Efectele dependentei de smartphone asupra sanatatii

Dependenţa de smartphone este o problemă reală care afectează tot mai mulţi oameni. Tehnologia a evoluat foarte mult în ultimii ani, iar un smartphone ne ajută în viaţa de zi cu zi, însă uneori să ai un astfel de telefon nu este tocmai sănătos.

Dacă îţi verifici întruna telefonul (şi cauţi şi scuze pentru a o face – „Aştept un email de la muncă!”), dormi cu el în pat, eşti foarte dezamăgită când după ce două ore ai fost ocupată şi nu ai folosit telefonul, descoperi că nu ai nicio notificare şi nu suporţi să nu ai telefonul cu tine în orice moment… cel mai probabil eşti dependentă de el.

Iată 5 dintre cele mai des întâlnite efecte negative pe care dependenţa de smartphone o are asupra sănătăţii.

Probleme ale degetelor

„Text Claw” este un termen non-medical folosit pentru a descrie crampele şi durerile musculare care provin de la folosirea excesivă a telefonului. Fie că este vorba de scrisul mesajelor, de jucat sau pur şi simplu de umblat prin diferite aplicaţii, exagerarea acestora duce la adevărate probleme medicale.

De asemenea, pentru că stai mereu cu cotul îndoit, circulaţia este mai proastă şi deseori se poate întâmpla să îţi amorţească degetele, în special degetul mic şi inelarul.

Probleme ale gâtului

Dacă foloseşti telefonul încontinuu, cu siguranţă nu ai o poziţie sănătoasă. Capul îţi este aplecat constant, ceea ce duce la dureri ale gâtului şi ale spatelui. Potrivit unui studiu recent efectuat pe adulţii din Marea Britanie, peste 84% dintre cei care au participat experimentează astfel de dureri din cauza smartphone-ului sau a tabletei.

Vedere distorsionată

Dacă te holbezi ore în şir la un fond mic şi citeşti sute de mesaje, de comentarii şi de statusuri zilnic, ochii tăi vor fi obosiţi, vei avea vederea înceţoşată, ameţeli şi dureri de cap.

Nomophobia

Nomophofia înseamnă no-mobile-phobia, adică frica de a nu avea telefonul alături de tine şi se comportă ca orice fobie: prezenţa anxietăţii şi a simptomelor fizice negative în cazul în care ai pierdut telefonul sau nu îl poţi folosi. Dacă verifici mereu să te asiguri că ai telefonul cu tine şi îţi faci mereu griji că l-ai putea pierde, e posibil să suferi de această fobie.

Ai impresia că îţi vibrează telefonul

Un profesor de la Universitatea Indiana a descoperit în urma unui studiu că 89% dintre studenţii săi au experimentat acest sindrom: deşi telefonul tău nu a vibrat în buzunar, tu ai simţit o vibraţie. Aparent studenţii care erau dependeţi de social media şi de comunicarea prin mesaje păţeau asta mai des.

Te regăseşti în descrierile de mai sus? Dacă da, e cazul să o laşi mai uşor cu butonatul telefonului.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.