținute cu adevărat bune – genul acela de haine în care te simți și confortabil și cool. De ce? Pentru că ne simțim obligate să mergem pe diversitate – ai o pereche extraordinară de balerini clasici, negri? Ok, acum îți trebuie și niște botine, nu-i așa?

”Oricât de distractiv ar fi să te îmbraci în fiecare zi altfel, e obositor să încerci să scornești ținute noi în fiecare dimineață – de ce crezi că bărbații au costume?” explică Amir Doboș, Fashion Director la Cosmopolitan.

Ca să găsești uniforma potrivită pentru tine, încearcă să-ți dai seama care sunt ținutele alea confortabile și stilate care te fac să te simți încrezătoare în orice situație. Amir recomandă să-ți iei drept reper ținute de street style în care te regăsești sau vedete care au o formă a corpului similară cu a ta.

Identifică acele părți ale corpului care-ți plac cel mai mult la tine și cumpără piese care le pun în evidență.

”Investește în câteva piese care nu sunt ieftine”, spune Amir. ”Nu poți greși cu ceva care se spală cum trebuie, care nu se lasă la purtat, de care te simți mândră – obții asta doar cu piese din materiale de cea mai bună calitate.” În plus, când vine vorba de crearea unei garderobe extraordinare, jumătate din distracție stă în procesul de triere. Du-te și experimentează până găsești soluțiile potrivite pentru tine.

FOTO: iStock. Text: Roxana Dobriță

1 comentariu
  1. Exact intrebarea asta o am si eu . Mereu cand plec de la prietenul meu trebuie sa mi iau hainele cu mine si nu stiu cu ce sa ma imbrac efectiv… Foarte bun articolul.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.