Dr. Angelica Banu: Ne ajută intervențiile chirurgicale în zona genitală?

Labioplastia este un termen generic sub care pot fi încadrate toate intervențiile chirurgicale ce pot fi efectuate la nivelul zonei genitale feminine externe. Cel mai frecvent, însă, denumirea se referă la operația de micșorare a labiilor mari sau mici. De cele mai multe ori, acest tip de intervenție este solicitată pentru a înlătura disconfortul fizic pe care o femeie îl poate resimți atunci când practică anumite sporturi, dar poate contribui, de asemenea, la imbunătățirea vieții sexuale și la creșterea încrederii în sine a pacientei.

Când este indicată intervențiaNumărul intervențiilor chirurgicale în sfera genitală feminină a crescut semnificativ în ultimii ani, susțin specialiștii, pe de o parte datorită faptului că doamnele au devenit din ce în ce mai preocupate de aspectul regiunii genitale externe și, pe de altă parte, datorită îmbunătățirii tehnicilor chirurgicale adresate acestei regiuni.

”Există mai multe motive care pot duce la indicația de intervenție chirurgicală la nivelul zonei genitale externe, majoritatea fiind de natură estetică. Atunci când devin sau sunt, genetic, mari, labile mici sunt inestetice sau inconfortabile. În prima situație, ele sunt vizibile prin costumul de baie sau printr-un pantalon mai strâmt. De asemenea, doamnele pot fi jenate de aspectul lor în timpul actului sexual. În plus, din cauza dimensiunilor crescute ale labiilor, poate apărea un disconfort în timpul activităților sportive (alergare, mersul pe bicicleta, echitație), sau în timpul actului sexual. Există de asemenea, situații în care igiena în zona respectivă este mai greu de întreținut”, explică dr. Angelica Banu, medic specialist chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă la Clinica Zetta.

Factorii care pot genera un astfel de disconfort la nivelul zonei genitale feminine sunt multipli. ”Pot fi factori de natură genetică, dar există și alte cauze care pot determina o astfel de situație: sarcina sau lactația, utilizarea anticoncepționalelor, eventualele traumatisme. Procesul de îmbătrânire poate avea, de asemenea, o contribuție la modificarea aspectului zonei genitale pentru că, odată cu înaintarea în vârstă, se produce relaxarea mușchilor și, prin urmare, coborârea labiilor”, arată specialistul.

Care sunt recomandările postoperatorii?

”Operația se poate efectua sub anestezie locală, rahianestezie sau anestezie generală și durează în medie 2 ore, în funcție de complexitatea cazului”, precizează dr. Angelica Banu.

În urma intervenției, în anumite cazuri pot surveni sângerări, ori poate apărea un hematom care va trebui evacuat ori pot apărea asimetrii. Infecția, desfacerea suturii, cicatrizarea necorespunzatoare sunt alte posibile complicații ale intervenției chirurgicale, iar în anumite situații poate apărea postoperator o durere cronică în zona respectivă.

”80% din edemul postoperator dispare în 6 săptămâni și complet la 4 luni de la operație. Firele  de sutură încep să se resoarbă la 2 săptămâni după operație și dispar complet la 6 săptămâni. În acest interval, se recomandă utilizarea unguentului Vagisil sau cu Hidrocortizon Acetat 1% pentru ameliorarea senzației de mâncărime care însoțeste resorbția firelor de sutură”, spune medicul.

Timp de 5 zile după operație, se recomandă tratament antibiotic, antiinflamator și probiotic însoțit, în primele 2 zile, de aplicații locale reci (gheață) și unguent cu antibiotic.

”Pacienta poate face duș a doua zi după operație, cu apă călduță și săpun neutru, dar băile fierbinți nu sunt recomandate. Este indicat repausul timp de o săptamână, evitarea efortului fizic timp de 3 săptămâni postoperator, dar activități precum yoga, echitația, mersul pe bicicletă sau motocicletă trebuie evitate timp de 2 luni. Pacienta își poate relua activitatea sexuală după 6 săptămâni de la intervenție. Pe toată durata recuperării se recomandă îmbrăcămintea lejeră, iar în perioada menstruală vor fi folosite doar absorbante externe”, arată dr. Angelica Banu.

Citeşte şi: Cistită datorită frigului? – Cum prevenim infecțiile urinare iarna?

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.