Doar patru masini electrice pe soselele din Romania

By  | 

La nivel national sunt omologate patru autoturisme cu propulsoare electrice si 750 cu sistem de motorizare hibrid, dintr-un total de 134 vehicule electrice si 756 cu actionare mixta, potrivit datelor Registrului Auto Roman (RAR), obtinute de Mediafax.

In contextul in care doar patru romani au fost interesati de automobilele electrice, numarul hibrizilor este net superior, fiind insa privit cu scepticism de analistii pietei auto.”750 de hibride pentru Romania pare un numar foarte mare, chiar exagerat. Mi-e greu sa cred ca la noi s-au vandut 220 de masini hibride Toyota. Mi-e foarte greu sa cred ca s-au adus din import 200 de Priusuri la mana a doua”, a declarat, pentru „Green Report”, Dan Vardie, analist auto.

Avem doua tractoare hibride

Reprezentantii RAR confirma insa cifrele. „Baza noastra de date este foarte bine pusa la punct. In Romania sunt omologate 750 de autoturisme cu sistem de motorizare hibrid. Cele mai multe sunt marca Lexus, respectiv 422, urmata de Toyota, 220 de masini, Honda, 62 de unitati si opt Mercedes”, a explicat pentru „Green Report” purtatorul de cuvant al RAR, Iza Tache-Gherhes.

Parcul auto din Romania mai contine patru motociclete si doua tractoare cu motorizare mixta. Masinile hibride si electrice reprezinta 0,02% din totalul parcului auto local, care numara 5,32 milioane de vehicule.

Guvernul roman coordoneaza studii

Guvernul a decis la inceputul anului, printr-o ordonanta de urgenta, ca Administratia Fondului pentru Mediu sa folosesca o parte din banii proveniti din vanzarea certificatelor verzi pentru stimularea utilizarii autovehiculelor electrice si hibrid.

Mai mult, in luna aprilie a acestui an, a fost infiintat un grupul interministerial care sa coordoneaze proiectele de cercetare privind fabricarea automobilului electric din Romania. Grupul este constituit din reprezentanti ai ministerelor Economiei, Transporturilor, Finantelor, Mediului, precum si din membri ai Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.

„Cei doi producatori auto din Romania, Renault si Ford, sunt printre pionierii cercetarii din zona automobilului electric si cred ca este o mare oportunitate pentru Romania ideea de a incerca sa dezvoltam si sa incurajam utilizarea automobilului electric pe teritoriul Romaniei”, a declarat la acel moment Adriean Videanu, ministrul Economiei.

Citeste articolul integral pe green-report.ro.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *