Rețete de post delicioase și savuroase

Perioada postului nu trebuie să fie un chin; încearcă aceste rețete de post absolut speciale.

Fie că ții post sau te-ai decis să devii flexitariană sau chiar vegană, renunțarea la anumite alimente pare o perspectivă dificilă. Preparatele sunt limitate de folosirea ingredientelor vegetale și evitarea celor de proveniență animală, dar acest lucru nu înseamnă că nu te vei bucura de gust. Dimpotrivă, aproape orice rețetă poate fi adaptată pentru a putea îndeplinii condițiile. Iată trei rețete de post inspirate de preparate gourmet îndrăgite.

Risotto cu hribi

INGREDIENTE:



  • 40 g hribi uscați
  • 750 g ciuperci champignons proaspete
  • ulei de măsline extra-virgin
  • 4 cepe mici tăiate cubulețe
  • 3 căței de usturoi mari, rase fin
  • 400 g orez cu bob lung
  • 500 ml supă clară de legume (sau un cub de concentrat dizolvat în apă)
  • aproximativ  500 g brânză vegetală (tofu, caju, etc.)
  • sare și piper negru, după gust
  • 2-3 crenguțe de cimbru proaspăt, doar frunze
  • pătrunjel proaspăt tocat

Pune hribii uscați la infuzat timp de aproximativ 30 de minute, în apă clocotită. Curăță ciupercile proaspete, spală-le și absoarbe excesul de apă cu șervete de hârtie. Încinge 2 linguri de ulei de măsline într-o tigaie sau oală cu fund gros cu capac, și călește ceapa șu usturoiul aproximativ 5 minute, amestecând din când în când. Adaugă orezul și se prăjește-l câteva secunde, apoi toarnă supa de legume și acoperă vasul amestecând din când în când. Prăjește ciupercile proaspete în 2 linguri de ulei de măsline, lăsându-le să se caramelizeze puțin. Adaugă frunze de cimbru, sare și piper. Când orezul este aproape al dente, adică după 15-20 de minute din momentul în care ai început să adaugi lichid, pune ciupercile și brânza. Prăjește apoi și hribii bine scurși de apă, până se caramelizează, apoi adaugă-le deasupra orezului, fără a le încorpora, și presară pătrunjel proaspăt.

Cremă de cartofi cu praz caramelizat și șofran

INGREDIENTE:

  • 500 g cartofi pentru piure
  • 2 morcovi
  • 50 g smântână vegetală
  • 2 fire de praz
  • Șofran
  • Ulei de măsline extra virgin
  • Verdeață (pătrunjel) pentru ornat
  • Sâmburi de rodie pentru ornat
  • Semințe coapte de dovleac
  • Sare
  • Piper

Curăță cartofii și taie-i în felii subțiri, pe care apoi îi vei pune la prăjit în puțin ulei de măsline. Fără a-i lăsa să se lipească, după ce aceștia capătă o crustă aurie, toarnă apă și adaugă unul dintre firele de praz și morcovii tăiați felii, apoi lasă la fiert până ce cartofii se zdrobesc odată atinși cu furculița. Așteaptă să se răcească puțin apoi folosește blenderul pentru a pasa cartofii, morcovii și prazul. Încorporează smântâna și adaugă sare și piper după gust. Pentru a servi, pune-o în boluri folosind o strecurătoare, astfel încât să rezulte o cremă fină, perfectă, cremoasă. Caramelizează celălalt praz gătindu-l cu zahăr, apă și șofran și pune deasupra cremei, apoi orneaz-o cu rodii, semințe și frunze de pătrunjel sau chiar busuioc proaspăt.

Sufleu vegan de ciocolată

INGREDIENTE:

  • 4 linguri de zahăr brun
  • ½ cană de făină
  • 1 lingura ulei de măsline
  • Un plic praf de copt
  • Esență de vanilie
  • 2 linguri de ciocolată neagră vegană topita
  • 1 lingura cacao
  • 1 linguriță zahăr pudră
  • Frișcă vegană
  • ½ cană de apă fierbinte

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Amestecă făina, zahărul brun, praful de copt și pudra de cacao, apoi, pune într-un castron mic  esența de vanilie, uleiul de măsline, apa fierbinte și ciocolata neagră vegană topită. Amestecă ingredientele uscate și ingredientele umede și pune-l în vase mici pentru cuptor unse cu ulei de măsline sau folosind forme pentru brioșe. Strecoară câte o bucată de ciocolată neagră în mijlocul fiecărui bol, astfel încât centrul să fie moale după coacere. Lasă-le la copt timp de aproximativ 20 de minute, apoi acoperă-le cu frișca bătută (în care poți adăuga cacao) și servește-le calde.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.