Cum să savurezi preparate de sezon fără să te îngrași

By  | 

Specialiștii ne spun ceea ce vrem să auzim: putem savura preparate de sezon fără să ne periclităm silueta.

De ani de zile, în preajma Sărbătorilor, parcă și vezi cum se depune pe tine fiecare mușcătură din cozonacul pufos al bunicii, diseci fiecare sărmăluță pentru a da deoparte orezul și înghiți în sec de fiecare dată când îți ajunge în nări mirosul de ciocolată caldă cu bezele și scorțișoară sau alte preparate de sezon. Adevărul e că ai toate motivele să fii precaută, nu de alta, dar cercetările arată că în perioada sărbătorilor de iarnă ne îngrășăm în medie un kilogram (în funcție de constituția fiecăreia dinte noi, cu cât ești mai slabă, cu atât ai șanse să iei mai puțin în greutate sărind calul). Nu pare mult, și într-adevăr nu este, doar că acest „câștig” nedorit are nevoie de cinci-șase luni pentru a fi pierdut fără eforturi prea mari. Mai bine să nu mai ajungi acolo.

Brunch & Dinner

Surplusul cu care ne pricopsim după Sărbători nu se „datorează” doar festinului de Crăciun; e vorba de zile întregi în care ne lăsăm duse de val făcând excese jurând că „e ultimul”. Dar am motive să cred că o să-ți placă ce vei auzi: dacă te limitezi la un interval de 8-10 ore în care poți mânca ORICE, în cantități decente, nu te vei îngrășa. Iar în intervalul rămas, cea mai mare parte o vei petrece dormind. Poți, de asemenea, să bei cafea și ceai (neîndulcite), dar mai ales apă plată. Un studiu recent a scos la iveală faptul că persoanele care și-au amânat micul dejun cu 90 de minute și au mâncat cina cu o oră și jumătate mai devreme, au consumat mult mai puține calorii decât de obicei și au pierdut de două ori mai multă grăsime decât cei care au mâncat la orele obișnuite. În plus, specialiștii spun că un astfel de program de mese (post intermitent) ne ajută să reducem riscul de diabet și boli cardiovasculare.

Gustări pe bandă rulantă

Problema cu Sărbătorile astea este că mâncăm cum respirăm. Adică, treci prin bucătărie, iei în treacăt un cornuleț fraged de la mama sau alte preparate de sezon. În living tronează un bol imens cu fructe, așa că e firesc să decojești câteva mandarine și banană cât îți verifici feed-ul. Apoi te așezi la TV și ronțăi câteva alune din castronul de pe măsuța de cafea, și tot așa… Faptul că toate sunt la îndemână le transformă în tentații, iar dacă le consumi între mesele principale, nu ajută deloc.

Stabilește un interval rezonabil

Kilogramele „festive” sunt rezultatul unui exces de cursă lungă, dar dacă te limitezi doar la zilele efectiv „festive – adică 2-3 zile în preajma Crăciunului și tot atât de Anul Nou, șansele să scapi „nevătămată” sunt mult mai mari. În restul zilelor nu vei fi nevoită să îți reprimi total poftele sau să faci foamea, ci pur și simplu să mănânci normal, alegând hrană simplă, bazată pe legume, brânzeturi, carne la grătar; un respiro e bun și pentru aparatul digestiv, care muncește peste program în perioadele acestea (mai ales dacă consumi și băuturi alcoolice). Înfometarea, în schimb, trimite hormoni și neurotransmițători care te fac să-ți fie și mai foame și-ți intensifică poftele.

Nu mânca pe săturate

Știu că nu asta vrei să auzi, dar tu trebuie să decizi când te oprești din mâncat, nu stomacul tău, când ai senzația că nu mai intră nimic. O soluție bună ar fi să nu te grăbești și să pui din când în când furculița jos, chiar și între două îmbucături.

O zi de purificare

Se întâmplă ca, după o zi – sau mai multe – în care n-ai făcut decât să stai la masă și să mănânci, iar seara ai „asortat” și niște băuturi cu amicii în oraș, să te trezești a doua zi cu senzația că nu-ți mai trebuie nimic. Organismul tău îți spune că momentul să-l ajuți să se refacă, iar ingredientele cheie sunt lichidele: apă cu lămâie, supă caldă de pui, un fresh de portocale și ceaiuri după bunul plac. Acestea vor contribui la eliminarea reziduurilor din intestine și vor ajuta organele să-și reia funcțiile.

Upgrade pentru bucatele de Crăciun

Se spune că e nevoie de 4-5 ore de mers alert pentru ca seara de Crăciun să nu atârne greu pe cântar, și n-o spunem noi, ci un studiu al Royal Society for Public Health din Marea Britanie. Cum ne îndoim că o vei face, ne-am gândit să îmbunătățim ușor rețetele faimoaselor și mult așteptatelor preparate specifice.

  • Aperitivele n-ar trebui să te sature, ci doar să-ți încânte papilele gustative. Și nu e obligatoriu să fie mezeluri – poți felia carne pregătită la cuptor cu o zi înainte – și chestii de pus pe pâine; combină bucățele de legume crude sau coapte cu brânzeturi fine.
  • Friptura poate fi gustoasă și dacă nu e de porc; curcanul este bogat în proteine, iar acestea sunt mult mai eficiente în controlul apetitului decât carbohidrații și grăsimea. Dacă o prepari tu, o poți marina cu o zi înainte într-un amestec de zeamă de lămâie, ulei de măsline, usturoi și condimente (sare, piper, scorțișoară, etc.).
  • Garnitura poate fi și altceva decât cartofi. Legume precum vinetele, dovleceii, fasolea verde și ardeii grași capătă un gust divin dacă sunt rumenite pe grill, pentru ca apoi să le stropești cu ulei de măsline, sare și puțin parmezan.
  • Sosurile și dressing-urile din comerț sunt pline de zahăr și aditivi, și-n plus nu se compară cu cele preparate în casă, folosind iaurt, ulei de măsline, zeamă de lămâie, sos de roșii, sos de soia și condimente de sezon.
  • Pentru salate, n-ai nevoie de nicio rețetă anume. Folosește-ți creativitatea pornind doar de la un bol cu frunze, în care poți adăuga legume la grill, avocado, șuvițe de parmezan, rodii și stafide, apoi un dressing simplu, de ulei cu lămâie, sare și o linguriță muștar.
  • Deserturile de sezon sunt în mare parte făinoase, cu cremă și glazură, adevărate bombe calorice. Pregătește alternative mai puțin periculoase pentru siluetă: mere coapte cu scorțișoară, ananas pe grill stropit cu caramel sau piere fierte în vin. Poți pregăti și fursecuri folosind, în loc de făină albă de grâu, fulgi de ovăz, făină de migdale și de cocos; strecoară și bucățele mici de ciocolată neagră în compoziție.

Cea mai mică farfurie

Cercetătorii susțin că această măsură, ce presupune alegerea unei farfurii mai mici – ne poate determina să mâncăm mai puțin, fără să avem senzația că suntem „pedepsite”. În felul acesta, nu vei mai fi tentată să-ți pui din toate, ci vei alege doar acele preparate pe placul tău (apropo, dacă muști din ceva ce nu e ce părea sau nu-ți place, nu ești obligată să continui să-l mănânci). Și nu reveni lângă bufetul suedez imediat ce-ai terminat tot din farfurie.

Doar o îmbucătură…

Gustările dintr-o bucată sunt ele mai periculoase pentru silueta ta, fiindcă poți scăpa destul de ușor din vedere cantitatea. În plus, ele au mai mereu la bază carbohidrați și nu-s mereu reușite. Pentru a te asigura că nu mănânci doar pentru că ți se face foame, aplică metoda Scarlett O`Hara și mănâncă ceva înainte de party (un sandviș cu avocado și roșii, o salată sau o bucată de somon la grătar).

Regândește obiectivele

Crăciunul te-a surprins în mijlocul dietei sau la capătul unui regim special gândit pentru a intra în ținutele de Sărbători? Faptul că te vei „recompensa” cu bunătățile specifice s-ar putea să te „ajute” să revii la starea inițială, ba chiar pe plus. Dieta a transmis organismului un semnal de alarmă, iar acesta va profita pentru a-și face provizii pentru o eventuală nouă criză. Deci mai bine o amâni pentru… la anu`!

 Alege băutura corectă

Nu sărim calul doar cu preparate de sezon, ci și cu băuturile, altă capcană care îngrașă mai abitir decât turta dulce.  Recomandările specialiștilor sunt aceleași și în cazul alcoolului, cu precizarea că ar fi bine să nu consumăm licori în zile consecutive. De asemenea, poți economisi calorii alegând băuturile mai prietenoase cu silueta. Iată câteva recomandări:

SCHIMBĂ ASTA      CU ASTA     ECONOMISEȘTE
Vin fiert (125 ml) = 250 Kcal Vin roșu sec (125 ml) =130 Kcal 120 Kcal
Vin alb, 13% alcool (125 ml) =120 Kcal Prosecco (125 ml) =86 kcal 34 Kcal
White Russian (200 ml) =179 kcal Cosmopolitan (200 ml) =99 kcal  80 kcal
Mojito (230 ml) =166 Kcal Martini Lemonade (230 ml) =82 Kcal  84 kcal
Whisky 40% alcool (100 ml) =220 Kcal Vodka tonic (100 ml) = 102 kcal 118 kcal

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *