E totul in regula cu vaginul tau?

Ar fi super ca zona ta intimă să dispună și de un manual al utilizatorului pe care să-l răsfoiești la pagina corespunzătoare problemei apărute! Nu-i nimic, COSMO ți-a făcut un ghid cu răspunsuri pentru cele mai întâlnite și ciudate probleme ale vaginului.

După un strănut, când râzi cu poftă sau când depui efort la sală, câteva picături de urină îți pătează lenjeria

Probabil că ai mai auzit de treaba asta la femeile care au copii, pentru că mușchii pelvieni se lasă după o naștere. Dar dacă nu ești mamă și ți se întâmplă asta, normal că e deranjant și penibil! Ce nu știai e că există acea incontinență urinară cauzată de stres, adică mușchii responsabili de controlul vezicii urinare sunt puțintel „slăbiți“. „Iar atunci când vezica ți-e plină sau pe-aproape, strănutând sau forțându-te să ridici o greutate la fitness, îți poate provoca o scurgere mică de urină“, explică Alyssa Dweck, medic de obstetrică-ginecologie în Mount Kisco, New York și autoare a cărții V Is For Vagina. Ca să-ți întărești acești mușchi, trebuie să efectuezi exercițiile Kegel astfel: încordează-i timp de cinci secunde ca și când te ții să nu faci pe tine, apoi relaxează-i. „Propune-ți să repeți exercițiul de 20 până la 40 de ori pe zi“, sugerează dr. Dweck. După o lună sau două, mușchii se vor tonifia. De asemenea, ca să grăbești vindecarea, evită cafeina (irită vezica) și du-te la toaletă mai des – cu cât ai mai puțin lichid în vezică, cu atât există mai puține șanse de incident.

Vaginul e inflamat și e foarte inconfortabil să te atingi în zona aceea – chiar dureros

Senzația de încleștare e tipică vaginismului, o contracție involuntară a mușchilor din jurul vaginului și e extrem de neplăcută atunci când încerci să-ți introduci un tampon intern, să folosești un vibrator sau să ai contact sexual. Uneori apare la femeile care abia și-au început viața sexuală, dar și la cele care sunt active sexual de ani de zile și folosesc tampoane interne regulat. „Se pare că e rezultatul unei disfuncționalități a mușchilor planșeului pelvian, cam așa cum ochiul se îngustează instinctiv, în intenția de a se feri de ceva ce a ajuns prea aproape de el“, dezvoltă dr. Jennifer Wider. E posibil însă să fie vorba și de o componentă emoțională la mijloc. „Poate fi și rezultatul unei anxietăți sexuale, născută dintr-un abuz din trecut sau o experiență dureroasă“, afirmă dr. Wider. În cazul unor femei, senzația neplăcută e însoțită de durere, arsuri sau alte disconforturi fizice în zona intrării în vagin. Oricum, vaginismul e tratabil. Dacă ai acest diagnostic clar de la ginecologul tău, probabil că acesta te va sfătui să faci exerciții care să dezinhibe încordarea și, eventual, îți va sugera un dilatator vaginal care ajută la destinderea mușchilor.

5 lucruri pe care sa nu le mai faci vaginului tau

Recent, ai trecut pe anticoncepționale, însă menstruația nu ți se mai oprește!

Să te pătezi puțin de sânge în primele două luni de când ai început să iei anticoncepționale e un efect secundar firesc al acestora – pur și simplu o consecință enervantă a faptului că organismul tău se obișnuiește cu schimbările la nivelul hormonal. Dar dacă sângerezi atât de puternic încât ești nevoită să folosești cel puțin un absorbant pe zi și fluxul nu pare că va înceta, e cazul să-i ceri ginecologului să-ți prescrie alt tip de contraceptive orale. „Estrogenul din anticoncepționale ar trebui să oprească sângerarea, dar dacă ai menstruație mai multe săptămâni la rând poate însemna că nivelul de estrogen din pastilele care ți-au fost prescrise e prea mic pentru organismul tău“, spune dr. Dweck. Dacă nici atunci când schimbi pastilele cu unele care conțin mai mult estrogen nu încetează sângerarea, programează-te iar la ginecolog pentru a controla dacă nu ai fibroame uterine sau polipi cervicali (nu te speria, nu e grav) – două tipuri de excrescențe benigne care apar la femeile tinere și care provoacă sângerare, indiferent dacă iei sau nu pastile, explică dr. Dweck.

Vaginul zvâcnește (senzația e ca cam ca atunci când pleoapa ți se „zbate“)

Dacă ai simţit asta în timpul actului sexual, probabil a fost pentru că, datorită excitației, s-au concentrat puternic în acea zonă foarte multe terminaţii nervoase. Dar dacă ţi s-a întâmplat în orice altă ocazie, ai fost tentată să crezi că e ceva grav. Nu e! E vorba pur şi simplu de o inofensivă contractură spasmodică involuntară a muşchilor vaginului. Exact cum poate ai simţit aşa ceva în gambă, la fel se poate întâmpla şi în cazul vaginului, mai ales dacă ai stat în şezut multe ore sau dacă periodic există o presiune asupra regiunii pelviene, ca atunci când faci spinning la sală, e de părere dr. Mary Jane Minkin, profesor de obstetrică-ginecologie la Facultatea de Medicină din cadrul universităţii Yale. Contracţia poate rezulta şi dintr-un nerv comprimat, mai ales dacă obişnuieşti să porţi blugi foarte strâmţi. Şi atâta timp cât o resimţi sporadic – şi nu repetându-se de-a lungul unei zile, ceea ce poate semnala o leziune gravă a nervilor vaginului sau o afecțiune a mușchilor de acolo – chiar nu ai de ce să îţi faci griji. „Zona pelviană e înţesată de o mulţime de terminaţii nervoase, aşa că nu e tocmai neobişnuit dacă resimţi în zonă contracţii, zvâcniri sau vibraţii“, întăreşte dr. Minkin. „De fapt, poate fi chiar un semn bun, o confirmare a faptului că eşti foarte sensibilă acolo.“

Cum previi infectia vaginului in mod natural

Ai o mâncărime intensă în afara vaginului

Cât timp mâncărimea nu e însoțită şi de o scurgere vâscoasă, care ar indica o infecţie vaginală, e posibil ca părţile tale intime să fi intrat în contact cu ceva care le provoacă o frecare neplăcută. Iar ginecologii cu care am stat de vorbă consideră că de vină ar putea fi hârtia igienică pe care o foloseşti – chiar dacă e de tip… eco. „Materialele naturale din care se fabrică hârtia igienică îţi pot provoca o reacţie alergică, iar vulva şi labiile se înroşesc, te mănâncă şi te jenează“, explică dr. Dweck. Desigur, şi hârtia igienică obişnuită îţi poate cauza aceleaşi probleme, având în vedere că multe mărci conţin culori artificiale şi arome care pot dăuna zonei intime. Din păcate, nu există un ingredient anume pe care să-l poţi evita. Dacă te afli la o prietenă acasă sau eşti la un restaurant, iar singura opţiune e hârtia igienică gri, roz sau parfumată, diminuează riscul de iritaţie folosind-o prin mişcări de tamponare, şi nu de ştergere propriu-zisă, sugerează dr. Dweck.

Detectezi o mică protuberanţă sub pielea labiilor

Să dai peste o excrescenţă oriunde pe corpul tău – clar e o experienţă înfricoşătoare! Să dai peste una în zona intimă, cu siguranţă îţi dă şi mai multe emoţii! Linişteşte-te. E foarte probabil ca acolo să ți se format un chist plin cu fluid cauzat de înfundarea glandelor Bartolin (situate subcutanat, pe labiile mici, în apropierea vaginului, sunt de mărimea unui bob de mazăre și produc o cantitate mică de lichid ce hidratează partea externă a organelor genitale feminine, mai ales atunci când te exciți și când se produce lubrifierea naturală). „Din motive necunoscute, aceste glande se blochează, astfel apărând o formațiune umflată de mărimea unui bob de mazăre, dar poate ajunge și de dimensiunile unei mingiuțe de golf“, explică dr. Wider. Ok, sună oribil, dar să știi că nu e un lucru neobișnuit la femeile tinere, iar ginecologii pun des acest diagnostic, adaugă dr. Wider. Dacă ți-a apărut așa ceva, programează-te la medic, însă reține că micii noduli apăruți în zona aceea sunt foarte rar maligni, așa că nu te împacienta. Dacă însă chistul e foarte mic și nu te deranjează în vreun fel, lasă-l în pace (dacă te poți abține) sau încearcă să-l reduci aplicând o compresă fierbinte pe el; poate că se usucă sau dispare de la sine. Dacă te doare în vreun fel și-l simți sensibil la atingere (ceea ce ar putea însemna că s-a infectat), ginecologul poate extrage fluidul din interior și îți prescrie antibiotice.

5 lucruri de stiut despre vaginul tau

Brusc simți cum din vagin ți-au ieșit una sau două bule de aer

Nu e vorba de zgomotul acela produs de aerul care intră și care iese din vagin („flatulența vaginală“) în timpul sexului. În acest caz, bula de aer pe care o simți că-ți iese din vagin nu face zgomot – senzația e ca atunci când formezi cu buzele un „balonaș“ firav din salivă și acesta se sparge. Nu doare și nu există o scurgere dubioasă, doar că e ciudat. E greu de crezut, dar e un lucru firesc pe care vaginul tău îl face! „Vaginul e un canal cu aspectul unui tub, deci are tendința să țină captive bule de aer, mai ales dacă faci mișcare sau te apleci în repetate rânduri, luând poziții care modifică forma intrării vaginului“, dezvăluie dr. Minkin. „Orice aer care intră înăuntru, e musai să și iasă afară – sub forma acelei bule de aer pe care o simți.“

Examinarea pe care orice fată ar trebui să și-o facă

Nu e suficient să-ți controlezi lunar doar pielea și sânii – trebuie să verifici și dacă în partea ta sudică nu au apărut noduli, excrescențe sau alte chestii.

  1. Ajută-te de o oglindă și, așezată pe spate în pat, uită-te dacă zona pubică e ok.
  2. Fii cu ochii pe potențiale condiloame apărute sub piele, locuri care te jenează la atingere sau porțiuni cu piele decolorată – inclusiv pistrui sau alunițe (cancerul de piele se poate dezvolta și acolo, deși foarte rar).
  3. Desfă-ți cu degetele labiile și observă dacă există semnele de mai sus și între acestea, dar și la intrarea în vagin.
  4. Cum sesizezi ceva neobișnuit, spune-i medicului. E posibil să nu fie nimic, dar totuși, un examen ginecologic te va lămuri dacă e vorba de o infecție vaginală, o BTS sau altceva care necesită tratament.
Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.