Cele mai îndrăgite cocktail-uri festive

Încearcă aceste cocktail-uri festive, un cadou minunat pentru… papilele tale gustative.

Oricât de fastuoasă și gustoasă ar fi masa de Crăciun, un meniu de cocktail-uri festive ar face seara muuult mai interesantă.

Punch super-aromat. „Punch” este un termen de origine sanscrită – „pañca” = cinci – deci băutura avea la bază doar cinci ingrediente, de obicei o bază de alcool, zahăr, vin, citrice și mirodenii. Și pentru că prepararea băuturilor îți poate răpi distracția de Sărbătoare, această variantă de servire – un bol mare dotat cu polonic.

Ai rămas fără pahare? Borcanele din cămară îți vor fi de mare folos.

Foto: Evan Wise

INGREDIENTE (pentru 12 porții):

  • O cană de merișoare congelate
  • 0,5 l vodkă de calitate superioară 
  • 0,5 l vin rose
  • 3 l suc de merișoare și/sau rodii
  • 2 linguri sirop de caramel / zahăr ars

Înainte de a trece la prepararea băuturii (cu o seară înainte), pune la congelator o tavă de prăjitură „bundt” umplută cu suc de mere, felii de portocale, lămâi și lime, pe care îl vei scufunda în vasul de punch la servire, astfel încât băutura să se mențină rece. Amestecă ingredientele cu o oră înainte de servire, apoi pune felii proaspete de citrice și merișoare congelate în vas. Poți păstra în frigider amestec de rezervă, preparat în prealabil, pentru a reumple vasul atunci când se golește.

Winter Sun

Reamintește-ți vacanța de vară sau oferă invitaților tăi o călătorie imaginară cu un cocktail exotic… de iarnă.

Ingrediente (pentru o porție):

  • 45 ml gin
  • 20 ml Aperol
  • 20 ml suc suc proaspăt de portocale roșii
  • 15 ml sirop de zahăr
  • 50 ml apă minerală carbogazoasă
  • Felii de ananas, portocală și cireșe glasate pentru ornat

Amestecă băuturile alcoolice și siropul de zahăr în shaker, apoi toarnă-le într-un pahar mare și adaugă sucul de portocale și apa minerală. Taie o un triunghi dintr-o felie de ananas și o felie de portocală, apoi străpunge o cireașă glasată cu o scobitoare și ornează cocktail-ul.

Sirop de zahăr DIY

De ce să cumperi sirop pentru cocktail-uri, când poți face acasă, din timp (ca să se răcească)? Pune într-un ibric zahăr brun și apă de cinci ori mai multă, apoi fierbe-le până ce siropul devine transparent. La cocktail-urile dulci poți folosi și siropuri de casă din fructe. 

 

The Metropolitan

Dacă fetele se înghesuie la „Cosmo”, pentru bărbați (sau pentru tipe care adoră provocările) există varianta asta, mult mai strong.

Ingrediente (pentru o porție):

  • 75 ml vermut 
  • 5 ml bitter 
  • 40 ml coniac 
  • 10 ml sirop de zahăr 
  • Acadele pentru ornat

Amestecă mai întâi siropul de zahăr cu bitter-ul, apoi încorporează vermutul și brandy-ul. Îl poți servi în pahare înalte, cu gheață și felii de portocale, sau – dacă îl oferi unei femei – în această variantă ”Cosmo”-like, în pahare „V-type”, ornat cu acadele.

Cocktail „3R”

Numele acestui cocktail vine de la componentele principale ale acestuia: rom, rodie și rozmarin. Numai bun de servit oaspeților indeciși sau care-ți spun „Uimește-mă!”

Ingrediente (pentru o porție):

  • 10 ml gin
  • 10 ml rom alb
  • 25 ml suc de rodii
  • 25 ml sirop de rozmarin
  • 30 ml Prosecco
  • 1 tulpină de rozmarin pentru ornat
  • semințe de rodie înghețate

Prepară siropul de rozmarin fierbând cantități egale de zahăr și apă, plus o tulpină de rozmarin tocat. Strecoară după 10 minute. Combină ginul, romul și sucul de rodii în shaker. Toarnă mixul în pahar și adaugă Prosecco, apoi siropul de rozmarin. Adaugă gheață și/sau semințe de rodie înghețate în prealabil, apoi ornează paharul cu o tulpină de rozmarin proaspăt culeasă din ghiveci.

Moscow Mule

Deși băutura a fost inventată la Hollywood, numele i se trage de la cănile de cupru în care a fost servită, și cel mult conținutul bogat în vodka.

Ingrediente (pentru o porție):

  • 45 ml vodka
  • 15 ml suc de lămâie
  • 120 ml bere cu ghimbir;
  • 1 felie de lime și frunze de mentă pentru decor

Poți face mixul direct în cana de cupru răcită în prealabil la congelator. Începe prin a turna vodka și sucul de lămâie, adaugă berea de ghimbir și amestecă bine înainte de a adăuga cuburile de gheață. Ornează cana cu frunze fresh de mentă și felii de lămâie sau lime.

BONUS: Lichior de ouă 

Dacă tot am împrumutat atâtea sărbători și obiceiuri din America, de ce n-am gusta și din băutura lor preferată pentru Ziua Recunoștinței sau Crăciun, perfectă pentru a-ți impresiona invitații.

Ingrediente:

  • 1 litru lapte 3,5%
  • 6-8 gălbenușuri
  • O cană cu zahăr
  • 250 ml rom alb, brandy sau Bourbon
  • 3 lingurițe extract de vanilie
  • Scorțișoară pudră și batoane pentru ornat

Fierbe laptele la foc potrivit împreună cu vanilia (poți folosi și o păstaie de vanilie, căreia să-I scoți miezul). Între timp, amestecă ouăle  cu zahărul până obții o pastă gălbuie, și toarnă treptat laptele fierbinte, apoi readu amestecul la fiert până începe să se îngroașe. Strecoară totul, lasă la răcit și apoi încorporează băuturile alcoolice. Poți păstra lichiorul de ouă în carafă, la frigider, putându-l servi direct sau încălzit în prealabil, ornat cu scorțișoară.

Foto: Getty Images

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.