Doar 2% dintre romani stiu ce inseamna "ecologia"

Potrivit ultimelor studii realizate la nivel de Uniunea Europeana, Romania se numara printre tarile cu un grad scazut de informare in privinta biodiversitatii, alaturi de Bulgaria, Spania, Polonia si Olanda.

” Doar 2% din populatia Romaniei este interesata de ecologie, restul dorind sa existe dezvoltare economica, cu orice risc. Asta nu este bine. La orice actiune pe care o facem trebuie sa tinem cont si de impactul asupra mediului”, spune Cristian Apostol, secretar de stat in Ministerul Mediului. Apostol considera ca Romania este una dintre putinele tari care se poate bucura de o biodiversitate atat de variata, insa acesta trebuie conservata, ritmul de pierdere fiind alarmant.

„Lucram la o stategie nationala privind conservarea biodiversitatii pentru perioada 2010-2020. Acum este in dezbatere publica si speram sa fie aprobata prin Hotarare de Guvern cat mai repede. De asemenea, AFM-ul este o resursa pentru actiunile noatre pe aceasta latura. Cel mai important aspect este definitivarea planurilor de management al ariilor protejate, iar cel al Parcului National Retezat va fi primul”, spune Cristian Apostol, adaugand faptul ca Ministerul Mediului va organiza pe durata intregului an actiuni dedicate biodiversitatii.

Unul dintre scopurile acestei campanii de informare este scaderea ritmului de pierdere a biodiversitatii, prin educarea publicului si generarea unui angajament comun al cetatenilor si autoritatile locale.

„Rata de disparitie a speciilor este de 100 pana la 1.000 de ori mai mare decat in mod normal. Pentru a opri efectul este esential sa-i facem pe oameni sa le pese. Potrivit studiului Eurobarometru ‘Atitudini fata de biodiversitate’, numai 38% dintre europeni au declarat ca stiu ce inseamna biodiversitate, in timp de 28% dintre acestia au auzit de acest termen, dar nu ii cunosc semnificatia”, spune Niculae Idu, seful reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.